Κυριακή 23 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΕΘΝΗ

ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ της, κατά τη συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, επισήμανε την αναγκαιότητα να πυκνώσουν οι συναντήσεις πρώτα από όλα μεταξύ των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, για να αρχίσουν να λύνουν μια σειρά προβλήματα που αφορούν περισσότερο τα πρακτικά μέτρα συντονισμού και άμεσης αντίδρασης στην πολιτική του πολυεθνικού κεφαλαίου. Ο "Ρ" δημοσιεύει σήμερα ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας της Γενικής Γραμματέα (σελίδες 6-8)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ στην Αλβανία. Οι απεσταλμένοι του "Ρ" είχαν μια ενδιαφέρουσα συνομιλία με στέλεχος του παράνομου Κομμουνιστικού Κόμματος της χώρας, που μεταξύ άλλων τονίζει: "Εμείς θεωρούμε ότι είναι πιο σωστό να λύσουμε τα προβλήματά μας με τις δυνάμεις μας. Δυνάμεις του αλβανικού λαού και των μειονοτήτων που ζουν στη χώρα. Η ιστορία έχει επιβεβαιώσει ότι ο αλβανικός λαός και οι μειονότητες που ζουν εδώ, μπορούν να το πετύχουν, ενώ τις ξένες δυνάμεις, όποιες και αν είναι αυτές, δύσκολο να τις δεχτεί η Αλβανία, γιατί είναι δύσκολο να έρθουν με πραγματικά καλές διαθέσεις (σελίδες 12 - 13)

ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΕΒΓΟΣ.Ενα αφιέρωμα του "Ρ" στο γνωστό ηγέτη του ΚΚΕ και του ΕΑΜ, που πριν πενήντα χρόνια έπεφτε νεκρός κάτω από τα δολοφονικά βόλια των εγκάθετων του ξενοστήριχτου μεταβαρκιζιανού κράτους (σελίδα 14)

ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Ζώνη. Βαρύ φόρο αίματος πληρώνουν κάθε χρόνο οι εργατοτεχνίτες στο βωμό του κέρδους εφοπλιστών και εργοδοτών. Ολα τα εργατικά ατυχήματα έχουν ένα κοινό στοιχείο, την έλλειψη ακόμα και στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας. Η ανεργία εξαπλώνεται και οι άνεργοι επιλέγονται κάθε πρωί από "κεφαλοκυνηγούς", για να δουλέψουν χωρίς ασφάλιση, χωρίς μέτρα προστασίας και με λειψό μεροκάματο (σελίδες 24 - 25)

ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΕΕ.Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Μηχανικών μπαίνει με αισιοδοξία στην τελική ευθεία για τις εκλογές στο ΤΕΕ, που θα γίνουν στις 30 Μάρτη και στις οποίες καλούνται να πάρουν μέρος οι πάνω από 70.000 διπλωματούχοι μηχανικοί της χώρας. Μια αισιοδοξία που πηγάζει από την αγωνιστική συνέπεια της παράταξης, η οποία όλο το προηγούμενο διάστημα υπερασπίστηκε αταλάντευτα το ρόλο του μηχανικού, μακριά από συμβιβασμούς και συναινετικές αυταπάτες (σελίδες 38 - 39)

ΣΥΝΘΗΚΗ Μάαστριχτ - ΟΝΕ. Το όραμα της "ενοποίησης" και ο εφιάλτης της ανεργίας. Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με διψήφιο ποσοστό ανεργίας, υποστηρίζουν τώρα οι κυβερνώντες, εκτιμώντας στις ανεπίσημες συζητήσεις τους ότι το ποσοστό ενδεχόμενα να ξεπεράσει το 15% μέχρι το 2000!.. (σελίδα 15)

ΜΕ ΟΡΑΤΟ τον κίνδυνο να εξελιχθεί σε μία ακόμα φιέστα άκριτης υποστήριξης της κυβερνητικής πολιτικής στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, συνέρχεται στα μέσα της βδομάδας στο Ηράκλειο Κρήτης το θεματικό συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), με αντικείμενο το κυβερνητικό σχέδιο για τις αναγκαστικές συνενώσεις δήμων και κοινοτήτων (σελίδα 40)

ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ.Περίοδο διαπραγματεύσεων για την υπογραφή της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, με την απουσία των εργαζομένων, διανύει η ΟΤΟΕ και απ' ό,τι φαίνεται, η πίεση των εργοδοτών θα περιορίσει σημαντικά αυτή τη φορά τα περιθώρια της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας να επικαλεστεί μια ακόμα "νίκη". Εκτός όμως από τη σύμβαση, η ΟΤΟΕ έχει να αντιμετωπίσει νέα δεδομένα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και στο ασφαλιστικό(σελίδα 34)

Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ της 25ης Μάρτη, προσφέρεται για "περιήγηση" στην εντελώς άγνωστη, στους περισσότερους - γνωστή, ίσως σε ελαχίστους, αλλά με πολλά κενά και λάθη της μέχρι τώρα ιστοριογραφίας - ιστορία της παλαιότερης σωζόμενης ελληνικής εφημερίδας του προεπαναστατικού αγώνα, της "εφημερίδας του Ρήγα",όπως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, αφού αυτή συνδέθηκε με τις επαναστατικές ιδέες, τον αγώνα, το έργο και τη σύλληψή του, που σήμανε και τη σύλληψη του ενός από τους δύο εκδότες της και κλείσιμό της (σελίδες 18 - 19)


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ