Σάββατο 12 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διπλωματική σιωπή ενώ συνεχίζονται οι συγκρούσεις

Τέταρτη συνεχής μέρα σφοδρών συγκρούσεων, η χτεσινή, για την πόλη της Χεβρώνας, καθώς αμείωτη παραμένει η ένταση σε όλες τις παλαιστινιακές πόλεις της Δυτικής Οχθης. Την ίδια στιγμή, εντείνονται οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, κυρίως, στο εσωτερικό του Ισραήλ.

Επί αρκετές ώρες συγκρούονταν, και χτες, Παλαιστίνιοι διαδηλωτές και Ισραηλινοί στρατιώτες στη Χεβρώνα, όπου τραυματίστηκαν 17 Παλαιστίνιοι διαδηλωτές από λαστιχένιες σφαίρες, ενώ μία Παλαιστίνια τραυματίστηκε από αληθινή σφαίρα Εβραίου εποίκου, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές της πόλης. Η παλαιστινιακή Αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει τους διαδηλωτές, οι οποίοι, τελικά, κατευθύνθηκαν προς τον εβραϊκό θύλακο της πόλης, όπου οι Παλαιστίνιοι αστυνομικοί δεν έχουν δικαιοδοσία.

Επίθεση κατά δημοσιογράφων

Εκτός, όμως, από τις βίαιες συγκρούσεις, η χτεσινή μέρα σημαδεύτηκε και από ένα ασυνήθιστο συμβάν. Βροχή από πέτρες δέχτηκαν από τους Παλαιστινίους διαδηλωτές οι δημοσιογράφοι (Παλαιστίνιοι, Ισραηλινοί και ξένοι), που καλύπτουν τις ταραχές στη Χεβρώνα, μετά από έκκληση του Γουαφί Αμπού Ιμάν, ανώτερου Παλαιστινίου αστυνομικού, ο οποίος τους χαρακτήρισε "συνεργάτες του Ισραήλ". Μέσα στην αναταραχή που ακολούθησε τρεις από τους δημοσιογράφους δέχτηκαν σκληρή επίθεση τόσο από τους διαδηλωτές όσο και από αρκετούς Παλαιστινίους αστυνομικούς, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν. Οργισμένοι οι δημοσιογράφοι πραγματοποίησαν άμεσα καθιστική διαμαρτυρία καθήμενοι αρκετή ώρα ανάμεσα στα ισραηλινά στρατεύματα και τους Παλαιστινίους διαδηλωτές, ενώ ζήτησαν από τις παλαιστινιακές αρχές εξηγήσεις.

Αργά, χτες, το απόγευμα, ο επικεφαλής της παλαιστινιακής Αστυνομίας στη Χεβρώνα, Αμπντέλ Φατάχ Τζουαντί, ζήτησε συγνώμη από τους δημοσιογράφους και δεσμεύτηκε ότι το φαινόμενο δε θα επαναληφθεί. Δημοσιογραφικές πηγές υποστήριζαν ότι αρκετοί Παλαιστίνιοι αστυνομικοί εξοργίστηκαν από τη δημοσίευση φωτογραφίας, στα μέσα της βδομάδας, που απεικόνιζε δύο άνδρες της παλαιστινιακής Αστυνομίας να παίρνουν ενεργό μέρος στον πετροπόλεμο με τον ισραηλινό στρατό.

"Ανθρωπιστική" συνεργασία και σενάρια για νέα κυβέρνηση

Αναφερόμενος στις χτεσινές συγκρούσεις ο Αμνόν Σαχάκ, αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού του Ισραήλ, υπογράμμισε ότι παρά τις όποιες κινήσεις βοηθείας από την παλαιστινιακή Αστυνομία, οι παλαιστινιακές αρχές δεν έχουν αποκαταστήσει τη σταθερή και ολοκληρωμένη συνεργασία με τον ισραηλινό στρατό στον τομέα της ασφάλειας. Από την πλευρά του, ο Μανουάρ Καναφανί, εκπρόσωπος του Παλαιστινίου ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ, διευκρίνισε ότι η προσπάθεια της παλαιστινιακής Αστυνομίας να αποτραπούν οι επιθέσεις αυτοκτονίας καθώς και η βοήθειά της στην ανακάλυψη του πτώματος του Ισραηλινού στρατιώτη, που είχε απαχθεί το Σεπτέμβρη από τη "Χαμάς", δεν είναι παρά ανθρωπιστικές ενέργειες. Ο Καναφανί κατέστησε σαφές ότι οι ανθρωπιστικές προθέσεις σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν επανέναρξη της ισραηλινο-παλαιστινιακής συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός βρέθηκε, χτες, στην Ιταλία συνεχίζοντας την περιοδεία του στην Ευρώπη. Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου φέρεται, σύμφωνα με πολλές και διαφορετικές δημοσιογραφικές πηγές, να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με το Εργατικό Κόμμα, κίνηση που μοιάζει διατεθειμένος να κάνει λίγο μετά την επιστροφή του στο Ισραήλ. Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πηγές, ο Νετανιάχου εκτιμά ότι η κυβερνητική συνεργασία με το Εργατικό Κόμμα και τον Σιμόν Πέρες είναι αναγκαία για να επαναληφθούν οι ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες αλλά και για να πραγματοποιηθεί μια ισραηλινο-παλαιστινιακή συνάντηση κορυφής, προτάσεις που απορρίπτουν τα δεξιά και θρησκευτικά κόμματα που βρίσκονται, σήμερα, στην κυβέρνηση.

Την εγκυρότητα των πληροφοριών περί αλλαγών στο ισραηλινό κυβερνητικό επίπεδο μοιάζει να ενισχύει η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ότι ο Αμερικανός διαμεσολαβητής Ντένις Ρος θα μεταβεί, μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, στο Ισραήλ. Πάντως, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφυγε να διευκρινίσει την ακριβή ημερομηνία του ταξιδιού του Ντένις Ρος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ