Πέμπτη 27 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να αναπτύξουμε τις σχέσεις αγώνα, αλληλεγγύης και κοινής δράσης

Ανακοίνωση των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων των χωρών της Ανατολικής και Νότιας Μεσογείου, της περιοχής του Κόλπου και της Ερυθράς Θάλασσας

Με την ολοκλήρωση των εργασιών της συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων της Ανατολικής και Νότιας Μεσογείου, της περιοχής του Περσικού Κόλπου και της Ερυθράς Θάλασσας στην οποία πήραν μέρος το Αιγυπτιακό Κομμουνιστικό Κόμμα, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ιορδανίας, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ιράκ, το Κόμμα Τουντέχ Ιράν, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ισραήλ, το ΑΚΕΛ Κύπρου, το Κόμμα του Λαού της Παλαιστίνης, το Συριακό Κομμουνιστικό Κόμμα, το Κομμουνιστικό Κόμμα Συρίας και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας εκδόθηκε το παρακάτω κοινό ανακοινωθέν:

"Με πρόσκληση της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 22 - 23 Μαρτίου 1997 συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων των χωρών της Ανατολικής και Νότιας Μεσογείου, της περιοχής του Κόλπου και της Ερυθράς Θάλασσας. Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα παρακάτω θέματα:

α. Εκτίμηση των πρόσφατων διεθνών εξελίξεων και τα καθήκοντα των κομμάτων μας στις χώρες της περιοχής.

β. Πρακτικά μέτρα για την ταχεία ανταλλαγή και διάδοση των πληροφοριών για τη δράση μας και τις θέσεις αλληλεγγύης.

Στη συνάντηση έγινε ανασκόπηση για τις εξελίξεις στην περιοχή και διαπιστώσεις για τα παρακάτω φαινόμενα:

Α. Η ένταση της ιμπεριαλιστικής επίθεσης σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο και στο εσωτερικό των χωρών και κοινωνιών. Η σύνδεση αυτής της επίθεσης με τον ταξικό χαρακτήρα του άγριου καπιταλισμού και τον ηγεμονισμό του στον κόσμο, ιδιαίτερα μετά τα γεγονότα που οδήγησαν στην υπονόμευση και διάλυση των σοσιαλιστικών καθεστώτων στην Ανατολική Ευρώπη και τη Σοβιετική Ενωση και την ανατροπή του διεθνούς συσχετισμού των δυνάμεων σε βάρος των λαών.

Β. Η εκμετάλλευση από τον ιμπεριαλισμό των αντικειμενικών παραγόντων που τείνουν προς την ενοποίηση του κόσμου και των επιτευγμάτων της σύγχρονης επιστημονικής και τεχνολογικής επανάστασης για τη διαμόρφωση μηχανισμών για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του και το χτύπημα των λαϊκών κινημάτων που αντιστέκονται στην ονομαζόμενη "νέα παγκόσμια τάξη" που ο ιμπεριαλισμός προσπαθεί να επιβάλει στον κόσμο.

Γ. Ο πλατύς και ποικίλος χαρακτήρας των αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων, τόσο στις αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες, όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες, που περιλαμβάνουν τις δυνάμεις της εθνικής απελευθέρωσης, τις προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις, τις δυνάμεις που ενδιαφέρονται για οικουμενικά ζητήματα, όπως της ειρήνης, του περιβάλλοντος κλπ. και τις ταξικές, εργατικές και κομμουνιστικές δυνάμεις.

Δ. Η σπουδαιότητα της θέσης των κομμουνιστικών και εργατικών δυνάμεων στο να διαδραματίζουν αποφασιστικό ρόλο στην οργάνωση της γενικής προσπάθειας των δυνάμεων που αντιστέκονται στον ιμπεριαλισμό και των διάφορων δραστηριοτήτων σ' αυτόν τον τομέα.

Ε. Κατά τις συζητήσεις τους οι συμμετέχοντες διαπίστωσαν λεπτομερέστερα:

1. Την όξυνση των αντιθέσεων ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

2. Την ανάπτυξη από πολλούς λαούς δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων αντίστασης ενάντια στα προγράμματα της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στις πολιτικές της σταθεροποίησης, της διαρθρωτικής προσαρμογής και των ιδιωτικοποιήσεων που αυτοί οι Οργανισμοί επιτάσσουν. Της αντίστασης ενάντια σε κάθε μορφή ηγεμονισμού, που ο ιμπεριαλισμός επιδιώκει να επιβάλει με τις μεθόδους και τους μηχανισμούς που διαμορφώνει στα πλαίσια της δικιάς του αντίληψης για τη νέα παγκόσμια τάξη, όπως το ΝΑΤΟ, τις δυνάμεις ταχείας επέμβασης κλπ.

ΣΤ. Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν στις παρακάτω θέσεις αγώνα και αλληλεγγύης:

1. Τάσσονται υπέρ της αποπυρηνικοποίησης της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής, της περιοχής του Κόλπου και της Ερυθράς Θάλασσας, της απομάκρυνσης των αμερικανικών και ΝΑΤΟικών στόλων και στρατιωτικών βάσεων απ' αυτές τις περιοχές. Καταδικάζουν την κατοχή από το Ισραήλ των πυρηνικών όπλων και καλούν τη διεθνή κοινή γνώμη να το υποχρεώσει να καταστρέψει το πυρηνικό οπλοστάσιό του, να υπογράψει τη Συνθήκη για τη μη διασπορά των Πυρηνικών Οπλων και να υποβληθεί στον σχετικό διεθνή έλεγχο.

2. Καταδικάζουν και απορρίπτουν το λεγόμενο Μεσανατολικό Σχέδιο, που προωθεί ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός και οι σιωνιστικές δυνάμεις. Καταγγέλλουν τις ονομαζόμενες "Οικονομικές Διασκέψεις για την Περιφερειακή Συνεργασία στη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική". Απορρίπτουν όλους τους μηχανισμούς που δημιουργήθηκαν απ' αυτές τις διασκέψεις, γιατί αντιστρατεύονται στα συμφέροντα των χωρών της περιοχής και είναι αντίθετοι με τη γεωγραφική πραγματικότητα και την πολιτική ιστορία της περιοχής.

3. Θεωρούν ότι το σχέδιο για την "ευρω - μεσογειακή εταιρικότητα" εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και των πολυεθνικών εταιριών τους και κατά συνέπεια πρέπει ν' αντιμετωπιστεί με την ενθάρρυνση μορφών ισότιμης συνεργασίας ανάμεσα στις δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις, τις δυνάμεις της οικολογίας και τις δυνάμεις που ενδιαφέρονται για οικουμενικά προβλήματα στην Ευρώπη και τις δυνάμεις της εθνικής απελευθέρωσης, της ανεξάρτητης ανάπτυξης, τις κοινωνικές, συνδικαλιστικές οργανώσεις και άλλες δημοκρατικές και μαζικές οργανώσεις στις χώρες της νότιας και ανατολικής Μεσογείου.

4. Καταδικάζουν τη συνεχιζόμενη κατοχή από το Ισραήλ αραβικών εδαφών της Συρίας, του Λιβάνου και της Παλαιστίνης από το 1967. Την πολιτική του εβραϊκού εποικισμού που αλλοιώνει το χαρακτήρα των κατεχομένων περιοχών και εκφράζουν την αλληλεγγύη τους με τον αγώνα του αραβικού λαού της Παλαιστίνης στην απόκρουση αυτής της πολιτικής. Καταδικάζουν την επιθετική πολιτική του Ισραήλ και όλες τις αντιδημοκρατικές ενέργειές του, περιλαμβανόμενης της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των διακρίσεων σε βάρος των Αράβων κατοίκων και της άσκησης της κρατικής τρομοκρατίας. Τάσσονται υπέρ του δικαιώματος της αντίστασης σε όλες αυτές τις ενέργειες από τις παλαιστινιακές, λιβανικές, συριακές και άλλες αραβικές δυνάμεις.

5. Εκφράζουν την αλληλεγγύη τους με τον αγώνα του παλαιστινιακού, του λιβανικού και του συριακού λαού ενάντια στην κατοχή. Υποστηρίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την εφαρμογή των σχετικών με τη δίκαιη ειρηνική επίλυση του μεσανατολικού προβλήματος αποφάσεων του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας, με την εξασφάλιση της δημιουργίας του ανεξάρτητου εθνικού παλαιστινιακού κράτους, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ και την επιστροφή των Παλαιστίνιων προσφύγων στις εστίες τους, και τη χωρίς όρους αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τα κατεχόμενα μετά τις 4 Ιουνίου 1967 αραβικά εδάφη.

6. Εκφράζουν την αλληλεγγύη τους με τον κυπριακό λαό που αγωνίζεται για την αποχώρηση των κατοχικών τουρκικών στρατευμάτων και όλων των ξένων στρατευμάτων και την ειρηνική επανένωση του Νησιού μέσω μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των συμφωνιών κορυφής του 1977 και 1979, για μια ανεξάρτητη, αποστρατικοποιημένη, εδαφικά ακέραιη και ομόσπονδη Κύπρο, με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή οντότητα.

7. Καταδικάζουν τον αποκλεισμό του λιβυκού λαού, τον οικονομικό αποκλεισμό του ιρακινού λαού και τον αποκλεισμό του λαού της Κούβας και τάσσονται αλληλέγγυοι με τον αγώνα για την άρση αυτών των άδικων μέτρων που έχουν επιβάλει οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

8. Καταδικάζουν κάθε μορφής εθνικισμό, σοβινισμό, νεοφασισμό και φανατισμό, καθώς και τις προσπάθειες των ιμπεριαλιστικών και άλλων αντιδραστικών δυνάμεων για την υποδαύλιση τέτοιων τάσεων για τη διαίρεση των λαών και κρατών.

9. Καταδικάζουν τις κινήσεις που είναι ενάντια στους ξένους εργάτες στις αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες και απαιτούν να τους αναγνωριστούν ίσα δικαιώματα με τους ντόπιους εργάτες.

10. Εκφράζουν την αλληλεγγύη τους με τους λαούς των Ιράκ, Ιράν, Μπαχρέιν και Σουδάν στον αγώνα τους ενάντια στα δικτατορικά καθεστώτα των χωρών τους και για τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στέκονται επίσης αλληλέγγυοι με όλες τις δημοκρατικές και λαϊκές δυνάμεις και στις διάφορες χώρες της περιοχής στον αγώνα για την καθιέρωση και το σεβασμό των πολιτικών, συνδικαλιστικών και δημοκρατικών ελευθεριών.

Συμπαραστέκονται στους αγώνες των κομμουνιστικών και εργατικών δυνάμεων σ' αυτόν τον τομέα.

Υποστηρίζουν τα νόμιμα δικαιώματα του Κουρδικού λαού.

11. Εκφράζουν την αλληλεγγύη τους με την εξέγερση του αλβανικού λαού και τάσσονται υπέρ του δικαιώματός του να επιλέξει το καθεστώς που θέλει. Απορρίπτουν κάθε μορφή ξένης επέμβασης στα εσωτερικά της Αλβανίας και καταδικάζουν τα σχέδια για ξένη στρατιωτική επέμβαση στη χώρα αυτή.

Οι συμμετέχοντες, αντιπρόσωποι κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων με αγωνιστική προοπτική το σοσιαλισμό, συμφώνησαν στη σημασία της ανάπτυξης των σχέσεων αγώνα και αλληλεγγύης ανάμεσα στα κόμματά τους, της επιδίωξης για ανταλλαγή πληροφοριών και της συνέχισης του διαλόγου γύρω από τα κοινά ζητήματα στους τομείς της θεωρίας, ιδεολογίας, πρακτικής όπως και της κοινής δράσης των κομμάτων".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ