Τετάρτη 23 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ ΑΘΗΝΑΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
31 έργα - παγίδες

Σε πολλά εργοτάξια λείπουν οι προστατευτικές μπάρες και τα προειδοποιητικά σήματα, ενώ ο φωτισμός είναι ανεπαρκής και στα οδοστρώματα υπάρχουν μπάζα

Σε επικίνδυνα σημεία έχουν μετατραπεί τα έργα στην εθνική οδό Αθήνας -Θεσσαλονίκης, καθώς οι οδηγοί τα συναντούν σε κάθε έξι - κατά μέσο όρο - χιλιόμετρα και χωρίς τα απαραίτητα, κατά κανόνα, προστατευτικά μέτρα. Σε 183 χιλιόμετρα της εθνικής οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης υπάρχουν τριάντα ένα (31) σημεία, στα οποία εκτελούνται έργα διαπλάτυνσης και αποτελούν κίνδυνο - αν δεν προσέξουν - για τους οδηγούς που θα κινηθούν αυτές τις μέρες στον παραπάνω οδικό άξονα.

Τους κινδύνους αυτούς επιβεβαιώνει το ΥΠΕΧΩΔΕ, με χτεσινή ανακοίνωσή του, στην οποία προειδοποιεί τους οδηγούς να δείχνουν την απαιτούμενη προσοχή, να μην παραβιάζουν το όριο ταχύτητας, να μην προσπερνούν και να συμμορφώνονται με την υπάρχουσα σήμανση και τις υποδείξεις της Τροχαίας. Τα σημεία στα οποία εκτελούνται έργα και επισημαίνει το ΥΠΕΧΩΔΕ ότι χρειάζεται οι οδηγοί να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή είναι τα εξής:

  • Από Λίμνη Υλίκη μέχρι την είσοδο του Αγίου Κωνσταντίνου,σε συνολικό μήκος 70 χιλιομέτρων, από το 90ό μέχρι το 160ό χλμ.
  • Από Ράχες ως τον ανισόπεδο κόμβο Αγίων Θεοδώρων,σε συνολικό μήκος 21 χιλιομέτρων, από το 240ό μέχρι το 261ο χλμ.
  • Από το Αερινό ως την είσοδο της Λάρισας,σε συνολικό μήκος 65 χιλιομέτρων, από το 303ο μέχρι το 368ο χλμ.
  • Από τον ανισόπεδο κόμβο της Λεπτοκαρυάς ως το Λιτόχωρο,σε συνολικό μήκος 27 χιλιομέτρων, από το 406ο μέχρι το 433ο χλμ.

Επισημαίνεται ότι τα μέτρα ασφαλείας σε πολλά από τα εργοτάξια είναι ανεπαρκή, γιατί λείπουν προστατευτικές μπάρες και προειδοποιητικά σήματα. Επίσης, είναι ανεπαρκής ο φωτισμός, ενώ στα οδοστρώματα υπάρχουν μπάζα, λόγω των εργασιών που εκτελούνται.

Ενα ακόμη σημαντικό πρόβλημα για τους οδηγούς, το οποίο δεν αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΥΠΕΧΩΔΕ, είναι οι κακοτεχνίες (επικίνδυνα σαμαράκια, ανάποδες κλίσεις κ.ά.), που παρατηρούνται στο οδόστρωμα ακόμη και δρόμων όπως αυτοί της Αθήνας - Κορίνθου και Αθηνών - Λαμίας (στο τμήμα της Υλίκης), τα οποία δεν πέρασε πολύς καιρός που παραδόθηκαν από τους εργολάβους και για τα οποία βέβαια φέρει την ευθύνη το υπουργείο, που παρέλαβε τα έργα αυτά χωρίς να εκπληρώνουν τις αναγκαίες προδιαγραφές.

Αναφορές για ελλείψεις

Η Ελληνική Αστυνομία ενημέρωσε τις υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ για τα επικίνδυνα σημεία του εθνικού δικτύου και τις ανεπάρκειες που παρατηρούνται στη σήμανσή τους, με αφορμή τα πολύνεκρα δυστυχήματα στη Λάρισα. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γ. Ρωμαίος, έδωσε εντολή σε όλες τις υπηρεσίες της Τροχαίας να υποβάλουν αναφορές εντός 24 ωρών για όλα τα σημεία που εκτελούνται έργα και δεν υπάρχει επαρκής προειδοποιητική σήμανση. Εάν δε συμμορφωθούν άμεσα οι εργολάβοι, θα υποβληθούν μηνύσεις.

Εξάλλου από αύριο οι υπηρεσίες της Τροχαίας θα πάρουν έκτακτα μέτρα για τη διευκόλυνση όσων μετακινηθούν από τα αστικά κέντρα προς την επαρχία για το γιορτασμό του Πάσχα. Ανδρες της Τροχαίας θα διανείμουν ειδικό έντυπο με οδηγίες για ασφαλή κίνηση πεζών και οχημάτων, ενώ θα ενεργούνται εντατικοί τροχονομικοί έλεγχοι, ιδίως σε κρίσιμα σημεία, για την πρόληψη και αποτροπή χαρακτηριστικών παραβάσεων, οι οποίες καταλήγουν σε τροχαία δυστυχήματα (χρήση αλκοόλ, υπερβολική ταχύτητα, βραδυπορία στην αριστερή λωρίδα κλπ.).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ