Τετάρτη 19 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προσαρμογή στο επιθετικό δόγμα του ΝΑΤΟ

Η προσαρμογή της Ελλάδας και η ενεργή συμμετοχή της στα σχέδια της "νέας τάξης", όπως αυτά εξυπηρετούνται από το νέο επιθετικό δόγμα του ΝΑΤΟ, ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης εργασίας που πραγματοποιήθηκε χτες στο υπουργείο Αμυνας, μεταξύ εκπροσώπων των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας. Σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας, Α. Τσοχατζόπουλο,συζητήθηκαν τα θέματα της νέας δομής του ΝΑΤΟ και οι αλλαγές οι οποίες θα γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Οπως είναι γνωστό, τον Ιούλη θα ληφθούν τελικές αποφάσεις στο ΝΑΤΟ για τη νέα δομή και λειτουργία του. Με βάση τη νέα δομή του ΝΑΤΟ που προτείνεται, καταργούνται τα τοπικά υποστρατηγεία της Συμμαχίας, τα όρια ευθύνης των οποίων αποτελούσαν και το σημείο τριβής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, και η ευθύνη ανήκει κατευθείαν στο Στρατηγείο της Νάπολης, το οποίο αναθέτει κατά περίπτωση την επιχειρησιακή ευθύνη.

Η πάγια ελληνική θέση ήταν ότι τα όρια ευθύνης πρέπει να ταυτίζονται με τα εθνικά όρια των κρατών - μελών,πράγμα που αμφισβητεί η Τουρκία, διεκδικώντας για τον εαυτό της τον επιχειρησιακό έλεγχο του μισού τουλάχιστον Αιγαίου, δηλαδή και περιοχών μέσα στις οποίες βρίσκονται ελληνικά νησιά. Η αμφισβήτηση αυτή προωθείται έμπρακτα και με τις τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο. Ετσι, αν τελικά μπει σε λειτουργία η νέα δομή που προτείνεται, δε θα υπάρχουν, στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, εθνικά όρια στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και κατά συνέπεια θα αναλαμβάνει και η Τουρκία την επιχειρησιακή ευθύνη, δηλαδή την άμυνα, ακόμα και του χώρου πάνω και γύρω από τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου.Μια τέτοια εξέλιξη θεωρείται καταστροφική για τα ελληνικά συμφέροντα και μάλιστα, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, "θα βάλουμε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα".Για το λόγο αυτό ο υπουργός Αμυνας μίλησε χτες για "ελληνικές ιδιαιτερότητες" που πρέπει να καλυφθούν.

Επιθετική άσκηση

Στο μεταξύ, προωθείται με γοργούς ρυθμούς η ελληνική εμπλοκή στους επιθετικούς τυχοδιωκτισμούς του ΝΑΤΟ. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται στην έδρα της 1ης Στρατιάς στη Λάρισα η ετήσια ΝΑΤΟική άσκηση επί χάρτου (CPX) με την επωνυμία "Dynamic Action '97",που αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή. Η άσκηση που διεξάγεται με βάση το νέο δόγμα περί διεύρυνσης των ορίων του ΝΑΤΟ, σε ρόλο παγκόσμιου χωροφύλακα, έχει καθαρά επιθετικό χαρακτήρα, αφού το σενάριό της προβλέπει επέμβαση εκτός ορίων του ΝΑΤΟ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σε αυτήν παίρνουν μέρος δεκάδες αξιωματικοί από Ελλάδα, Ιταλία και Τουρκία, των χωρών δηλαδή που θα συγκροτήσουν τη "Μεραρχία νότου",που η Ελλάδα φιλοδοξεί να εγκαταστήσει στη Θεσσαλονίκη. Η άσκηση ουσιαστικά αποτελεί γενική πρόβα εφαρμογής της νέας δομής του ΝΑΤΟ,μια και για τις ανάγκες της ενεργοποιήθηκαν τα δύο ΝΑΤΟικά Στρατηγεία της Λάρισας, το αεροπορικό (7o ATAF) και το χερσαίο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Από αέρος αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων(2010-05-19 00:00:00.0)
ΤουρκοΝΑΤΟικός «Δούρειος Ιππος» στο Αιγαίο(2001-08-19 00:00:00.0)
Η διχοτόμηση του Αιγαίου(2001-06-23 00:00:00.0)
Θα πετάνε στο Αιγαίο χωρίς σχέδια πτήσης(1998-04-10 00:00:00.0)
Στον αστερισμό της νέας δομής του ΝΑΤΟ(1997-11-30 00:00:00.0)
Το Αιγαίο, θυσία για τη λειτουργία του ΝΑΤΟικού στρατηγείου(1997-09-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ