Παρασκευή 28 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αγωνιστική ενωτική αντεπίθεση

Σε αποφασιστικό αγώνα ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα που προανήγγειλε προχτές ο πρωθυπουργός, καλεί η ΕΕ της ΕΣΑΚ. "Ωμό σήμα κινδύνου", χαρακτήρισε την ομιλία Σημίτη στους συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ ο γγ της ΓΣΕΕ

Προσκλητήριο αντίστασης στον εργασιακό μεσαίωνα, του οποίου τον ερχομό προανήγγειλε με την προχτεσινή ομιλία του στα συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης,απευθύνει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΣΑΚ προς όλους τους εργαζόμενους, ενώ ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκος,χαρακτηρίζει την ομιλία του πρωθυπουργού "ωμό σήμα κινδύνου" για τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων.

Ομως, παρόλο που ο πρωθυπουργός έστησε στον "τοίχο" τις εργασιακές σχέσεις, το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και το όποιο "κράτος πρόνοιας", ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη χτεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών χαρακτήρισε απλώς... "προσεγγίσεις" του πρωθυπουργού και του κυβερνώντος κόμματος όσα ειπώθηκαν προχτές και πρόσθεσε πως η πολιτική για αυτούς τους τομείς θα εξαγγελθεί από τα υπουργεία, μετά από... διάλογο. Επίσης αρνήθηκε επίμονα να απαντήσει σε ερωτήσεις για τις προθέσεις της κυβέρνησης απέναντι σε συγκεκριμένα ζητήματα, απολύσεων, μισθών κ.ά.

Βεβαίως, ο Κ. Σημίτης ήταν σαφής και για τις κυβερνητικές επιλογές, αλλά και για το είδος του "κοινωνικού διαλόγου" που θα υλοποιήσει, ώστε να επιβληθούν οι αποφάσεις που ήδη έχουν ληφθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Μάλιστα, για να μην υπάρχουν περιθώρια παρερμηνειών, στενοί συνεργάτες του επανήλθαν χτες δίνοντας τις "πραγματικές διαστάσεις και σημασία" της πρωθυπουργικής ομιλίας. Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμιζαν ότι ο Κ. Σημίτης "πέταξε το γάντι σε όλους και με πρωτόγνωρη τόλμη μίλησε τη γλώσσα της αλήθειας για πράγματα ταμπού" (!). Το νέο μοντέλο εργασίας, πρόσθεταν, που περιέγραψε ο πρωθυπουργός είναι "η μόνη οδός που μπορεί να οδηγήσει στη μείωση της ανεργίας"... Παράλληλα ο Κ. Σημίτης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές,"οριοθέτησε με ιδεολογική τόλμη τις σύγχρονες... σοσιαλιστικές αρχές στα θέματα που αφορούν το κράτος πρόνοιας"! Καυχώνται επίσης, ότι "για πρώτη φορά ηγέτης ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού κόμματος τολμά να προσεγγίσει τέτοια μεγάλα θέματα" και μάλιστα από αυτή τη σκοπιά!

"Δε θα περάσει ο μεσαίωνας"

Στην ανακοίνωσή της η ΕΕ της ΕΣΑΚ, αναφέρει:

"Ο πρωθυπουργός με την ομιλία στη συνεστίαση συνδικαλιστικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, επικαλέστηκε για μια ακόμα φορά το "μονόδρομο" της Συνθήκης του Μάαστριχτ και την παγκοσμιοποίηση της καπιταλιστικής οικονομίας, για να δικαιολογήσει και να εντείνει τα νέα αντιλαϊκά αντεργατικά μέτρα που ετοιμάζεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να πάρει σε βάρος των εργαζομένων.

Κάλεσε ανοιχτά τα συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε πλήρη συστράτευση, ώστε με τη δική τους συνδρομή και στήριξη να περάσει η κυβέρνηση:

- Τις ελαστικές μορφές εργασίας, τα τοπικά σύμφωνα απασχόλησης.

- Την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

- Την κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης, και συνολικά την κατάργηση των κοινωνικών εργασιακών κατακτήσεων των εργαζομένων.

Φαίνεται καθαρά ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο κ. πρωθυπουργός χρησιμοποιούν όλα τα μέσα για να περάσουν την πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών, που πιστά υπηρετούν.

Η ΕΕ της ΕΣΑΚ καλεί τους εργαζόμενους και το συνδικαλιστικό κίνημα ενωτικά και αποφασιστικά να δώσουν τη μάχη να μην περάσουν οι αντεργατικές αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των πολυεθνικών.

Να είναι σίγουροι τόσο η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, όσο και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες ότι ο εργασιακός μεσαίωνας που επιφυλάσσουν για τους εργαζόμενους δε θα περάσει".

Ενωμένος αγώνας

Ο γγ της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκος,σε δήλωσή του τονίζει: "Η χτεσινή ομιλία του πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη στους συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ, αποτελεί ένα ωμό σήμα κινδύνου για εργασιακές, κοινωνικές και οικονομικές κατακτήσεις του εργατοϋπαλλήλων. Επιβεβαιώνεται και για τους δύσπιστους ότι η κυβέρνηση δρα και λειτουργεί σαν ατζέντης των δυνάμεων του Μάαστριχτ. Θα συναντήσει τον ενωμένο αγώνα των εργαζομένων, την αντεπίθεση και την αντίδρασή τους για την υπεράσπιση βασικών δικαιωμάτων τους.

Οσοι "ελπίζουν" ότι θα παγιδεύσουν τους εργαζόμενους στο λεγόμενο κοινωνικό διάλογο, θα βρεθούν προ εκπλήξεων".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ