Τρίτη 18 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
"ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ"
Με μοναδικό στόχο τα υπερκέρδη

Αρχισε το 4ο συνέδριο των επιχειρηματιών, με βασικό αντικείμενο τη διαβόητη οικονομική διείσδυση στα Βαλκάνια

Στη σκιά των εξελίξεων στις γειτονικές χώρες, άρχισε χτες στη Θεσσαλοινίκη το 4ο συνέδριο για την "Επιχειρηματική δράση στα Βαλκάνια". Οι επιχειρηματίες που... υπόσχονταν να οδηγήσουν τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες στην οικονομία της αγοράς και τη δήθεν ανάπτυξη, κάνουν τώρα τον απολογισμό τους: Λεηλασία του πλούτου των βαλκανικών χωρών με παραοικονομικές επιχειρήσεις, που κατόρθωσαν να "στραγγίσουν" τα λαϊκά στρώματα, μεταφέροντας τεράστια οικονομικά ποσά στο εξωτερικό. Επίσης, δράση του παρακράτους, ανεργία που συνεχώς αυξάνεται, καθημερινή πτώση του πραγματικού εισοδήματος των εργαζομένων, πληθωρισμός, εγκληματικότητα. Ετσι ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Β. Ελλάδος, Ν. Ευθυμιάδης εγκατέλειψε κι αυτός με τη σειρά του την παλιά του αισιοδοξία, για να υπογραμμίσει την "πικρή", όπως είπε, αλήθεια, ότι το 1996 η Νοτιοανατολική Ευρώπη, "αντί να βαδίσει στην πορεία προς την ευρωπαϊκή της ενσωμάτωση, παρεξέκλινε και κινδυνεύει να μείνει στο περιθώριο του διεθνούς ανταγωνισμού".

Ωστόσο, στην ομιλία της η υπουργός Ανάπτυξης, Β. Παπανδρέου, υποστήριξε ότι διαβλέπει μια αισιόδοξη προοπτική, αναφερόμενη στις πολιτικές εξελίξεις. Εκφράζοντας το ενδιαφέρον των μεγάλων εταιριών για την περιοχή χαρακτήρισε "ως αναγκαίο το συντονισμό των επιχειρηματιών με τις αρμόδιες κατά περίπτωση αρχές των βαλκανικών χωρών, ιδιαίτερα στα θέματα της κατασκευής των μεγάλων έργων!".

Την πρωτοβουλία του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου για τη σύσταση ομάδας 200 Αμερικανών επιχειρηματιών, οι οποίοι επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ανακοίνωσε ο επόμενος ομιλητής, αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου, W. Workman. Δύο είναι κατά την άποψή του τα βασικά ζητούμενα από τους υποψήφιους ξένους επενδυτές στην περιοχή: Η εγκαθίδρυση συνεχούς ροής πληροφόρησης και η πρόσβαση σε πρόσωπα με ρόλους - κλειδιά, τόσο σε κυβερνητικό, όσο και σε ιδιωτικό επίπεδο. Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, υπάρχει έντονο αμερικανικό ενδιαφέρον στην περιοχή, ιδιαίτερα στους τομείς έργων υποδομής, αμυντικής, ηλεκτρονικής, φαρμακευτικής και των καταναλωτικών προϊόντων.

Ιδιαίτερα κρίσιμη χαρακτήρισε την επόμενη τριετία, για το επίπεδο πολιτικής "σταθερότητας" - δηλαδή της κυριαρχίας των πολυεθνικών - που θα επιτευχθεί στην περιοχή, ο διευθυντής του Center for Publik Policy Education του Brookings Institution, L. Korb. Παρομοίασε, δε, την κρισιμότητα της στιγμής με τη μεταπολεμική περίοδο και το σχέδιο Μάρσαλ, υπογράμμισε, ωστόσο, ότι "οι ΗΠΑ δεν μπορούν να έχουν τον ίδιο κυρίαρχο ρόλο, αλλά πως η πρωτοβουλία πρέπει να αναληφθεί από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ