Πέμπτη 24 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΔΚΕ
Σε εκκρεμότητα η "πηγή" απόδοσης των 7,5 δισ. δραχμών

Με το ποσό αυτό επιβαρύνονται οι δήμοι και κοινότητες από την εφαρμογή του νέου μισθολογίου για τους δημοσίους υπαλλήλους

Με επίσπευση εκταμίευσης ποσού τριών δισ. δραχμών από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, προκειμένου να τακτοποιήσουν οι δήμοι και οι κοινότητες τις άμεσες υποχρεώσεις τους προς τους εργαζομένους, δηλαδή, την καταβολή των αναδρομικών, μισθούς και το δώρο του Πάσχα, απαντά η κυβέρνηση στο πρόβλημα που προέκυψε από την εφαρμογή του νέου μισθολογίου για τους εργαζομένους στο δημόσιο τομέα. Με το νέο μισθολόγιο οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) καλούνται να αποδώσουν, φέτος, στους εργαζόμενους σε αυτούς, περισσότερα χρήματα, κατά 7,5 περίπου δισ. δραχμές, σε μισθούς, απ' ό,τι είχαν αρχικά υπολογίσει.

Η "πηγή" απόδοσης του παραπάνω κονδυλίου, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) αποτελεί την οικονομική επιβάρυνση των ΟΤΑ από την εφαρμογή του νέου μισθολογίου, παραμένει άγνωστη, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να είναι και πάλι η "τσέπη" των δημοτών. Ενδεχόμενο που διαφάνηκε και μετά τη χτεσινή συνάντηση ανάμεσα στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΚΕΔΚΕ, τον υπουργό Εσωτερικών, Αλέκο Παπαδόπουλο,και τον υφυπουργό Οικονομικών, Νίκο Χριστοδουλάκη,όπου δεν υπήρξε καμία δέσμευση από τα κυβερνητικά στελέχη για απόδοση του κονδυλίου αυτού από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αναφέρθηκε δε ως αίτημα της ΚΕΔΚΕ, να καλυφθεί δηλαδή η οικονομική επιβάρυνση των ΟΤΑ από το αποθεματικό του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, αλλά έμεινε σε εκκρεμότητα και παραπέμφθηκε σε συζήτηση σε μια νέα συνάντηση μετά τις γιορτές. Καμία, όμως, αναφορά δεν έγινε στο ενδεχόμενο πραγματοποίησης δυναμικών κινητοποιήσεων από την ΚΕΔΚΕ, σε περίπτωση που η κυβέρνηση αρνηθεί να δεσμευτεί στην απόδοση του κονδυλίου των 7,5 δισ. δραχμών, προσβλέποντας προφανώς στον εύκολο δρόμο της επιβολής νέων φόρων στους δημότες. Στο δρόμο αυτό είχε άλλωστε αναφερθεί - σε συνάντηση ΕΕ της ΚΕΔΚΕ με τον υπουργό Εσωτερικών, την προηγούμενη βδομάδα, για το ίδια θέμα - ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Θρ. Λαζαρίδης,λέγοντας ότι "οι οικονομικοί υπουργοί μάς αναγκάζουν διά των έργων τους να κάνουμε αυξήσεις".

"Είναι προφανές ότι υπάρχει πρόβλημα", δήλωσε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Δ. Αβραμόπουλος.Για να συμπληρώσει ότι υπήρξε μια κατ' αρχήν συνεννόηση, που απαλλάσσει τους ΟΤΑ από τα άμεσα προβλήματα μισθοδοσίας που αντιμετωπίζουν, αναφερόμενος στα τρία δισ. δραχμές που θα αποδοθούν από τους πόρους της ίδιας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για να τακτοποιηθούν οι άμεσες ταμειακές ανάγκες των δήμων και κοινοτήτων.

Οι εργαζόμενοι

Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δε θα αποδεχτούν να γίνουν τα εξιλαστήρια θύματα για τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης, ούτε να χρησιμοποιηθούν ως πολιορκητικός κριός, δηλώνει με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένωνστους ΟΤΑ, με αφορμή το οικονομικό πρόβλημα που προέκυψε με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου. Σε ανακοίνωσή της τονίζει πως οι εργαζόμενοι θα στηρίξουν τις προσπάθειες της Αυτοδιοίκησης, αγωνιστικές ή άλλες, για τη συνολική βελτίωση των οικονομικών της, ενώ εκφράζει την ανησυχία της αφ' ενός μεν για την προσπάθεια που γίνεται, σύνδεσης των οικονομικών προβλημάτων των ΟΤΑ με τις κάθε φορά βελτιώσεις της μισθολογικής κατάστασης των εργαζομένων, και αφ' ετέρου για τις εκδηλωθείσες προθέσεις μη καταβολής στους εργαζόμενους των διαφορών που προκύπτουν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ