Πέμπτη 15 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΘΗΝΑΣ
Η έλλειψη προσωπικού κοστίζει

Μια νομαρχία, που λόγω έλλειψης προσωπικού, δεν μπορεί να ελέγξει τη συνταγογραφία χιλιάδων ασφαλισμένων και τις δαπάνες, που πληρώνει το κράτος για την περίθαλψη των υπαλλήλων του. Ιδιώτες - τρωκτικά, εκμεταλλευόμενοι την απουσία ουσιαστικού ελέγχου, λυμαίνονται δισεκατομμύρια του δημοσίου. Ενα υπουργείο Οικονομικών που εμποδίζει την πρόσληψη ελεγκτών, "προκειμένου να μειωθούν τα ελλείμματα του δημοσίου". Και ένας πρωθυπουργός που γνωρίζει την κατάσταση και "ποιεί την νήσσαν".

Αυτή την εικόνα δίνει επιστολή, που, από τις 14 του Απρίλη, έστειλε στον Κ. Σημίτη,ο νομάρχης Αθήνας Δ. Ευσταθιάδης,ζητώντας του να παρέμβει για να λυθεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η νομαρχία, σχετικά με τον έλεγχο των συνταγογραφιών. Επιστολή που ένα μήνα μετά την αποστολή της, μένει ακόμα αναπάντητη, όπως δηλώνει ο ίδιος ο αποστολέας της.

Ο νομάρχης ζητά από τον πρωθυπουργό να παρέμβει "για τη λύση ενός θέματος που παίρνει τη μορφή σκανδάλου" και έχει να κάνει με το γεγονός ότι "δε δίνεται η δυνατότητα στη νομαρχία να έχει το ελάχιστο αναγκαίο προσωπικό, για να ελέγξει τις δαπάνες που πληρώνει το ελληνικό δημόσιο για την περίθαλψη των υπαλλήλων του, που μόνο για τη νομαρχία της Αθήνας φτάνουν τα 78 δισεκατομμύρια δραχμές ετησίως"!

Συνεχίζει πως στη νομαρχία "ελεγκτές γιατροί υπηρετούν 17 (εκ των οποίων οι 5 θα συνταξιοδοτηθούν μέχρι τον Αύγουστο) που καλούνται να ελέγξουν τη συνταγογραφία χιλιάδων ασφαλισμένων ημερησίως ο καθένας και μάλιστα ειδικότητας άσχετης με αυτήν που απαιτείται, όπως π. χ. γυναικολόγος ελέγχει συνταγογραφία για καρδιοπαθείς". Σημειώνει πως οι ίδιοι ελεγκτές γιατροί έχουν και άλλες υποχρεώσεις εκτός από τον έλεγχο των συνταγογραφιών.

"Αποτέλεσμα, συνεχίζει, κανένας ουσιαστικός έλεγχος. Οι ιδιώτες γιατροί, κλινικές και λοιποί σε συνεννόηση ή όχι με "ασθενείς", γράφουν ό,τι θέλουν, χωρίς να ελέγχονται αν πρέπει να γίνουν οι όποιες εξετάσεις ή να χορηγηθούν τα όποια φάρμακα ή όχι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ασθενής να κάνει κάθε 15 μέρες ή κάθε μήνα αξονική τομογραφία"!

Στην επιστολή αναφέρεται, ακόμα, πως οι λογαριασμοί που υποβάλουν γιατροί και φαρμακοποιοί ελέγχονται από διοικητικούς υπαλλήλους "και όχι από ειδικούς, αφού δεν υπηρετούν τέτοιοι". Συμπληρώνεται πως "για 3.000 φαρμακεία τα οποία ελέγχονται από τις υπηρεσίες μας, υπηρετεί ένας φαρμακοποιός! Ακόμα και αυτούς τους φαρμακοποιούς που ετσιθελικά προσλάβαμε, με κάποιες διατάξεις δεν μπορούμε να τους κρατήσουμε και δε μας εγκρίνεται η πρόσληψη άλλων, έστω και με οκτάμηνα.... Και όμως αυτοί οι φαρμακοποιοί ανακαλύπτουν καθημερινά ψεύτικους λογαριασμούς φαρμακείων εκατομμυρίων δραχμών".

Ο νομάρχης υπογραμμίζει πως δεν εγκρίνεται η πρόσληψη ατόμων που θα ενισχύσουν τις υπηρεσίες της νομαρχίας, για να ασκήσουν ουσιαστικό ελεγκτικό έργο. Πως το πρόβλημα δε λύνεται "από την αντίσταση του υπουργείου Οικονομικών που θέλει, λέει, να περιοριστούν έτσι τα ελλείμματα του ελληνικού δημοσίου". Η νομαρχία, βέβαια, τονίζει πως έτσι δεν περιορίζονται τα ελλείμματα, "αφού για να μην πληρώνουμε 2 με 2,5 εκατομμύρια σε κάποιον υπάλληλο, πληρώνουμε δισεκατομμύρια σε κάποιους επιτήδειους, που λυμαίνονται το δημόσιο". Καταλήγοντας, ο νομάρχης ζητά να εγκριθούν οι προσλήψεις 31 ελεγκτών γιατρών, 8 φαρμακοποιών, 15 χειριστών ηλεκτρονικών υπολογιστών και 2 χειριστών προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ