Σάββατο 12 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΕΑΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Δολοφόνησαν τον αρχηγό της αστυνομίας
  • Ενοπλος μασκοφόρος εισέβαλε σε εστιατόριο του Βελιγραδίου, πυροβολώντας θανάσιμα τον αρχηγό της αστυνομίας και υφυπουργό Εσωτερικών Ράντοβαν Στόγιτσιτς
  • Η αστυνομία αναζητεί το δράστη σε κυκλώματα συμμοριών...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Ανθρωποκυνηγητό στο Βελιγράδι έχουν εξαπολύσει εκατοντάδες Σέρβοι αστυνομικοί, μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του 46χρονου αρχηγού της σερβικής αστυνομίας και υφυπουργού Εσωτερικών, Ράντοβαν Στόγιτσιτς - Μπάντζα, τα ξημερώματα σε κεντρικό εστιατόριο της σερβικής πρωτεύουσας.

Αγνωστος μασκοφόρος ένοπλος πυροβόλησε και σκότωσε μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα Πέμπτης προς Παρασκευή (τοπική ώρα) τον Ράντοβαν Στόγιτσιτς στο εστιατόριο "Μάμα Μία", σε μια επίθεση που κατά την αστυνομία αποτελεί έργο συμμοριών.

Ο ένοπλος εισέβαλε στο εστιατόριο όπου έτρωγε ο Στόγιτσιτς μαζί με τον 16χρονο γιο του και ένα φίλο του. Πλησίασε στον αρχηγό της αστυνομίας, τον πυροβόλησε θανάσιμα με αυτόματο πιστόλι και κατάφερε μέσα στον πανικό που ακολούθησε να διαφύγει της σύλληψης... Ο Στόγιτσιτς εξέπνευσε κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο. Από τα πυρά γλίτωσε ο 16χρονος γιος του Ράντοβαν Στόλιτσιτς, όχι όμως και ο φίλος του, ο οποίος τραυματίστηκε ελαφρά.

Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του δράστη, ο οποίος κατά τις σερβικές αρχές πρέπει να είναι μέλος συμμοριών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότεροι δρόμοι του Βελιγραδίου ήταν πλημμυρισμένοι με αστυνομικούς που περιπολούσαν βαριά οπλισμένοι. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, σε ορισμένα σημεία της σερβικής πρωτεύουσας είχαν στηθεί αστυνομικά μπλόκα, σε μία προσπάθεια να εντοπιστεί ο δράστης...

Ο Στόγιτσιτς, που θεωρούνταν έμπιστος συνεργάτης του Προέδρου της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ήταν υφυπουργός Εσωτερικών και από πολλούς ανερχόμενο στέλεχος της σερβικής κυβέρνησης. Στενός συνεργάτης του Προέδρου Μιλόσεβιτς επί χρόνια, είχε βοηθήσει σημαντικά στην προετοιμασία των σερβικών δυνάμεων στον πόλεμο της Βοσνίας. Ως αξιωματικός της αστυνομίας είχε αναλάβει και εκτελέσει με επιτυχία πολλές ειδικές αποστολές στην Ανατολική Σλαβονία, στη Βοσνία και στο Κοσσυφοπέδιο. Μια από τις τελευταίες επιτυχίες του ήταν ο εντοπισμός και σύλληψη από τη σερβική αστυνομία των μελών του αποκαλούμενου "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" και του "Εθνικού Κινήματος για την απελευθέρωση του Κοσσυφοπεδίου". Είχε, μάλιστα, δημιουργήσει το ειδικό σώμα αντιτρομοκρατίας και είχε αναλάβει τους χειρισμούς της Αστυνομίας κατά τη διάρκεια των πρόσφατων κινητοποιήσεων της αντιπολίτευσης.

Η δολοφονία Στόγιτσιτς, ένδειξη εγκληματικότητας

Η πολιτική ηγεσία της Σερβίας εξέφρασε τη λύπη της και καταδίκασε έντονα τη δολοφονία του υφυπουργού Εσωτερικών και αρχηγού της Αστυνομίας της Σερβίας, Ράντοβαν Στόγιτσιτς - Μπάντζα.

Ο πρόεδρος της Βουλής Ντράγκαν Τόμιτς, στο συλλυπητήριο τηλεγράφημά του, αναφέρει ότι η δολοφονία του Στόγιτσιτς δείχνει την έξαρση της εγκληματικότητας στη Σερβία, για την καταπολέμηση της οποίας εργάστηκε δραστήρια ο αρχηγός της αστυνομίας.

Συλλυπητήριο τηλεγράφημα έστειλε και το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας, καταδικάζοντας την εγκληματική ενέργεια.

Ο Ζόραν Ντζίντζις, ηγέτης του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού "Ζάγιεντο" και δήμαρχος Βελιγραδίου, χαρακτήρισε το φόνο του Στόγιτσιτς "εν ψυχρώ δολοφονία", σημειώνοντας ότι η επίθεση σε βάρος ενός υψηλόβαθμου σημαντικού αξιωματούχου αποδεικνύει ότι "σήμερα στο Βελιγράδι κανείς δεν είναι πλέον ασφαλής"!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η Ντελ Πόντε απειλεί...(2005-12-17 00:00:00.0)
Ζητούν απ' το Βελιγράδι «και τα ρέστα»...(2005-04-12 00:00:00.0)
Νέοι εκβιασμοί από Χάγη και ΝΑΤΟ(2004-07-20 00:00:00.0)
Συλλήψεις...(2002-10-31 00:00:00.0)
Πυρετός «καταγγελιών» για «συνωμοσίες και ξένα κέντρα»...(2002-07-05 00:00:00.0)
Δεν ξέχασαν τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς του '99(2002-03-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ