Τρίτη 13 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΚΟΠΙΩΝ
Εθελοτυφλεί η Αθήνα

Η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να τρέφει φρούδες ελπίδες για "ευνοϊκή" κατάληξη στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, την ίδια στιγμή που ο Πρόεδρος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας δήλωνε απερίφραστα σε ομάδα Ελλήνων δημοσιογράφων ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συμβιβασμού. Ο Κ. Γκλιγκόροφ υποδέχτηκε την ομάδα των Ελλήνων δημοσιογράφων, που επισκέφτηκε τα Σκόπια την περασμένη βδομάδα, με τη σαφέστατη τοποθέτηση πως η συνταγματική ονομασία του κράτους, δηλαδή Δημοκρατία της Μακεδονίας, αποτελεί το συνδετικό κρίκο του πολυεθνικού μωσαϊκού, που σχηματίζει τη νέα αυτή χώρα και ως εκ τούτου δεν υπάρχουν περιθώρια συμβιβασμού.

Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση, με δηλώσεις του υπουργού Τύπου Δ. Ρέππα, εξακολουθεί να καλλιεργεί ελπίδες ότι "οι διαδικασίες, οι οποίες εξελίσσονται στο πλαίσιο του ΟΗΕ, υπάρχει περιθώριο να καταλήξουν σε μια συμφωνία".

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο υπουργός Τύπου υποστήριξε πως η Ελλάδα είναι "χώρα- κλειδί" και ο "στρατηγικός εταίρος" των Σκοπίων "για την πρόοδο της σχέσης τους με την ΕΕ".

Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Δ. Ρέππα, εμφανίζεται να αναμένει την κατάληξη των συνομιλιών υπό τον Σ. Βανς και θέτει ως πλαίσιο των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών την ενδιάμεση συμφωνία του 1995, η οποία - όπως υποστήριξε ο υπουργός Τύπου - "προβλέπει τα πάντα".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ