Πέμπτη 24 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Δυσκολίες στην προώθηση φορολογικής "μεταρρύθμισης"

ΒΟΝΝΗ.-

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της γερμανικής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης για ένα συμβιβασμό στο θέμα της φορολογικής μεταρρύθμισης κατέληξαν χτες σε ναυάγιο, μόλις μια ώρα μετά την έναρξή τους.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Τέο Βάιγκελ, που παρευρισκόταν στις συνομιλίες, δήλωσε πως το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) αρνήθηκε να υποστηρίξει τα σχέδια της κυβέρνησης για περικοπή της φορολογίας και αλλαγή του συνταξιοδοτικού συστήματος του δημοσίου.

"Το SPD θέλει να υπάρξει περικοπή των εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία με απλή ανακατανομή του πλούτου", τόνισε ο Βάιγκελ στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησης που κράτησε λίγο περισσότερο από μία ώρα.

Ο ίδιος δήλωσε αποφασισμένος να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου και να υποβάλει, πιθανότατα την Παρασκευή, στην Κάτω Βουλή (Μπούντεσταγκ) νομοσχέδιο για την περικοπή των φόρων κατά 30 δισ. μάρκα για το 1998 και 1999.

Ωστόσο, οι Σοσιαλδημοκράτες αναμένεται να ματαιώσουν τα σχέδια της κυβέρνησης στην Ανω Βουλή (Μπούντεσρατ), όπου διαθέτουν την πλειοψηφία, πράγμα που σημαίνει ότι για την υπερπήδηση του αδιεξόδου θα χρειαστεί να κινηθεί η διαδικασία της κοινοβουλευτικής μεσολάβησης γύρω στο φθινόπωρο.

"Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην υλοποίηση της πολιτικής της. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε σε στασιμότητα", ανέφερε ο Βάιγκελ.

Από την πλευρά του ο ηγέτης του SPD, Οσκαρ Λαφοντέν, κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στα σχέδια της κυβέρνησης για δραστική περικοπή της φορολογίας το 1999. Τόνισε επίσης πως οι προτάσεις της κυβέρνησης δίνουν περισσότερες διευκολύνσεις για τους πλούσιους.

"Δεν πρόκειται να καταγράψουμε ένα φορολογικό ψεύδος στους κώδικες των νόμων του 1999", τόνισε ο Λαφοντέν μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση και πρόσθεσε: "Πρόκειται για μία μεταρρύθμιση ενάντια στο λαό και ενάντια στην οικονομία".

Το SPD είχε θέσει ως όρο, για την αποδοχή του κυβερνητικού φορολογικού προγράμματος, την περικοπή των εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία από το καλοκαίρι, αλλά η κυβέρνηση αρνήθηκε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ