Τετάρτη 9 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΕΙΟΝ
Νομαρχία και δήμος κατά της τσιμεντοποίησης

Ομόφωνα κατά της επέκτασης των εγκαταστάσεων του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου το Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας, αλλά και το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας, που ζητά και την απομάκρυνση όλων των υπαρχόντων εγκαταστάσεων

Στις 16 του Δεκέμβρη θα συζητηθεί, τελικά, η προσφυγή του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με την οποία ζητά να του επιτραπεί να τσιμεντοποιήσει τον αρχαιολογικό χώρο του Ολυμπιείου Διός, για να επεκτείνει τις υπάρχουσες αθλητικές του εγκαταστάσεις. Αντίθετο στις φιλοδοξίες του Συλλόγου είναι το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας - το οποίο, μάλιστα, ζητά απομάκρυνση όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων που υπάρχουν σήμερα στο συγκεκριμένο χώρο - αλλά και το Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας.

Ο ΕΓΣ επιδιώκει από το 1988 να επεκτείνει τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις του σε έκταση τριών στρεμμάτων μέσα στον αρχαιολογικό χώρο. Στην προσπάθειά του αυτή βρήκε "αρωγό" τότε το ΥΠΕΧΩΔΕ, όταν με Προεδρικό Διάταγμά του τροποποιήθηκε το ρυμοτομικό σχέδιο στην περιοχή, προκειμένου να επιτραπεί ανέγερση νέων αθλητικών εγκαταστάσεων, μετατρέποντας τον αρχαιολογικό χώρο σε οικοδομήσιμο. Το 1991 εκδόθηκε και οικοδομική άδεια από το Πολεοδομικό Γραφείο Αθήνας, χωρίς όμως να έχει προηγηθεί η απαιτούμενη έγκριση από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Στη συνέχεια, το ΥΠΕΧΩΔΕ και το Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας σταμάτησαν την όλη διαδικασία, "παγώνοντας" την άδεια. Ομως, το ΠΔ του 1988 δεν αποσύρθηκε και ο ΕΓΣ προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, απαιτώντας τη "δικαίωσή" του. Η προσφυγή του Συλλόγου επρόκειτο να συζητηθεί χτες στο ΣτΕ, αλλά τελικά αναβλήθηκε για τις 16 του Δεκέμβρη.

Παρεμβαίνοντας στην υπόθεση, το ΝΣ αποφάσισε να παραστεί στην εκδίκαση της προσφυγής του συλλόγου στο ΣτΕ, για να μην προχωρήσει η τσιμεντοποίηση. Να ζητήσει από το ΥΠΕΧΩΔΕ και το υπουργείο Πολιτισμού να ανακαλέσουν το προαναφερόμενο ΠΔ. Να ζητήσει ακόμα την απομάκρυνση όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων που υπάρχουν στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο, τη μεταφορά τους σε άλλη περιοχή και την απόδοση του χώρου στην αρχαιολογική υπηρεσία για περαιτέρω αρχαιολογική έρευνα. Τέλος, να ζητήσει την επίσπευση των διαδικασιών ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων Λεων. Αυδής,που παρευρέθηκε στο ΝΣ τόνισε ότι το μείζον θέμα είναι αυτό της απομάκρυνσης όλων των εγκαταστάσεων από το χώρο. Επισήμανε εξάλλου ότι το ΠΔ του 1988 είναι άκυρο γιατί αντίκειται στο άρθρο 24 του Συντάγματος, που χαρακτηρίζει υποχρέωση του κράτους να προστατεύει τους αρχαιολογικούς τόπους και ζήτησε την άμεση ανάκλησή του.

Ο κομμουνιστής νομαρχιακός σύμβουλος Χρ. Λαζαρίδης,επισήμανε την ανάγκη το ΝΣ να ζητήσει από το ΥΠΕΧΩΔΕ ευθύνες για την αμέλεια και την αδιαφορία που επέδειξε όλα αυτά τα χρόνια σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα. "Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ πρέπει να απαντήσει γιατί δεν ανακάλεσε το ΠΔ του 1988", τόνισε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων επαναβεβαίωσε, στη συνεδρίασή του χτες, παλαιότερη απόφασή του, σύμφωνα με την οποία δε δίνει στο ΕΓΣ άδεια επέκτασης των εγκαταστάσεών του. Τέλος, ζητά να ανακληθεί το ΠΔ του 1988.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ