Τρίτη 13 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΦΙΛΙΑΣ ΣΤΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
Οι λαοί διαλέγουν το δρόμο της αντίστασης

Η διαπίστωση ήταν κοινή. "Αυτό που μας χωρίζει είναι μόνο μια ανάσα. Αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα". Κοινή ήταν και η υπόσχεση. "Το Αιγαίο θα παραμείνει θάλασσα ειρήνης και φιλίας. Γιατί αυτή είναι η απαίτηση και των δύο λαών, Ελλήνων και Τούρκων". Οσο για το στόχο, μόνο ελπίδα και αισιοδοξία μπορεί να δώσει. "Αυτές οι συναντήσεις δε θα σταματήσουν, αντίθετα θα δυναμώσουν. Για να δυναμώσει η φωνή της ειρήνης, για να φράξουμε το δρόμο στα σχέδια των στρατοκρατών, των ιμπεριαλιστών και των εμπόρων όπλων". Η, όπως είπε και ο ποιητής Π. Τσουκάτος,"αναζητώ ένα δρόμο για να φτάσω κοντά σας, ν' ακουμπήσω την καρδιά μου στα χέρια σας"... "Αιγαίο, θάλασσα ειρήνης και φιλίας των λαών", ήταν το κεντρικό σύνθημα της προχθεσινής εκδήλωσης που διοργάνωσαν οι Επιτροπές Ειρήνης των δήμων Κερατσινίου, Δραπετσώνας και Περάματος μαζί με 12 μαζικούς φορείς της περιοχής, στην πλατεία Λαού στο Κερατσίνι. Μια εκδήλωση που τίμησαν με την παρουσία τους ο δήμαρχος Βουρλών, Μπουλέντ Μπαράταλι,και οι φιλειρηνιστές δημοσιογράφοι, Σουλεϊμάν Γκεντσέλ - διευθυντής της "Γιενί" ΤV της Σμύρνης - και ο Γιάννης Τζούμας,διευθυντής της εφημερίδας της Χίου "Αλήθεια". Οι δύο δημοσιογράφοι είναι αυτοί που δημιούργησαν μετά το επεισόδιο στα Ιμια την οργάνωση "Δημοσιογράφοι στο Αιγαίο και στη Θράκη για την ειρήνη".

Υπάρχει κοινός αντίπαλος

"Οι εχθροί του ελληνικού και τουρκικού λαού είναι ίδιοι. Είναι οι Εγγλέζοι και Αμερικανοί ιμπεριαλιστές, μαζί με τους υπηρέτες τους. Αν οι δυο λαοί δώσουν το χέρι τους, μπορούν να νικήσουν. Ο αγώνας μόνο τότε μπορεί να δικαιωθεί"... Αυτά έγραφε απ' το Βερολίνο το 1951 ο γνωστός Τούρκος ποιητής Ναζίμ Χικμέτ σ' έναν Ελληνα φίλο του. Και ο δήμαρχος Βουρλών χρησιμοποίησε αυτά τα λόγια για ν' αποδείξει πως τίποτα δεν έχει αλλάξει από τότε. "Ο τουρκικός λαός δε θρέφει καμιά έχθρα απέναντι στον ελληνικό λαό, δε φοβάται τους Ελληνες και δεν έχει απολύτως καμιά εδαφική βλέψη", τόνισε ο Μπ. Μπαράταλι. Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο φιλειρηνιστής δήμαρχος - είναι δήμαρχος στα Βουρλά επί 21 χρόνια - υπογράμμισε πως πρέπει να φύγουν οι στρατιωτικές δυνάμεις της Τουρκίας από το νησί, "αυτή, άλλωστε, είναι η επιθυμία των περισσότερων κατοίκων της Τουρκίας". Επισήμανε πως οι σχέσεις του δήμου του με τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι πάρα πολύ καλές και στο μέλλον μπορούν να γίνουν ακόμα καλύτερες. "Οι διαφορές μας μπορούν να λυθούν, αν η Ελλάδα και η Τουρκία κάτσουν στο ίδιο τραπέζι, χωρίς διαμεσολαβητές, και συζητήσουν επί της ουσίας. Και τα δύο κράτη πρέπει να σταματήσουν να ξοδεύουν τόσα χρήματα για εξοπλισμούς. Αυτά τα χρήματα μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη και την ευημερία των δύο λαών", είπε χαρακτηριστικά.

Οι ευθύνες των δημοσιογράφων

Απ' την πλευρά του ο Τούρκος δημοσιογράφος επισήμανε πως μια από τις κυριότερες αιτίες της κρίσης ανάμεσα στους δύο λαούς είναι και οι δημοσιογράφοι. "Είμαι βέβαιος πως, αν οι δημοσιογράφοι αρχίσουν να βλέπουν τα γεγονότα με φιλειρηνικό βλέμμα, τότε και οι λαοί των δύο χωρών θα συμβάλλουν στο δυνάμωμα του φιλειρηνικού κινήματος", είπε χαρακτηριστικά ο Σουλεϊμάν Γκεντσέλ.

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η τοποθέτηση του Γιάννη Τζούμα, ο οποίος αναφέρθηκε στη στάση των ΜΜΕ, που επιδεικτικά αγνοούν καθετί που έχει να κάνει με την ειρήνη. "Εμείς επιλέξαμε να κάνουμε την πένα μας γέφυρα, και όχι όπλο, ανάμεσα στους δύο λαούς", τόνισε. Επισήμανε ακόμα πως το θέμα της ειρήνης δε θα 'πρεπε να το βλέπουμε μόνο απ' τη ρομαντική του όψη, γιατί υπάρχει συγκεκριμένος αντίπαλος. "Εδώ υπάρχουν οι Αμερικανοί, ο κοινός έμπορος όπλων που δε μας αφήνει να μονιάσουμε. Είναι κρίμα να σφαχτούμε πάλι για τα πετρέλαια. Το '22 πολεμήσαμε για να πάρουν οι Εγγλέζοι τα πετρέλαια της Μοσσούλης. Τώρα θα πολεμήσουμε γιατί θέλουν οι Αμερικανοί τα πετρέλαια της Κασπίας;", αναρωτήθηκε ο Γ. Τζούμας.

Φρένο στη βαρβαρότητα της "νέας τάξης πραγμάτων"

Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η Εύη Λειβαδά,αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Κερατσινίου. Η Ε. Λειβαδά τόνισε πως στόχος της εκδήλωσης είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών, ιδιαίτερα σήμερα που διανύουμε την περίοδο που ο ελληνοτουρκικός διάλογος βρίσκεται σε εξέλιξη. "Πρέπει να αποδείξουμε πως οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν. Πρέπει να αποδείξουμε πως οι επιδιαιτητές και διαμεσολαβητές, οι σοβινιστές και πολεμοκάπηλοι είναι αυτοί που συσσωρεύουν τα ίδια προβλήματα στους λαούς", είπε χαρακτηριστικά.

Μέσα απ' την ομιλία της στάλθηκε το μήνυμα προς τον τουρκικό λαό: "Οι λαοί αποφασιστικά διαλέγουν το δρόμο της αντίστασης και όχι της υποταγής.Γιατί υπάρχει κι άλλος δρόμος απ' αυτόν που ακολουθούν οι κυβερνήσεις. Και οι δύο λαοί μπορούν να φράξουν το δρόμο στον εθνικισμό, το σοβινισμό, την πατριδοκαπηλία και το φασισμό". Τέλος, επισήμανε πως ο ελληνοτουρκικός διάλογος δε θα πρέπει να δώσει το δικαίωμα για την εδραίωση της αμερικανο-ΝΑΤΟικής κατοχής στην περιοχή, αλλά θα πρέπει να είναι ένας διάλογος ισότιμος, ειλικρινής και χωρίς διαμεσολαβητές. "Η πορεία προς τη "νέα τάξη πραγμάτων" δεν είναι μοιραία. Με την αντίσταση και τον αγώνα μας, μπορεί και πρέπει να βάλουμε φρένο στη βαρβαρότητά τους", κατέληξε η Ε. Λειβαδά.

Στην προχθεσινή εκδήλωση χαιρέτισε και ο δήμαρχος Περάματος, Γιάννης Πατσιλινάκος, ο οποίος τόνισε πως η Ελλάδα και η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσουν να συντηρούν τους πολεμοκάπηλους και τις μεγάλες βιομηχανίες όπλων του κόσμου. "Πρέπει να αντιδράσουμε, γιατί μόνο οι λαοί μπορούν ν' αναπτύξουν ένα φιλειρηνικό κίνημα που θα επιβάλει τη θέληση για ειρήνη και αρμονική συνύπαρξη". Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και οι χαιρετισμοί του δημάρχου Κερατσινίου Γιώργου Χάσκα, και του αντιδημάρχου Δραπετσώνας Γιώργου Παπαδάκη.

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας, ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Ευάγγελος Μαχαίρας, η "Νεανική δράση για την Ειρήνη" του δήμου Βύρωνα, το Συμβούλιο Πόλης της ΚΝΕ Πειραιά, πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι από τους δήμους του Πειραιά κ.ά. Στο τέλος της εκδήλωσης ο βραβευμένος με το βραβείο "Ιπεκτσί" Κερατσινιώτης ποιητής Π. Τσουκάτος, απήγγειλε το ποίημα "Στους Τούρκους της Δερύνειας", ενώ το πολιτιστικό μέρος περιλάμβανε χορευτικά συγκροτήματα Κρητών, Ποντίων και του δήμου Κερατσινίου, καθώς και τραγούδια από την Γιώτα Βέη και το συγκρότημά της.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενα αλλιώτικο μάθημα για δασκάλους και μαθητές(2001-05-27 00:00:00.0)
Εκδήλωση ελληνοτουρκικής φιλίας(1997-05-09 00:00:00.0)
Εκδήλωση ελληνοτουρκικής φιλίας(1997-05-08 00:00:00.0)
Εκδήλωση ελληνοτουρκικής φιλίας(1997-05-07 00:00:00.0)
Μη πειστική διάψευση(1997-03-15 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1997-02-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ