Πέμπτη 15 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αλλού η κριτική και από αλλού η δυσαρέσκεια

Μια ανακοίνωση του Δήμου Συκεών για δημοσίευμα του "Ρ" και μια απάντηση

Ενα εκτενές ρεπορτάζ για τα εγκαίνια του σταθμού πρόληψης (19.4.1997) κατά των ναρκωτικών στο Δήμο Συκεών, που δημοσιεύτηκε στο "Ρ" της 22.4.1997 δυσαρέστησε τον δήμαρχο της πόλης, Σίμο Δανιηλίδη, και διά του Γραφείου Τύπου (23.4.1997) ζητά απ' την εφημερίδα μας, με μια τρισέλιδη επιστολή, να διευκρινίσει ορισμένες - όπως γράφει - ανακρίβειες.

Κεντρική ιδέα του δημοσιεύματός μας ήταν ότι και από αυτή την εκδήλωση φάνηκε ξεκάθαρα πως η κυβέρνηση προσπαθεί να μετακυλίσει το δικό της - οικονομικό και επιτελικό - ρόλο στον τομέα της πρόληψης στις πλάτες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ). "Ο ρόλος της ΤΑ μπορεί να είναι καταλυτικός αν είναι οργανωμένος και μεθοδικός και στοχεύει στην πρόληψη", όπως πολύ σωστά σημειώνει ο δήμαρχος στην επιστολή του προς το "Ρ". Οσον αφορά αυτόν το ρόλο ο "Ρ" εγκρίνει και επαυξάνει και μάλιστα την επομένη των εγκαινίων του κέντρου πρόληψης η εφημερίδα μας είχε ένα τετρασέλιδο ρεπορτάζ για τα ναρκωτικά με ειδικό κεφάλαιο για το ρόλο της ΤΑ, γιατί τη θεωρεί ως ένα απ' τα τρία βάθρα της πρόληψης.

Η κριτική του "Ρ" στράφηκε ευθέως προς την κυβέρνηση και όχι προς το Δήμο Συκεών, ο "οποίος είναι ευαισθητοποιημένος στα προβλήματα των νέων και αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα να ενισχύσει την υγιή στάση ζωής και τη θετική συμπεριφορά, έδωσε έμφαση στην πρόληψη αναπτύσσοντας ποικίλες δραστηριότητες για τις οποίες έλαβε τις καλύτερες κριτικές".

Και η κριτική μας στράφηκε προς την κυβέρνηση γιατί, αντί να ενισχύσει τέτοιες πρωτοβουλίες ώστε η "ΤΑ να έχει νέες αρμοδιότητες και χρηματοδοτήσεις για να παίξει πρωτεύοντα και διαρκώς διευρυμένο ρόλο στην προσπάθεια ενάντια στη χρήση εξαρτησιογόνων" - όπως σωστά σημειώνει ο δήμαρχος - έρχεται διά των οικονομικών υπουργών και στραγγαλίζει οικονομικά την ΤΑ. Κι έπειτα έρχονται απ' την άλλη οι υπουργοί Υγείας και καλούν τους δήμους και τις νομαρχίες να βάλουν ως πρώτα έργα για το 1997 τους σταθμούς πρόληψης με συγχρηματοδότηση για τα τρία χρόνια και μετά να αναλάβουν οι δήμοι μόνοι τους τη λειτουργία των κέντρων.

Και πάνε οι υπουργοί Υγείας και εγκαινιάζουν εκεί που κάτι κινείται, όπως στις Συκεές. Και η επιβράβευση του συγκεκριμένου δήμου δε θα ήταν μόνο η υπουργική παρουσία αλλά και άλλα πράγματα αναβάθμισης του έργου του. Στις άγονες περιοχές, όπως η Αγία Βαρβάρα, οι υπουργοί ούτε πάνε ούτε δίνουν λεφτά για να λειτουργήσει ένας έτοιμος σταθμός εδώ και δυο χρόνια.

Αν ακολουθηθεί η ίδια τακτική - σαν κι αυτή που προωθεί και "εγκαινιάζει" η κυβέρνηση - τότε η κατάληξη της πρόληψης θα είναι σαν κι αυτή που περιγράφει η καθηγήτρια της ψυχολογίας Μ. Χουρδάκη και δημοσιεύτηκε στο "Ρ" της 20.4.1997: "Πολλά προβλήματα που απασχολούν τα παιδιά θα μπορούσαν να λυθούν αν οι γονείς γνώριζαν κάποια πράγματα. Σχολές Γονέων υπάρχουν σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην Ελλάδα ιδρύθηκαν το 1962 και λειτούργησαν 134 παραρτήματα σε όλη τη χώρα. Επί 35 χρόνια δεν παρουσιάστηκε κανένα κρούσμα ναρκωτικών στις οικογένειες μέλη των οποίων παρακολουθούσαν τις σχολές. Δυστυχώς σήμερα λειτουργούν μόνο 45 Σχολές σε όλη την Ελλάδα. Οι υπόλοιπες έκλεισαν διότι οι δήμοι των περιοχών αυτών δεν άντεχαν οικονομικά. Δεν υπήρχαν χρήματα για να απασχοληθούν οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί".

Σε κάποιο σημείο της επιστολής του ο δήμαρχος αναφέρει: "Στο δημοσίευμα αναφέρεται μεταξύ των άλλων ότι στη διάρκεια της εκδήλωσης για την επίσημη ανακοίνωση της ίδρυσης του κέντρου πρόληψης στις Συκεές "σημειώθηκε από ορισμένους εκπροσώπους φορέων και θεραπευτικών ιδρυμάτων πως η πρόληψη δεν είναι το άπαν". Εμείς θεωρούμε ότι η πρόληψη μπορεί να είναι η θεραπεία του κακού, σύμφωνα με το αρχαίο ρητό, που αναφέρει πως "το προλαμβάνειν εστί καλύτερο του θεραπεύειν"".

Ηταν μια άποψη που ακούστηκε και καταγράφηκε σε συνδυασμό με την επισήμανση από απεξάρτηση και αποκατάσταση. Κατά τα άλλα ουδεμία διαφωνία στο ότι η πρόληψη είναι το πιο αποτελεσματικό όπλο κατά των ναρκωτικών.

Αννα ΑΝΑΝΙΑΔΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ