Κυριακή 30 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 42
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ανομοιομορφίες στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση

ΒΕΡΟΛΙΝΟ (Ανταπόκριση Θ. ΒΟΡΕΙΟΥ).-

Το σύστημα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Γερμανία είναι κάπως δύσκολο να περιγραφεί σε συντομία. Ο λόγος είναι ότι στα 16 ομοσπονδιακά κρατίδια - από τα οποία τα πέντε αποτελούν την πρώην Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία - δεν επικρατούν οι ίδιες προϋποθέσεις και συνθήκες. Ας πάρουμε ως πρώτο ζήτημα τα έτη φοίτησης στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Αυτή δεν είναι ενιαία.

Σε μερικά κρατίδια, όπως, π.χ., στο ενιαίο Βερολίνο, μετά τις έξι τάξεις του δημοτικού ακολουθούν άλλες εφτά τάξεις στη δευτεροβάθμια. Σε άλλα πάλι, τα μαθητικά έτη της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι μόνον έξι. Η τάση είναι μάλλον να γενικευτούν και να μειωθούν τα έτη της δευτεροβάθμιας σε έξι.

Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος του Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου του Βερολίνου δήλωσε μόλις πρόσφατα: "13 χρόνια σχολείο είναι πολλά. Αλλες χώρες της ΕΕ έχουν μόνον 12. Ετσι, οι απόφοιτοι άλλων χωρών μπαίνουν ένα χρόνο νωρίτερα στην επαγγελματική ζωή: στη Γαλλία, στην Ισπανία, στην Ολλανδία, στην Αυστρία και τη Δανία (Σε Αγγλία, Ιταλία, Λουξεμβούργο είναι 13 χρόνια).

Υπάρχουν, μάλιστα, προτάσεις να μειωθούν τα έτη της δευτεροβάθμιας σε πέντε, δηλαδή ο μαθητόκοσμος μετά από 11 χρόνια στο θρανίο (δημοτικό +δευτεροβάθμια) να αρχίζει το μαραθώνιο για αναζήτηση κάποιας εργασίας.

Διαφορές από κρατίδιο σε κρατίδιο υπάρχουν στο θέμα της πληρωμής των σχολικών βιβλίων - αλλού πληρώνουν λιγότερα, αλλού περισσότερα. Επίσης, στο θέμα του σχολικού συσσιτίου, όπου αλλού δεν υπάρχει, ενώ σε άλλα χρειάζονται 4 μάρκα για ένα μεσημεριανό φαγητό.

Διαφορετικός είναι και ο χρόνος των σχολικών διακοπών. Οπως και η λήξη της φοίτησης στο δημοτικό, που δεν είναι ενιαία. Σε κάποια κρατίδια το δημοτικό τερματίζεται στην 5η τάξη και κατόπιν αρχίζει η 1η βαθμίδα του γυμνασίου. Γενικά, οι Γερμανοί μαθητές υποχρεώνονται να φοιτήσουν συνολικά 9 ή 10 χρόνια ανάλογα με το κρατίδιο, δηλαδή 6 στο δημοτικό συν υπόλοιπες τάξεις ενός άλλου σχολείου. Οσοι μαθητές δεν έχουν καλές επιδόσεις στο δημοτικό, παραπέμπονται στο λεγόμενο "Γενικό Σχολείο" με προοπτική να συνεχίσουν σε κάποια τεχνική σχολή.

Η δευτεροβάθμια εκπαίδευση διαιρείται βασικά σε δύο είδη σχολείων: τα "Ρεαλ-σούλεν" (ΡΣ) και τα γυμνάσια.

Τα πρώτα (7η και 10η τάξη) ανοίγουν βασικά, μετά από μία εντατική εκπαίδευση, το δρόμο για την εκμάθηση ενός επαγγέλματος στη βιοτεχνία, στη βιομηχανία, στη διοίκηση, στις τράπεζες, στις ασφαλιστικές εταιρίες κλπ.

Τα γυμνάσια προετοιμάζουν τους μαθητές για ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Και στα δύο αυτά είδη είναι υποχρεωτική η εκμάθηση δύο ξένων γλωσσών (αγγλικών και γαλλικών) και προαιρετική η εκμάθηση μίας τρίτης (ρωσικά, ισπανικά, λατινικά, αλλά όχι ελληνικά).

Είναι χαρακτηριστικές οι εκτιμήσεις του Γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτου, που υπολόγισε ότι κάθε μαθητής στοιχίζει το χρόνο στο ομοσπονδιακό κράτος, στα κρατίδια και τους δήμους 6.800 μάρκα. Συνολικά, τα έξοδα για την παιδεία ανέρχονται στο 5,2% του μεικτού εθνικού προϊόντος, (ενώ στον Καναδά και τη Δανία είναι 7,8%).

Βασικά απασχολεί τους μαθητές το τι θα γίνει αφού πάρουν το ενδεικτικό. Υπάρχουν ελλείψεις σε θέσεις επαγγελματικής μαθητείας, αλλά ακόμη και εάν εξασφαλιστεί μία τέτοια θέση, λιγοστεύουν λόγω της τεράστιας ανεργίας οι δυνατότητες εξεύρεσης δουλιάς. Αυτό ισχύει και για την ακαδημαϊκή νεολαία. Με την έλλειψη προοπτικής, όμως, εύκολα δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την εξάπλωση των ναρκωτικών και για να παρασύρεται ένα μέρος των μαθητών από σοβινιστικά και ρατσιστικά συνθήματα. Γι' αυτό και αντιμετωπίζουν αρκετοί αλλοεθνείς μαθητές "ειδικά" προβλήματα.

Τέλος, στη Γερμανία γίνεται συχνά λόγος για έλλειψη δασκάλων και καθηγητών και για το μη διορισμό νέων. Υπενθυμίζεται ότι το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) έχει αναφέρει ότι στα τέλη του 1992 είχαν απολυθεί πάνω από 14.000 πρώην εργαζόμενοι σε δημόσιες υπηρεσίες της ΓΛΔ, λόγω "προσέγγισης στο κράτος" της ΓΛΔ. Ενα μεγάλο μέρος απ' αυτούς ήταν δάσκαλοι και καθηγητές...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ