Τρίτη 22 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Καταγγέλλουν απαράδεκτες συνθήκες εργασίας

Την άμεση λύση στο πρόβλημα των απάνθρωπων συνθηκών εργασίας στην υπηρεσία καθαριότητας και στις άλλες Τεχνικές Διευθύνσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης, ζητάει με επιστολή του το Συνδικάτο Εργαζομένων με Ιδιωτικού Δικαίου σχέση εργασίας στο δήμο προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, τους συμβούλους, τον δήμαρχο και τον αντιδήμαρχο καθαριότητας.

Στην επιστολή, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι εργάζονται σε στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις της Διοίκησης του Δήμου και του υπεύθυνου αντιδημάρχου Καθαριότητας ότι θα βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας. Στην επιστολή, οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι στην υπηρεσία της καθαριότητας επικρατούν συνθήκες μεσαίωνα και αναφέρονται στο τι πραγματικά συμβαίνει. "Τα εργοτάξια καθαριότητας, αναφέρουν στην επιστολή, είναι πραγματικές τρώγλες και μέσα σε αυτά κυκλοφορούν κάθε είδους ερπετά και ποντίκια. Μέσα σε τρώγλες 10 τετραγωνικών μέτρων, στεγάζονται 40 και 50 εργάτες και ειδικά τον χειμώνα κινδυνεύουν να πάθουν ασφυξία. Σ' αυτές δεν υπάρχει ούτε νερό για να πλένονται οι εργάτες, ούτε μέρος να αλλάξουν τα ρούχα εργασίας τα οποία μεταφέρουν στο σπίτι γεμάτα μικρόβια, ενώ η ηπατίτιδα στους εργάτες καθαριότητας έχει καταντήσει "επαγγελματική νόσος"".

Ακόμα, στην επιστολή οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι τα απορριμματοφόρα του δήμου είναι πεπαλαιωμένα και μεγάλης ηλικίας και ότι πολλά από αυτά μπορούν να παρομοιαστούν με κινούμενες γκιλοτίνες. Σημειώνουν ακόμα ότι τα γκαράζ του Δήμου δεν πληρούν ούτε τις υποτυπώδεις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας και ο κίνδυνος είναι καθημερινός για τη ζωή των εργαζομένων από φωτιά και τυχόν εκρήξεις. Επίσης επισημαίνουν ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε προσωπικό, η πλειοψηφία του οποίου είναι γερασμένοι και χρειάζονται νέες προσλήψεις. Στην επιστολή, οι εργαζόμενοι ζητάνε τη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής από δημοτικούς συμβούλους και συνδικαλιστές, η οποία θα επισκεφτεί τα εργοτάξια για να ελέγξει την κατάσταση.

Καταλήγοντας, στην επιστολή οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι "πολλές εκατοντάδες δισεκατομμυρίων δαπανώνται και σπαταλώνται για δευτερεύουσας σημασίας εκδηλώσεις και σκοπούς, όπως φιέστες, πανηγύρια, καρναβάλια κ.ά. και για την υγεία και ασφάλεια της ζωής των εργαζομένων δε δίνεται ούτε μία δραχμή. Και ενώ η Θεσσαλονίκη είναι "Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης", οι εργαζόμενοι του δήμου αντιμετωπίζουν καθημερινά τις πιο απάνθρωπες συνθήκες εργασίας".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απαιτεί προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις δημοτικές υπηρεσίες(2021-08-05 00:00:00.0)
Για την «ταραχή» της δημοτικής αρχής από μια έγγραφη διαμαρτυρία(2021-06-04 00:00:00.0)
Διαμαρτυρία για παρεμπόδιση ενημέρωσης των εργαζομένων(2019-09-19 00:00:00.0)
Περιοδεία σε υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης(2019-05-09 00:00:00.0)
Σταμάτησε εργοτάξια που λειτουργούσαν στο λιοπύρι(2007-07-25 00:00:00.0)
Καταγγέλλουν τις συνθήκες δουλιάς(2006-07-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ