Σάββατο 22 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
Οι διάτρητες συμβάσεις αιτία για το τέλμα στο μετρό

Αμηχανία στο κυβερνητικό στρατόπεδο, αναμένοντας την αντίδραση των εργολάβων, μετά την απόφαση για περικοπή του έργου

Αδηλο παραμένει πλέον το μέλλον της κατασκευής του μετρό, μετά τη ρήξη που επήλθε μεταξύ κυβέρνησης και εργολάβων, οι οποίοι, εκμεταλλευόμενοι τις διάτρητες συμβάσεις, ζητούσαν νέα "πανωπροίκια" δεκάδων δισ. δρχ. Σχετικά με τις εξελίξεις αυτές η εκπρόσωπος της "Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Μηχανικών" και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Ρούλα Ξαρχάκου έκανε την εξής δήλωση:

"Η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να συμβιβάσει τις παράλογες απαιτήσεις των εργολάβων του μετρό και τα "παράθυρα" μιας διάτρητης σύμβασης (αρχικής και συμπληρωματικής), προχώρησε σε περικοπή του τεχνικού αντικειμένου της κατασκευής του μετρό για το τμήμα Σύνταγμα - Κεραμεικός. Και μάλιστα το γεγονός αυτό το εμφάνισε ως "σκληρή στάση"".

"Την ίδια ώρα - υπογραμμίζει η Ρ. Ξαρχάκου - παραμένουν άγνωστες και σε εκκρεμότητα οι απαιτήσεις των εργολάβων που ανέρχονται σε δεκάδες δισεκατομμύρια δραχμές, ενώ δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά για το τι ρόλο παίζουν συμβάσεις - οι οποίες μάλιστα έχουν κυρωθεί και από τη Βουλή - με το σύστημα "με το κλειδί στο χέρι"".

Και η δήλωση της εκπροσώπου της "Πανεπιστημονικής" καταλήγει: "Και ενώ η κατασκευή του μετρό βρίσκεται πλέον "στον αέρα", οι ακριβοπληρωμένοι ξένοι σύμβουλοι εισπράττουν δισεκατομμύρια, απολαμβάνοντας τις χρονικές καθυστερήσεις στο έργο".

Στο μεταξύ πλήρης αμηχανία βασίλευε χτες στο κυβερνητικό στρατόπεδο, αναμένοντας την αντίδραση των εργολάβων, μετά την απόφαση για περικοπή του τεχνικού αντικειμένου. Την απόφαση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να υπογράψει και να επιδώσει στους εργολάβους η εταιρία "Αττικό Μετρό ΑΕ" τη Δευτέρα.

Οι κυβερνητικοί παράγοντες φαίνεται να στηρίζουν πολλά στις ενδοεργολαβικές διαφορές, ελπίζοντας ότι αυτές θα υποχρεώσουν την κοινοπραξία να υποχωρήσει. Αρκετοί είναι όμως αυτοί που δεν αποκλείουν η στάση των εργολάβων να σκληρύνει και να υπάρξει προσφυγή στη Δικαιοσύνη κατά της απόφασης για περικοπή του τεχνικού αντικειμένου. Επίσης πολλοί πιστεύουν ότι οι εργολάβοι θα εντείνουν τις πιέσεις, καταφεύγοντας σε διακοπή όλων των εργασιών και σε νέες απολύσεις, όπως έκαναν άλλωστε το περασμένο καλοκαίρι, αφού ένα μεγάλο μέρος των απαιτήσεών τους εξακολουθεί να παραμένει αντικείμενο διαπραγματεύσεων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ