Κυριακή 11 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΣΕΛΙΔΟΡΑΜΑ

7ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ της ΚΝΕ. Ο "Ρ" δημοσιεύει σήμερα την Πολιτική Απόφαση που πήρε το 7ο Συνέδριο της ΚΝΕ (σελίδες 7 - 9)

ΑΡΧΙΖΕΙ την ερχόμενη Τετάρτη, 14 Μάη, ο διαβόητος "κοινωνικός διάλογος" και επισήμως πλέον οι εργασιακές σχέσεις, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, το 8ωρο και μια σειρά άλλα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα οδηγούνται για "σφαγή" στο όνομα της "παγκοσμιοποίησης της οικονομίας", της "ανταγωνιστικότητας" και των νέων δεδομένων της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Ενωτική, αγωνιστική απάντηση πρέπει να δώσουν οι εργαζόμενοι σε κυβέρνηση και ολιγαρχία, ενόψει του "κοινωνικού διαλόγου", σημειώνει ο Γ. Σταυρόπουλος, μέλος του προεδρείου της ΓΣΕΕ και στέλεχος της ΕΣΑΚ (σελίδα 4)

ΜΙΑ μεγάλη βιομηχανία, η πρώτη στον τομέα της - η ΣΟΦΤΕΞ - οδηγείται, με επιταχυνόμενους μάλιστα ρυθμούς, στο κλείσιμο. Η κυβέρνηση έχει δέσει μια θηλιά γύρω απ' το "λαιμό" της επιχείρησης και ολοένα τη σφίγγει και περισσότερο, προκειμένου να ικανοποιήσει ισχυρά ανταγωνιστικά και εκδοτικά συμφέροντα, που θέλουν είτε να την εξαφανίσουν πλήρως απ' την αγορά, είτε να πάρουν για ένα κομμάτι ψωμί και να εκμεταλλευτούν τμήματα της εταιρίας (σελίδα 15)

Και μέσα στο γκρίζο των ημερών μια νότα... αγάπης. Η Γιορτή της Μητέρας. Εκτός, όμως, από το φιλί - αγάπη των παιδιών προς τη μητέρα χρειάζεται και η μέριμνα της πολιτείας. Ας μην ξεχνάμε ότι το μεγάλωμα των παιδιών δεν είναι μόνο ιδιωτική υπόθεση, αλλά - κυρίως - κοινωνική. Παρόλο που η μητρότητα και η οικογένεια προστατεύονται από το Σύνταγμα, εξακολουθούν να υφίστανται διακρίσεις κοινωνικοασφαλιστικού χαρακτήρα μεταξύ των γυναικών (σελίδες 16 - 33)

ΣΤΟ δρόμο της μετατροπής της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας σε όργανο των πολυεθνικών και σε ένα "φαύλο κύκλο" ανατιμήσεων, που θα επιβαρύνουν ασφαλισμένους και ασφαλιστικά ταμεία, οδηγεί η κυβερνητική πολιτική για το φάρμακο. Μια πολιτική πλήρως δεμένη στο άρμα των εντολών και των αποφάσεων των Βρυξελλών για την απελευθέρωση όλων των αγορών, η οποία παραγνωρίζει και διαγράφει πια εντελώς το ρόλο του φαρμάκου ως κοινωνικού αγαθού (σελίδα 34)

ΜΟΝΑΔΑ βιολογικού καθαρισμού Ακράτας. Μεγάλη οικολογική καταστροφή, με ανυπολόγιστες ζημιές στο οικοσύστημα της περιοχής Ακράτας και την υγεία των κατοίκων της, θα προκαλέσει η εγκατάσταση της μονάδας βιολογικού καθαρισμού λυμάτων στην κοίτη του ποταμού Κράθη. Η απόφαση για την εγκατάσταση της μονάδας στον ποταμό αποτελεί σκάνδαλο, στο οποίο διαπλέκονται συμφέροντα τοπικών παραγόντων και τεχνικών εταιριών με πολιτικές, μάλιστα, προεκτάσεις (σελίδα 41)

ΤΕΤΡΑΕΤΕΣ πρόγραμμα λιτότητας με νέα δέσμη μέτρων. Φτηνότερο ρεύμα, μείωση φόρων κλπ για τη μείωση του κόστους των επιχειρήσεων, καθώς και φοροεισπρακτικού χαρακτήρα μέτρα για το λαό, σχεδιάζει να προωθήσει η κυβέρνηση, με πρόσχημα την αύξηση της "ανταγωνιστικότητας" και τη "σύγκλιση" της οικονομίας με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες (σελίδα 36)

ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ γίνεται και με το οικογενειακό επίδομα. Η απροθυμία των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα να δώσουν βεβαίωση ότι δε χορηγούν το οικογενειακό επίδομα σε προσωπικό που απασχολούν, έχει συνέπεια να κινδυνεύουν να χάσουν το επίδομα και οι σύζυγοί τους που απασχολούνται στο δημόσιο τομέα (σελίδα 36)

ΕΝΑ ενδιαφέρον άρθρο της Κατερίνας Μάτσα για τα ναρκωτικά, δημοσιεύει σήμερα ο "Ρ". "Το δράμα του τοξικομανή σε δημόσια θέα, έχει πολλούς "διαχειριστές"", τονίζει η ψυχίατρος, διευθύντρια στη μονάδα απεξάρτησης "18 Ανω" του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής. Το άρθρο αυτό αποτελεί και μια επιστημονική κατάθεση μέσα απ' την εμπειρία της θεραπευτικής κοινότητας και μπορεί να φωτίσει τους νέους για τους λαβυρίνθους των ψεύτικων παραδείσων, αλλά και τη συσκότιση που φέρνουν κάποιοι ψευτοριζοσπάστες - διαχειριστές του συστήματος της κρίσης (σελίδες 38 - 40)


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ