Πέμπτη 24 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Υψηλές προεκλογικές θερμοκρασίες

ΛΟΝΔΙΝΟ. -

Τελικά η πρόσφατη αντιευρωπαϊκή τακτική του Τζον Μέιτζορ, φαίνεται ότι αποδίδει κάποιους καρπούς. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε χτες η "Γκάρντιαν" για πρώτη φορά από την ημέρα προκήρυξης των εκλογών η διαφορά που χωρίζει τα δύο κόμματα, είναι απλά ένας μονοψήφιος αριθμός (5%). Αποτέλεσμα ήταν να ανέβει η ένταση και οι υποτονικοί διαξιφισμοί, να παρουσιάζουν πλέον κάποιο ενδιαφέρον. Η "θερμοκρασία" ανέβηκε κατακόρυφα, επιτρέποντος και του καιρού.

Ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στην "Ντέιλι Εξπρές", εξαπόλυσε νέες επιθέσεις προς τους Ευρωπαίους εταίρους, απειλώντας μάλιστα ότι θα προκαλέσει την αποτυχία της προσεχούς Συνόδου Κορυφής, αν δεν αποσυρθούν τα σχέδια για την ενίσχυση της ομοσπονδοποίησης της Ευρώπης. Συνέχισε τις αυστηρές προειδοποιήσεις προς την ΕΕ, λέγοντας ότι θα ασκήσει και πάλι βέτο, όπως έκανε σε ανάλογη περίπτωση και με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, μπλοκάροντάς τη. Συγκεκριμένα αναφερόμενος στο επίμαχο ζήτημα είπε: "Στο Μάαστριχτ ήταν 11 εναντίον ενός. Ολοι ήθελαν τον κοινωνικό χάρτη και όλοι ζητούσαν από μένα να συμφωνήσω με το κοινό νόμισμα. Απλώς είπα όχι. Και αν δε μας έδιναν αυτά που ζητούσαμε θα μπλοκάραμε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Το ίδιο προτίθεμαι να κάνω και στο Αμστερνταμ".

Οι Εργατικοί στο μεταξύ, δεν εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι, τόνισαν όμως διά του εκπροσώπου τους Ρ. Κουκ, ότι δεν αποκλείουν κάθε κίνδυνο. Παρά την εκδήλωση αυτής της αισιοδοξίας τους για την τελική έκβαση της εκλογικής μάχης, παρατηρείται μία νευρικότητα μία μόλις εβδομάδα πριν τις εκλογές. Οι ενδείξεις καταμαρτυρούν ότι οι επιθέσεις αυτές πλήγωσαν το προφίλ των Εργατικών και πολλά ερωτηματικά εγείρονται κατά πόσο οι Εργατικοί έχουν σαν στόχο τη διακυβέρνηση της χώρας ή απλά τη νίκη στις εκλογές. Ο Μπλερ εμφανίστηκε παραπονούμενος προς μερίδα του Τύπου, λέγοντας ότι πρόκειται για μια "συνειδητή προσπάθεια παρερμήνευσης των προθέσεών του" και αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες που του προσάπτουν, ότι άλλαξε το κόμμα από "κόμμα αρχών αλλά μη εκλόγιμο" σε "εκλόγιμο, αλλά χωρίς αρχές πια". Διευκρινίζοντας αυτές τις αλλαγές, τόνισε "ότι κρίθηκε αναγκαία η αλλαγή και η αναθεώρηση των αρχών μας προκειμένου να κερδίσουμε τις εκλογές. Δεν ήταν όμως αυτός ο λόγος που αναθεωρήσαμε. Ηταν το σωστό και το ρεαλιστικό"!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο γνωστό μοτίβο...(2018-04-04 00:00:00.0)
ΚΚΕ δυνατό για λαϊκούς αγώνες με επιμονή και αποφασιστικότητα(2015-09-12 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2007-05-08 00:00:00.0)
Η συμπαράταξη και η αντίσταση θα είναι μακροχρόνια(1999-05-13 00:00:00.0)
"Εμείς εφαρμόζουμε το "αριστερό" Μάαστριχτ"!(1997-06-04 00:00:00.0)
Απάτη το "αριστερό" Μάαστριχτ(1997-06-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ