Τρίτη 6 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Μας δώσατε το παράδειγμα"

Η εκδήλωση είχε προγραμματιστεί για τις 6 το απόγευμα. Πολύ ώρα νωρίτερα είχε δημιουργηθεί το αδιαχώρητο. Εκατοντάδες νεολαίοι είχαν κατακλύσει την αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας για να μιλήσουν με τον Γραμματέα της ΕΔΟΝ Κύπρου Στέφανο Στεφάνου, τον Μαρτσέλο Ροντρίγκεζ από την ΚΝ Βραζιλίας, το Νούνο Κώστα από την ΚΝ Πορτογαλίας και τον Οτο Ριβέρο, μέλος του ΚΣ της Κομμουνιστικής Νεολαίας και βουλευτή Κούβας, που εκλέγεται από τα 23 του χρόνια. Παρών και ο επανεκλεγείς Γραμματέας της ΚΝΕ Νίκος Σοφιανός και άλλα μέλη του ΚΣ.

Με χειροκροτήματα και με το σύνθημα "αλληλεγγύη στην πάλη των λαών, κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών", υποδέχτηκαν οι νεολαίοι τους εκπροσώπους των ξένων οργανώσεων.

Παίρνοντας το λόγο ο Στ. Στεφάνου είπε: "Το Συνέδριο της ΚΝΕ είναι και συνέδριο της κυπριακής νεολαίας. Είναι και δική μας η Ελλάδα της αντίστασης. Η Ελλάδα του Μπελογιάννη, του Πλουμπίδη και των άλλων χιλιάδων αγωνιστών. Αυτή η Ελλάδα που συμπαρίσταται στο δίκαιο αγώνα του κυπριακού λαού, για μια βιώσιμη λύση όπου οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι θα συμβιώνουν ειρηνικά. Συμπορευόμαστε απόλυτα με την ΚΝΕ, στα ποιοτικά άλματα που κάνει. Είμαστε αλληλέγγυοι στον κουβανικό λαό, θα παλέψουμε και εμείς για την άρση του εμπάργκο που χρόνια τώρα τον πνίγει".

Με τη σειρά του ο Οτο Ριβέρο σημείωσε: "Το συνέδριό σας ήταν ένα βαθιά πολιτικό συνέδριο με στόχους και οράματα και η εμπειρία που αποκόμισα ήταν μοναδική. Θα μεταφέρω στους 500.000 νέους της ΚΝ Κούβας το αγωνιστικό μήνυμά σας και τη διάθεσή σας να αντισταθείτε στον ιμπεριαλισμό και τον καπιταλισμό. Ετοιμαζόμαστε πυρετωδώς να σας δεχτούμε το καλοκαίρι (σ.σ. στο συνέδριο της ΠΟΔΝ) και είστε όλοι σας προσκεκλημένοι. Ηδη τα σπίτια που θα μείνετε είναι έτοιμα. Καλή αντάμωση το καλοκαίρι στην Κούβα".

Ο Μαρτσέλο Ροντρίγκεζ δήλωσε ενθουσιασμένος από την οργάνωση του συνεδρίου της ΚΝΕ. Αναφέρθηκε στη χώρα του που αντιμετωπίζει πάρα πολλά προβλήματα καθώς η συντριπτική πλειοψηφία της τεράστιας αυτής κοινωνίας ζει πολύ κάτω από το όριο φτώχειας. Για την ανάγκη του ξαναμοιράσματος της γης. Για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, για την εδραίωση της ελευθερίας και το δικαίωμα στη δουλιά.

"Μας δώσατε το παράδειγμα" είπε ο Νούνο Κώστα. "Το σύνθημά σας "νεανική αντεπίθεση με το ΚΚΕ" αποτελεί το τεκμήριο για την επαναστατικότητα της οργάνωσής σας. Τα προβλήματα των χωρών μας είναι τα ίδια. Μας πνίγουν η ΕΕ, οι πολυεθνικές και τα κριτήρια του Μάαστριχτ. Το αντιμονοπωλιακό - αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο που οικοδομείται, είναι μονόδρομος για την εργατική τάξη και τη νεολαία".

Στο Περιστέρι

Σε μια κατάμεστη αίθουσα από νέους ανθρώπους, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο Περιστερίου, διεθνιστική εκδήλωση προς τιμή των εκπροσώπων των ξένων αντιπροσωπειών.

Ο Νικολά Μπετράν,από την ΚΝ Γαλλίας μιλώντας στην εκδήλωση μετέφερε την εμπειρία της οργάνωσής του λέγοντας ότι στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις γίνονται κάθε βδομάδα δύο με τρεις συγκεντρώσεις και πορείες διεκδίκησης άμεσων λύσεων για θέματα παιδείας, υγείας, δουλιάς.

"Η ανάπτυξη του νεολαιίστικου κινήματος στη Γαλλία έδειξε τη θέληση των νέων να παλέψουν για τα δικαιώματά τους. Εδειξε επίσης, ότι τα προβλήματα της κοινωνίας μας είναι συναφή και συνδέονται με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νεολαία φοβίζουν την κυβέρνηση γιατί αυτά είναι που την εναντιώνουν και την οδηγούν σε αγώνες", κατέληξε ο Νικολά Μπετράν.

Ο Αλ Μαγκούτ,από τη Δημοκρατική Ενωση Νέων Συρίας με τη σειρά του είπε ότι η οργάνωσή του παλεύει ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των Αμερικάνων και του Ισραήλ, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρχει ειρήνη και πρόοδος στην περιοχή αν δεν αποσυρθούν τα ισραηλινά στρατεύματα.

Η Ρίκε Κάρλσον,από την ΚΝ Δανίας είπε ότι τόσο οι Δανοί όσο και οι Ελληνες ζουν σε μια Ευρώπη που κυριαρχείται από τις δυνάμεις του ιμπεριαλισμού, των μονοπωλίων. "Η ΕΕ, είπε, επιβλήθηκε πάνω στις χώρες της Ευρώπης και ιδιαίτερα πάνω στη νεολαία, που αυτή είναι η πιο χαμένη. Η πάλη στην ΕΕ συνδέεται με την πάλη για τη δημοκρατία, την ειρήνη, την πρόοδο, τον σοσιαλισμό". Αναφερόμενη στη συνθήκη του Μάαστριχτ είπε ότι η Οργάνωση θα προσπαθήσει μέσα από το μάζεμα υπογραφών να διενεργηθεί ξανά δημοψήφισμα.

Με τη σειρά της η Μπράνκα Λέκιτς,από την Ενωση Νέων Κομμουνιστών Γιουγκοσλαβίας είπε: "Ξέρουμε για τους αγώνες σας ενάντια στον φασισμό, ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τη νέα τάξη πραγμάτων. Η Οργάνωσή μας παλεύει ενάντια στην εγκατάσταση των Νατοϊκών βάσεων στη Βαλκανική χερσόνησο. Δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη στον κόσμο αν το ΝΑΤΟ δεν αφήσει τους λαούς να τα βρουν μόνοι τους". Καταλήγοντας είπε ότι ο ιμπεριαλισμός δε θα αντέξει για πολύ και αυτό γιατί ο σοσιαλισμός είναι η σημερινή πραγματικότητα της ανθρωπότητας και δεν υπάρχει αμφισβήτηση για την τελική του επικράτηση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ