Πέμπτη 15 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στην Αυτοδιοίκηση οι ευθύνες για τις πλημμύρες!

Η κυβέρνηση φορτώνει τις ευθύνες για τον καθαρισμό των φρεατίων και τα αντιπλημμυρικά στους δήμους και τις νομαρχίες, υποχρεώνοντάς τους να επιβάλουν νέα χαράτσια στους δημότες

"Τα παράπονά σας στο ...δήμαρχο"! Σ' αυτούς προσπαθεί να στρέψει πλέον τους πολίτες η κυβέρνηση, σε περιπτώσεις που καταστραφούν τα σπίτια τους από πλημμύρες στο μέλλον, φορτώνοντας στις νομαρχίες και τους δήμους του Λεκανοπεδίου την αρμοδιότητα για τον καθαρισμό των φρεατίων και των ρεμάτων! Η τακτική, όμως, του "Πόντιου Πιλάτου" για την κυβέρνηση δε σταματά εδώ, αφού παράλληλα μεταφέρει στους δήμους και τις νομαρχίες και την κατασκευή των αγωγών ομβρίων (διατομής μέχρι 80 εκατοστά) ή τοπικών αντιπλημμυρικών έργων, υποχρεώνοντάς τους, βέβαια, για το σκοπό αυτό να επιβάλουν νέα χαράτσια υπό μορφήν τελών στους δημότες τους!

Οι "φαεινές" αυτές ιδέες περιλαμβάνονται σε τροπολογία νομοσχεδίου του ΥΠΕΧΩΔΕ, που αφορά τα δημόσια έργα και αναμένεται να κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή μέσα στο μήνα. Να σημειωθεί ότι η ΕΥΔΑΠ που κατείχε τις αρμοδιότητες αυτές με το νόμο 1068/80 - και οι επιτελείς της τόσες φορές στο παρελθόν έχουν ζητήσει να μπουν ανταποδοτικά τέλη για την κατασκευή των αντιπλημμυρικών - περιορίζεται πλέον στην έγκριση και προώθηση των μελετών για την κατασκευή των αντιπλημμυρικών αυτών έργων.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την τροπολογία: Η συντήρηση των φρεατίων θα ανήκει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, εκτός από αυτά που βρίσκονται σε κεντρικές λεωφόρους και οδούς (σχετικός κατάλογος παραπέμπεται να δημιουργηθεί με απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ). Επίσης οι δήμοι θα έχουν την αρμοδιότητα για τον καθαρισμό των εκβολών των συλλεκτήρων, εκτός από τα ρέματα, ενώ οι νομαρχίες θα μπορούν να κατασκευάζουν τους συλλεκτήρες ομβρίων, ανεξάρτητα από διατομή, με εξαίρεση και πάλι τα ρέματα. Για το συντονισμό των μελετών και των έργων αυτών, συγκροτείται μια Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή, η οποία θα αποτελείται από τον εκάστοτε γενικό διευθυντή Υδραυλικών Εργων του ΥΠΕΧΩΔΕ, τον προϊστάμενο μελετών της ΕΥΔΑΠ και εκπροσώπους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και των δήμων.

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι η κυβέρνηση, για να ξεφορτωθεί τις ευθύνες αυτές, εκμεταλλεύτηκε σχετικά αιτήματα και καμπάνιες - ή ακόμη και "στημένες" διενέξεις με την ΕΥΔΑΠ - των εκπροσώπων της πλειοψηφίας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων ή μεμονωμένων δημάρχων του Λεκανοπεδίου για παρεμβάσεις ή έργα που αφορούν την αντιπλημμυρική προστασία...

Ολοταχώς ιδιωτικοποίηση

Στο μεταξύ, το θέμα της ιδιωτικοποίησης της λειτουργίας των Κέντρων Βιολογικού Καθαρισμού σε Μεταμόρφωση και Ψυττάλεια, που προωθεί η ΕΥΔΑΠ, έφερε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος, καταθέτοντας επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη.

"Η ΕΥΔΑΠ, εμμένοντας στην πολιτική της ιδιωτικοποίησης του Κέντρου Βιολογικού Καθαρισμού των Λυμάτων Μεταμόρφωσης και της Ψυττάλειας, προχωρά και πάλι στην ανάθεση σε ιδιώτες της λειτουργίας και συντήρησής τους, πληρώνοντας δισεκατομμύρια, ενώ τις εργασίες αυτές θα μπορούσε να αναλάβει η ίδια, χρησιμοποιώντας δικό της προσωπικό", επισημαίνει ο βουλευτής. "Να σημειωθεί - συνεχίζει - ότι μέχρι σήμερα, κύρια το Κέντρο Ψυττάλειας λειτούργησε με αναθέσεις σε ιδιώτες, χωρίς την αναγκαία διαφάνεια, ενώ ήδη η ΕΥΔΑΠ, εξαιτίας της ιδιωτικοποίησης αυτής και επικαλούμενη αύξηση των λειτουργικών εξόδων, έχει ζητήσει την αύξηση των τελών αποχέτευσης κατά 20% τουλάχιστον, πράγμα που θα έχει ως συνέπεια την επιβάρυνση όλων των καταναλωτών της πρωτεύουσας". "Επιπλέον, επισημαίνει ο βουλευτής, είναι γνωστό ότι η λειτουργία τέτοιων εγκαταστάσεων δεν προϋποθέτει τόσο εξειδικευμένη ειδίκευση, γεγονός που αποδεικνύεται από το ότι αυτή τη στιγμή λειτουργούν εκατοντάδες τέτοιες εγκαταστάσεις με ευθύνη των δήμων", καταλήγει. Τέλος, ο Μ. Κωστόπουλος ρωτά τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, εάν προτίθεται να παρέμβει, προκειμένου να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση αυτών των λειτουργιών, στα πλαίσια της ΕΥΔΑΠ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ