Παρασκευή 21 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υμνοι στους "ασφαλίτες"!

"Θεωρούμε τον ευρω - ατλαντικό προσανατολισμό της Ρουμανίας βασικό στοιχείο σταθερότητας στην περιοχή... Συμμεριζόμαστε την επιδίωξη της Ρουμανίας να κατοχυρώσει την ασφάλειά της εντασσόμενη στο ΝΑΤΟ... Γνωρίζουμε τη σταθερά απόφαση της ρουμανικής κυβέρνησης και του ρουμανικού λαού να ενταχθεί πλήρως στον χώρο ασφάλειας και συνεργασίας που βασίζεται στις θεμελιώδεις αρχές της ελευθερίας και της δημοκρατίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελεύθερης οικονομίας... Εχουμε έμπρακτα αποδείξει την αμέριστη υποστήριξή μας στις προσπάθειές σας για την ταχεία και πλήρη ενσωμάτωσή σας στην ΕΕ".

***

Τα παραπάνω δεν είναι λόγια κάποιου Αμερικανού κυβερνητικού παράγοντα. Κάποιου αξιωματούχου του ΝΑΤΟ ή κάποιου επιτρόπου της Κομισιόν. Είναι φράσεις και στιγμιότυπα από τη χτεσινή ομιλία στο Βουκουρέστι ενός Βαλκάνιου! Είναι σημεία από την ομιλία του πρωθυπουργού της Ελλάδας (! ), η οποία έγινε με αφορμή το χτεσινό ταξίδι του στη γειτονική χώρα. Οσοι αναρωτηθούν αν είναι δυνατόν να ακούγονται τα παραπάνω από έναν Ελληνα πρωθυπουργό, όσοι περίπου συναισθηματικά προσεγγίζουν το θέμα, ας μην αυταπατώνται. Το ζήτημα δεν είναι συναισθηματικό. Πολύ περισσότερο δεν είναι "εθνικό". Είναι ταξικό.

Ως εκ τούτου δεν έχει κανένα πρόβλημα ο Κ. Σημίτης να επαινεί τη ρουμανική κυβέρνηση για τις σχέσεις της με το ΝΑΤΟ, αναγορεύοντας το τελευταίο ως "εγγυητή της ασφάλειας και σταθερότητας"! Τι κι αν αυτός ο... ασφαλίτης έχει στο ενεργητικό του δικτατορίες, στην Ελλάδα, εισβολή και κατοχή, στην Κύπρο, δολοφονίες και βομβαρδισμούς, στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Τι κι αν η ΕΕ έχει στο ενεργητικό της την οικονομική "σύνθλιψη" ενός ολόκληρου λαού, του ελληνικού. Τι κι αν η Κομισιόν έχει στις αποσκευές της αποδείξεις "δημοκρατίας", όπως η υπόθαλψη στρατοκρατών, σαν αυτούς της Αγκυρας.

Εκείνο που έχει σημασία για τον πρωθυπουργό είναι ότι οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί είναι εκείνοι, που αλυσοδένοντας με τα δεσμά της εξάρτησης τους λαούς, έχουν τα μέσα να επιβάλουν στρατιωτικά και πολιτικά τις υπέρτατες αρχές που προσδιόρισε. Τις αρχές της "ελευθερίας" και της "δημοκρατίας" του καπιταλισμού.

***

Για την αποκατάσταση αυτών των "αρχών" στα Βαλκάνια, των καπιταλιστικών "αρχών", μοχθεί ο πρωθυπουργός. Γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουν να "βάλουν χέρι" στη Ρουμανία και σε όλα τα Βαλκάνια ο Λάτσης, ο Βαρδινογιάννης, ο Κόκκαλης. Οι τελευταίοι είναι που, διά στόματος Σημίτη, υμνούν το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τις καπιταλιστικές "ελευθερίες" στη Ρουμανία. Ο ελληνικός λαός δε χρειάζεται περισσότερα στοιχεία. Γνωρίζει "στο πετσί του" και ποιοι είναι αυτοί που υμνούνται και από ποιους.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ