• Βάση του "διαλόγου", οι αντιασφαλιστικοί νόμοι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
  • - Στη λαιμητόμο του κοινωνικού διαλόγου - απάτη βάζει η κυβέρνηση και το ασφαλιστικό, παράλληλα με την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και με τον ίδιο πάντα στόχο, την κατεδάφιση των κοινωνικών... - 1997-05-16 00:00:00.0"/>
  • Βάση του "διαλόγου", οι αντιασφαλιστικοί νόμοι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
  • - Στη λαιμητόμο του κοινωνικού διαλόγου - απάτη βάζει η κυβέρνηση και το ασφαλιστικό, παράλληλα με την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και με τον ίδιο πάντα στόχο, την κατεδάφιση των κοινωνικών... - 1997-05-16 00:00:00.0" /> "Ετοιμάζεται" και το ασφαλιστικό | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Παρασκευή 16 Μάη 1997
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 3
    ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    "Ετοιμάζεται" και το ασφαλιστικό
    • Η θεματολογία, το χρονοδιάγραμμα και η οργάνωση του επόμενου "διαλόγου", αποφασίστηκαν στη συνεδρίαση της μεικτής κομματικοκυβερνητικής επιτροπής, υπό τον Κ. Σημίτη.
    • Βάση του "διαλόγου", οι αντιασφαλιστικοί νόμοι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

    Στη "λαιμητόμο" του κοινωνικού διαλόγου - απάτη βάζει η κυβέρνηση και το ασφαλιστικό, παράλληλα με την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και με τον ίδιο πάντα στόχο, την κατεδάφιση των κοινωνικών κατακτήσεων.

    Οπως προέκυψε από τη χτεσινοβραδινή σύσκεψη της μεικτής κομματικοκυβερνητικής επιτροπής υπό τον Κ. Σημίτη, η κυβέρνηση επιδιώκει την ταχεία προώθηση αλλαγών στο ασφαλιστικό, αν και ήδη ξεκινάει από "καλή" βάση, τους αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ, τους οποίους, βέβαια, όπως δήλωσε μετά τη σύσκεψη ο Κ. Σκανδαλίδης, δεν προτίθεται η κυβέρνηση να αλλάξει. Μέχρι το τέλος του 1997 θα ολοκληρωθεί, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που αποφασίστηκε, ο κοινωνικός διάλογος για τα θέματα που θα περιληφθούν στην "πρώτη φάση", ενώ πριν τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης θα τελειώσει και ο διάλογος για την "εκ βάθρων" ανατροπή του ασφαλιστικού συστήματος. Εισηγήσεις στη χτεσινή σύσκεψη έγιναν από τους Μ. Παπαϊωάννου και Γ. Παπαντωνίου και όπως δήλωσε αργότερα ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδης, υπήρξε ομόφωνη απόφαση για τη θεματολογία, το χρονοδιάγραμμα και την οργάνωση του κοινωνικού διαλόγου για το ασφαλιστικό. Τις κυβερνητικές θέσεις θα γνωστοποιήσει σήμερα ο υπουργός Εργασίας σε συνέντευξη Τύπου. Ο Κ. Σκανδαλίδης επανέλαβε τους γνωστούς ισχυρισμούς ότι δεν υπάρχουν προαποφασισμένες λύσεις πως ό,τι γράφεται είναι είτε εικασίες είτε προτάσεις των φορέων. Σταθερός στόχος, όπως είπε, είναι η εξασφάλιση της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο "κοινωνικός διάλογος" για το ασφαλιστικό θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση θα περιλαμβάνει "θέματα που είναι ώριμα και δεν ανατρέπουν τους βασικούς κανόνες του ασφαλιστικού", σύμφωνα με τον Κ. Σκανδαλίδη και ως τέτοια θεωρούνται "η βελτίωση του συστήματος είσπραξης των εισφορών και η πάταξη της εισφοροδιαφυγής", η συγχώνευση των ταμείων, η "ενιαιοποίηση των προϋποθέσεων παροχής συντάξεων" και "η προστασία των χαμηλοσυνταξιούχων", τύπου ΕΚΑΣ. Στη δεύτερη φάση, που θα ξεκινήσει εντός του 1998, θα περιλάβει τις "βαθιές τομές" στο ασφαλιστικό.

    • Αμέσως μετά ο Κ. Σημίτης προήδρευσε νέας σύσκεψης, στην οποία συμμετείχαν στελέχη της Γραμματείας Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, με στόχο την προετοιμασία της ειδικής συνόδου της ΚΕ, στις 20 - 21 Ιουνίου, για την ανάπτυξη. Ηδη, όπως ανακοίνωσε ο Κ. Σκανδαλίδης, έχει δοθεί κατεύθυνση στις νομαρχιακές οργανώσεις να συντάξουν κείμενα για τις περιοχές τους που θα περιλαμβάνουν τις "ιεραρχήσεις και τις τομές", τα οποία θα συζητηθούν σε περιφερειακό επίπεδο πριν τη συνεδρίαση της ΚΕ.

    Π. Κ.


    Κορυφή σελίδας
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ