Πέμπτη 27 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Επιφυλάξεις για το "άνοιγμα" Καρανταγί

Εμπρακτα βήματα καλής θέλησης αναμένει η Αθήνα, μετά τις δηλώσεις και την "ευγενική χειρονομία" του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας

To "άνοιγμα της πόρτας" για μια ελληνοτουρκική συνεννόηση, που επιχείρησε - όπως είπε ο ίδιος - με την επίσκεψή του στην ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα την ημέρα της επετείου της 25 Μαρτίου ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας, Ι. Καρανταγί, αντιμετωπίζεται από την Αθήνα με αρκετές δώσεις επιφυλάξεων.

Ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, σε δηλώσεις του χτες, αφού σημείωσε πως η κίνηση Καρανταγί "αποτελεί μια ευγενική χειρονομία (...) αναμένουμε στην πράξη να υπάρξουν ανάλογες πολιτικές πρωτοβουλίες, οι οποίες θα δείχνουν ότι οι λόγοι δεν είναι χωρίς περιεχόμενο".

Οι επιφυλάξεις της Αθήνας σχετικά με την κίνηση του Τούρκου στρατηγού, δικαιολογούνται, καθώς και χτες συνεχίστηκαν οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων. Παράλληλα η Αθήνα εκτιμά πως οι εκδηλώσεις καλής θέλησης από τον Καρανταγί, έχουν να κάνουν και με το εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι στην Τουρκία.

Ελληνες διπλωμάτες σημειώνουν πως η Ουάσιγκτον παρακολουθεί με ανησυχία τις τάσεις του τουρκικού στρατιωτικού κατεστημένου να "καθορίσει" για μια ακόμη φορά την πολιτική σκηνή της χώρας και έχει επισημάνει στην Αθήνα πως η αμερικανική διπλωματία προτιμά να "συναλλάσσεται", παρά τις δυσκολίες, με την εκλεγμένη κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, η Ουάσιγκτον επισήμανε στην Αθήνα πως οι στρατιωτικοί είναι αυτοί που εμποδίζουν την πρόοδο στο Κυπριακό και ακολουθούν πολιτική πυγμής στο Κουρδικό. Ωστόσο, η Ουάσιγκτον φαίνεται πως έχει ένα προνομιακό συνομιλητή ανάμεσα στο στρατιωτικό κατεστημένο της Τουρκίας, τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, ναύαρχο Μπιρ, τον οποίο υποδεικνύουν προς την Αθήνα ως αξιόπιστο παράγοντα.

Πάντως, η "εντυπωσιακή" κίνηση Καρανταγί, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο, ακολουθεί τις "εντυπωσιακές" δηλώσεις Πάγκαλου μετά τη συνάντησή του, προ ημερών, με την Αμερικανίδα ομόλογό του, όταν είχε σημειώσει πως η Τουρκία αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής ιστορίας.

Η εικόνα που δημιουργούν οι δηλώσεις και οι κινήσεις καλής θέλησης, συμπληρώνεται αν λάβει κανείς υπόψη του τα βήματα για την αποκλιμάκωση της έντασης που έχουν πραγματοποιήσει οι δύο χώρες σε στρατιωτικό επίπεδο. Οπως είναι γνωστό, τους τελευταίους μήνες, κάτω από την πίεση της Ουάσιγκτον και μέσα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, η Αθήνα αποφάσισε να αποστέλλει εικόνες από τα ραντάρ της στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Νάπολης. Επίσης, οι δύο χώρες συμφώνησαν στην εγκατάσταση "κόκκινης" τηλεφωνικής γραμμής που συνδέει τις δύο πρωτεύουσες με τις Βρυξέλλες και το γραφείο του ΓΓ της Συμμαχίας. Επίσης, πρέπει να σημειωθεί η "συμφωνία κυρίων" για την απαγόρευση πτήσεων μαχητικών στην Κύπρο, η οποία δεν έχει παραβιαστεί και τέλος, η θετική αντιμετώπιση των προτάσεων για επέκταση της περιόδου μη πραγματοποίησης ασκήσεων στο Αιγαίο.

Ολά αυτά, περιγράφουν, ως ένα βαθμό, το πλαίσιο στο οποίο κινούνται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και προετοιμάζουν, όπως βάσιμα εκτιμούν Ελληνες διπλωμάτες, την πραγματοποίηση ενός επόμενου και ουσιαστικού βήματος που δεν μπορεί να είναι άλλο από την προετοιμασία μιας διαδικασίας συνομιλιών σε πολιτικό επίπεδο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ