Τρίτη 18 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
"Κονταροχτυπήματα" για τις μεγάλες μπίζνες

Το μοίρασμα των τηλεπικοινωνιών πίσω από τη "διένεξη" του Σ. Κόκκαλη με το υπουργείο Ανάπτυξης

Στο φόρτε τους βρίσκονται οι διεργασίες κυβέρνησης - μονοπωλιακού κεφαλαίου για το νέο μοίρασμα της "πίτας" από δουλιές πολλών εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δραχμών, στα πλαίσια του παραπέρα κατακερματισμού των δημοσίων οργανισμών και επιχειρήσεων. Παράλληλα, αποκαλύπτεται μέρος από τις τεράστιες συναλλαγές, στις οποίες προχωρά η κυβέρνηση, με τη θεωρούμενη αφρόκρεμα του μεγάλου κεφαλαίου, σε μια απροκάλυπτη προσπάθεια να υπηρετήσει και να διευρύνει τα ερείσματά της στο χώρο της άρχουσας τάξης. Σ' αυτά τα πλαίσια φαίνεται να κινείται και η "κόντρα" που ξέσπασε τις τελευταίες μέρες ανάμεσα στο υπουργείο Ανάπτυξης και τον όμιλο του Σ. Κόκκαλη.

Την προηγούμενη Πέμπτη πραγματοποιήθηκε νέα συνάντηση της Β. Παπανδρέου με τους Βαρδινογιάννη - Κόκκαλη - Κοπελούζο - Λάτση. Αν και παρασκηνιακά είχε συμφωνηθεί να μην τεθεί θέμα νέων φορέων, που θα δραστηριοποιηθούν στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, το θέμα "τέθηκε ως ιδέα" από την υπουργό. Η ιστορία είχε συνέχεια - προφανώς με κατάλληλα διοχετευμένες πληροφορίες - από την εφημερίδα του Α. Αλαφούζου, στην οποία προβλήθηκε το θέμα των τηλεπικοινωνιών σχεδόν ως κύριο θέμα της σύσκεψης Παπανδρέου - επιχειρηματιών. Η ιδέα του νέου φορέα και κατ' επέκταση το σχετικό δημοσίευμα προκάλεσαν - όπως ήταν φυσικό - τις αντιδράσεις της ΙΝΤΡΑΚΟΜ και του ιδιοκτήτη της, γεγονός που εκφράστηκε μέσα από συγκεκριμένες εκπομπές του ΦΛΑΣ. Η εξέλιξη υποχρέωσε την υπουργό Ανάπτυξης να δηλώσει γραπτά ότι θέμα ιδιωτικού ΟΤΕ δε συζητήθηκε στη σύσκεψη και πως ούτε θα μπορούσε να συζητηθεί. Τα πράγματα όμως σε ό,τι αφορά στα πραγματικά γεγονότα τα βάζει στη θέση τους μακροσκελής ανακοίνωση του προέδρου της ΙΝΤΡΑΚΟΜ, σύμφωνα με τον οποίο, "το θέμα της δημιουργίας ανταγωνιστικού προς τον ΟΤΕ τηλεπικοινωνιακού φορέα τέθηκε ακροθιγώς και αιφνιδιαστικώς ως τελευταίο θέμα και αφού ο χρόνος των συζητήσεων είχε κατά συντριπτικό ποσοστό αναλωθεί σε θέματα καυσίμων, φυσικού αερίου και κατασκευής νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής. Και τέθηκε από την κ. υπουργό και τους εκπροσώπους της ΔΕΗ, με τη δήλωση ότι κυοφορείται η σκέψη να εμπλακεί η ΔΕΗ, ενόψει της απελευθέρωσης των τηλεπικοινωνιών, στην εκμετάλλευση τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών".

Προσπαθώντας προφανώς να... ηρεμήσει τα πνεύματα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χτες δήλωσε ουσιαστικά πως και ο Σ. Κόκκαλης έχει δίκιο (το θέμα, λέει, τέθηκε από κάποιους) και η Β. Παπανδρέου (το θέμα δε... συζητήθηκε)!

Η ουσία πάντως παραμένει μία: Η "εκσυγχρονιστική" κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αξιοποιώντας κατάλληλα και τις κοινοτικές οδηγίες, κινείται στο δρόμο της ανοιχτής υπονόμευσης του ρόλου και του δημόσιου χαρακτήρα του ΟΤΕ και των τηλεπικοινωνιών συνολικά. Κι αυτό μέσα σ' ένα παροξυσμό στήριξης των εταιριών που δραστηριοποιούνται στην τηλεπικοινωνιακή αγορά. Υποκλινόμενη με ευλάβεια στις φιλελεύθερες επιλογές της ΝΔ, δεν περιορίζεται μόνο στην ιδιωτικοποίηση του 25% του ΟΤΕ, ούτε και στην παραχώρηση σε ντόπιους και ξένους μνηστήρες πακέτων μετοχών των υπό σύσταση θυγατρικών του (π.χ. κινητή τηλεφωνία). Προχωρά ακόμα ένα βήμα παραπέρα, με την αξιοποίηση της υποδομής άλλων δημόσιων επιχειρήσεων, την οποία σχεδιάζει να θέσει στη διάθεση ντόπιων και ξένων επιχειρήσεων, προκειμένου από καλύτερες θέσεις "και με ξένα κόλλυβα", ακριβέστερα τη δημόσια περιουσία, οι επίδοξοι ανταγωνιστές να πολεμήσουν τον ΟΤΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχής η κατάτμηση και η εκποίηση(2001-02-23 00:00:00.0)
Ενδιαφέρον από Ιταλούς και Ισπανούς(2000-11-04 00:00:00.0)
Περίεργα δημοσιεύματα για τον ΟΤΕ(1996-06-05 00:00:00.0)
Ανταλλαγή πυρών(1996-05-15 00:00:00.0)
Διιστάμενες οι απόψεις(1996-05-14 00:00:00.0)
Αντιλαϊκή αγυρτεία(1995-03-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ