Πέμπτη 27 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιχείρηση αναπαλαίωσης

Μια καλά σχεδιασμένη επιχείρηση αναπαλαίωσης του δικομματισμού ακολούθησε την εκλογή του νέου προέδρου στο κόμμα της ΝΔ. Με την αγαστή σύμπλευση εκπροσώπων των δύο κομμάτων του δικομματισμού, την επιστράτευση των - απαραίτητων σε αυτές τις περιπτώσεις - δημοσκοπήσεων και την πληθώρα της σχολιογραφίας προσπαθούν να πείσουν το λαό ότι ο δικομματισμός έχει λαμπρό μέλλον και τίποτα πλέον δεν μπορεί να σταματήσει την αδιατάρακτη πορεία του. Μάλιστα, στην κατεύθυνση αυτή προτάσσουν τα σενάρια της Κεντροαριστεράς και της Κεντροδεξιάς, τα οποία και θα αποτελέσουν το όχημα για την αναπαλαίωση του δικομματισμού με τη μια ή την άλλη μορφή. Πρόκειται για προσπάθεια πέρα για πέρα τεχνητή, καθώς το νέο δεδομένο της εκλογής καινούριου αρχηγού στη ΝΔ δεν αλλάζει συνολικά το πολιτικό σκηνικό. Αλλωστε, ούτε ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής ισχυρίστηκε κάτι τέτοιο, αφού φρόντισε να διαβεβαιώσει ότι θα υπηρετήσει πιστά την πολιτική και την ιδεολογία της ΝΔ, με κάποιες, ίσως, φραστικές διαφοροποιήσεις, προκειμένου να την καταστήσει "ελκτική".

Η όλη προσπάθεια αυτό που καταδεικνύει είναι τη δυσκολία που αντιμετωπίζει σήμερα το πολιτικό σύστημα, από την οποία προσπαθεί να ξεφύγει"αρπάζοντας από τα μαλλιά" οποιαδήποτε ευκαιρία του δίνεται. Δυσκολία, καθώς ο ένας πόλος δεν αφομοιώνει όσο πρέπει τη δυσαρέσκεια που δημιουργεί με την πολιτική του ο άλλος, με κίνδυνο να ξεφύγουν τα πράγματα και να "εκτραπούν" σε κατευθύνσεις που δεν επιθυμεί το κατεστημένο. Η ουσιαστική ταύτιση της πολιτικής των δύο κομμάτων τα έκανε να μοιάζουν απελπιστικά και ο κίνδυνος να χρεοκοπήσει συνολικά στα μάτια του λαού η νεοφιλελεύθερη πολιτική, οδήγησε στην ανάγκη της πραγματοποίησης ενός "λίφτιγκ", με αφορμή και την εκλογή του νέου προέδρου της ΝΔ.

Ο στόχος όλης αυτής της επιχείρησης είναι ξεκάθαρος: Θέλουν να συνεχίσουν τον εγκλωβισμό του λαού στο χρεοκοπημένο δικομματικό πολιτικό σύστημα και μέσω της επιχείρησης αναπαλαίωσής του να τον πείσουν ότι μπορεί να ελπίζει σε κάτι καλύτερο. Γι' αυτό η χωρίς καμία ουσία και περιεχόμενο αντιπαράθεση του δικομματισμού - αφού είναι δεδομένη η πίστη τους στη διαιώνιση της σημερινής πολιτικής - θα επιχειρηθεί να εμφανιστεί ως αντιπαράθεση ουσίας και μάλιστα με το μανδύα της Κεντροδεξιάς από τη μια και της Κεντροαριστεράς από την άλλη.

Από αυτούς τους σχεδιασμούς της άρχουσας τάξης ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα το καλό, γιατί ζει στο πετσί του καθημερινά τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής. Η μόνη φιλολαϊκή λύση είναι η λαϊκή συσπείρωση και η πάλη για τα πραγματικά προβλήματα, όπως έδειξαν και οι πρωτόγνωρες σε δυναμισμό και μαχητικότητα κινητοποιήσεις το προηγούμενο διάστημα. Είναι η μόνη λύση που μπορεί να ακυρώσει στην πράξη τα αντιλαϊκά σχέδια και τις επιδιώξεις του κατεστημένου, με την οικοδόμηση του αντιιμπεριαλιστικού - αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου και την ενίσχυση του ΚΚΕ. Αποτελεί τη μόνη εγγύηση για πραγματική αναγέννηση της πολιτικής ζωής του τόπου και το σάρωμα όλων των αντιλαϊκών σχεδίων, με όποιο όνομα και αν αυτά εμφανίζονται.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εφεδρεία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ(2009-09-04 00:00:00.0)
Στ. Μάνο προτείνει ο Θ. Πάγκαλος(2001-12-05 00:00:00.0)
Από τα κάλπικα "δεξιά - αντιδεξιά", στα σικέ "κεντρο-αριστερο-δέξια"(1998-11-22 00:00:00.0)
Περί "κυβερνήσεων συνεργασίας"(1998-11-11 00:00:00.0)
Ο "εκλεκτός" ντ' Αλέμα(1998-10-22 00:00:00.0)
Οι... επαναθεμελιώσεις(1998-02-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ