Κυριακή 23 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΝΑΤ. ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ
Συντονισμός και κοινή δράση ενάντια στον ιμπεριαλισμό

Τα περιθώρια ελιγμών και κατακτήσεων στα πλαίσια του καπιταλισμού έχουν απελπιστικά στενέψει, καθώς βρίσκεται στη φάση σήψης και παρασιτισμού. Οι λαοί αρχίζουν ξανά να αναζητούν το καινούριο

Ολοκληρώνεται σήμερα η διήμερη συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, που πραγματοποιείται στο Ζάππειο Μέγαρο, στην Αθήνα, και στην οποία συμμετέχουν αντιπροσωπείες από 10 χώρες. Κατά τη χτεσινή πρώτη μέρα των εργασιών μίλησε εισηγητικά η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,η οποία τόνισε την ανάγκη να πυκνώσουν οι συναντήσεις πρώτα απ' όλα των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων και να αρχίσουν να λύνουν πρακτικά ζητήματα συντονισμού, κοινής στάσης και αντίδρασης, τόσο στα μέτρα και την πολιτική του πολυεθνικού κεφαλαίου κατά των εργαζομένων, όσο και στις επιθετικές ενέργειες και την πολιτική που ασκούν οι ιμπεριαλιστικές χώρες, με ηγεμόνα τις ΗΠΑ, στην περιοχή μας.

Η ΓΓ του ΚΚΕ επισήμανε ότι μετά το 1989-91 έχουν θεσμοθετηθεί διάφοροι τρόποι επέμβασης στο εσωτερικό των χωρών με τη μορφή στρατιωτικών και αστυνομικών μηχανισμών ή πολυεθνικών δυνάμεων ή άλλων μηχανισμών - πολιτικών και οικονομικών - για την παροχή δήθεν πολιτικής και οικονομικής "βοήθειας". Ως κύριο και βασικό στόχο έχουν το χτύπημα των λαϊκών κινημάτων, την πρόληψη λαϊκών εξεγέρσεων, την προώθηση της αντεπανάστασης, τον έλεγχο των εξελίξεων σε βάρος των λαών. Ο ιμπεριαλισμός, τόνισε η Αλ. Παπαρήγα, έχει ένα στρατηγικό σχέδιο και επιδιώκει να το προχωρήσει με κάθε μέσο, ενώ αντίστοιχα το εργατικό και μαζικό λαϊκό κίνημα δε φαίνεται να έχει επεξεργαστεί, ακόμα, μια δική του συνολική στρατηγική αντιπαράθεσης. Η ευθύνη αυτή πέφτει αντικειμενικά στους ώμους πρώτα απ' όλα των ΚΚ.

Στη διάρκεια της χτεσινής μέρας έγιναν οι ομιλίες των εκπροσώπων των άλλων κομμάτων, οι οποίες συνεχίζονται και σήμερα. Η συνάντηση αυτή, όπως σωστά τονίστηκε, γίνεται σε μια πραγματικά κρίσιμη στιγμή για την ευρύτερη περιοχή. Η λαϊκή εξέγερση στην Αλβανία δεν αποτελεί ένα γεγονός τυχαίο και τοπικής σημασίας. Αποτελεί χειροπιαστή απόδειξη ότι η ιμπεριαλιστική "νέα τάξη πραγμάτων" δεν μπορεί να καθυποτάξει πλήρως τους λαούς, δεν είναι σε θέση να γίνει απόλυτα κυρίαρχος, παρά τα τεράστια μέσα που διαθέτει.


ΣΕΛ.  6   -   8,    12   -   13

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ