Πέμπτη 24 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΙΩΓΟΥ, ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
Κοινή δράση αιρετών και λαού

- H εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου για τους εργαζομένους του δημόσιου τομέα, σημαίνει και κάποιες αυξήσεις στις μισθοδοσίες των εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πώς τοποθετείστε απέναντι σ' αυτό το ζήτημα;

- Σαν κομμουνιστές είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε ενιαία στάση στα ζητήματα που αγγίζουν δικαιώματα και υποχρεώσεις των εργαζομένων. Το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων συνεπάγεται κάποιες αυξήσεις για τους εργαζομένους στους ΟΤΑ, που είναι πολύ δύσκολο να καταβάλλει η Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ), λόγω της δεινής οικονομικής της κατάστασης. Ομως ανεξάρτητα από τη δεινή οικονομική της θέση, για την οποία δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι σ' αυτήν, είμαστε υποχρεωμένοι να εξασφαλίσουμε τα κονδύλια που απαιτούνται για την εφαρμογή του νέου μισθολογίου και στο χώρο της ΤΑ. Οι τρόποι γι' αυτό είναι δύο. Η με την επιβολή πρόσθετων τελών στους δημότες, δηλαδή στους χαμηλά αμειβόμενους εργαζομένους, τους ανέργους και τους συνταξιούχους. Η με τη διεκδίκηση από την κυβέρνηση των κονδυλίων που απαιτούνται για την κάλυψη των αυξήσεων αυτών, αλλά και των χρημάτων που αυθαίρετα παρακρατά και δεν αποδίδει, ενώ ανήκουν στην ΤΑ. Θυμίζω την πρόταση που έχουν καταθέσει οι κομμουνιστές δήμαρχοι να διεκδικήσει αγωνιστικά η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) την απόδοση στην ΤΑ των περίπου 890 δισ. δραχμών, τα οποία η κυβέρνηση παρακρατά από τους ΟΤΑ, ενώ είναι θεσμοθετημένοι υπέρ αυτών πόροι, με νόμους που η ίδια η κυβέρνηση έχει ψηφίσει. Και να σημειωθεί πως η άσχημη οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζει καθημερινά η ΤΑ θα γίνεται ολοένα και χειρότερη, όσο η κυβέρνηση θα επιμένει να φορτώνει με αρμοδιότητες τους ΟΤΑ χωρίς να μεταβιβάζει τους ανάλογους, απαιτούμενους πόρους σ' αυτούς.

- Η στάση της κυβέρνησης, μάλλον πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Η στάση των εκπροσώπων της ΤΑ ποια πρέπει να είναι;

- Από όσα είπαμε προηγούμενα, είναι σαφές ότι δεν μπορεί να νοηθεί μέτωπο των οργάνων της ΤΑ ενάντια στους εργαζόμενους σ' αυτήν. Το αντίθετο είναι αναγκαίο, περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Ο οικονομικός στραγγαλισμός του θεσμού από την κυβέρνηση θα θίξει και τους εργαζόμενους στην ΤΑ, αν δεν επιλεγεί ο δρόμος της κοινής αγωνιστικής στάσης απέναντι σε μια κυβερνητική οικονομική πολιτική απάνθρωπη και κοινωνικά άδικη. Το ζητούμενο είναι η ανατροπή αυτής της πολιτικής και σ' αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να αγωνιστούν από κοινού ΚΕΔΚΕ, Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων και τα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων στην ΤΑ.

- Γενικότερα, η πολιτική των αιρετών ποια πρέπει να είναι;

- Στις σημερινές συνθήκες της ανεργίας και της υποαπασχόλησης, η ΤΑ καλείται να παίξει έναν κοινωνικό ρόλο, που θα προσπαθεί να αποσβέσει την κυβερνητική πίεση. Σ' αυτήν τη διαδικασία είναι απαραίτητο ενωμένοι οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, οι αιρετοί και οι δημότες να αγωνιστούν, προκειμένου να αποτραπεί η επιβολή πρόσθετων δημοτικών τελών που θα πλήξουν ακόμα περισσότερο το ήδη ισχνό λαϊκό εισόδημα. Επιτέλους, η επιχειρούμενη σύγκλιση, στο όνομα του Μάαστριχτ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης δε μπορεί να πληρωθεί μόνο από τους εργαζόμενους. Περιθώρια να αλλάξει αυτή η πολιτική υπάρχουν ακόμη. Ας παλέψουμε όλοι προς αυτήν την κατεύθυνση.

Θ. ΜΠ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ