Τρίτη 18 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δ. ΚΟΡΦΙΑΤΗΣ
Το συνδικαλιστικό κίνημα έχει ιστορικές ευθύνες

Τα σοβαρά καθήκοντα δράσης του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ, την υποχρέωση του κινήματος να φανεί αντάξιο του ιστορικού του ρόλου και της υποχρέωσής του απέναντι στους εκατοντάδες χιλιάδες ΕΒΕ, στους αγώνες που έχει κάνει το κίνημα, υπογράμμισε στο χαιρετισμό του στο Συνέδριο της ΓΣΕΒΕΕ ο απερχόμενος πρόεδρος, Δ. Κορφιάτης."Το συνέδριο αυτό - υπογράμμισε - μεταβιβάζει ένα βαρύ φορτίο ιστορικής κληρονομιάς και αγώνων στη νέα διοίκηση, ενώ ταυτόχρονα προδιαγράφει την απαίτηση να απαντήσει η ηγεσία του κινήματος με σύγχρονο λόγο και σύγχρονη συνδικαλιστική πρακτική στις νέες προκλήσεις και στα νέα και παλιά προβλήματα που έχουν μπροστά τους οι ΕΒΕ".

Η απελευθέρωση της αγοράς και του ανταγωνισμού, με τα δεκάδες κοινοτικά προγράμματα, τα δήθεν προγράμματα σύγκλισης, δεν είναι άλλο, υπογράμμισε ο ίδιος, από μια προγραμματισμένη πολιτική, με στόχο την ανακατανομή του πλούτου υπέρ των μονοπωλίων, τη γρήγορη συσσώρευση κεφαλαίου στα χέρια ευρωπαϊκών πολυεθνικών για να χρησιμοποιηθεί στη μάχη για παγκόσμια κυριαρχία. Η εκτόπιση των ΜΜΕ από μια σειρά δραστηριότητες, στα πλαίσια του λεγόμενου ελεύθερου ανταγωνισμού, δεν είναι παρά μια καλά σχεδιασμένη πολιτική που εφαρμόζεται συνειδητά.

Τα καθήκοντα μπροστά στα οποία μπαίνει το συνδικαλιστικό κίνημα, κατά τον Δ. Κορφιάτη, είναι μεταξύ άλλων, η αναδιοργάνωση, μαζικοποίηση, ο οργανωτικός εκσυγχρονισμός του κινήματος, το δυνάμωμα του διεκδικητικού του ρόλου για τη λύση των βασικών προβλημάτων των ΕΒΕ, η διατύπωση επεξεργασμένων θέσεων για προγραμματισμένη ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό των ΜΜΕ, η οργάνωση και συντονισμένη παρέμβαση σε κέντρα χάραξης πολιτικής για τις ΜΜΕ, η ανάλυση των νέων μορφών οργάνωσης και λειτουργίας των ΜΜΕ.

Αφήνοντας αιχμές εναντίον συνδικαλιστών, που θεωρούν ουτοπία τον αγώνα και τη διεκδίκηση αντιμονοπωλιακών πολιτικών, ο Δ. Κορφιάτης υπογράμμισε την ανάγκη διεκδίκησης της ενίσχυσης της συνεργασίας και του συνεταιρισμού. "Η διεθνοποίηση, ανέφερε χαρακτηριστικά, και η κοινωνικοποίηση της παραγωγής δεν περνάει μέσα από την εφαρμογή των νόμων της ζούγκλας ή του ανταγωνισμού, όπως εύσχημα τον λένε, αλλά μέσα από την εφαρμογή της προγραμματισμένης διεύθυνσης της οικονομίας και των παραγωγικών δυνάμεων, ώστε να υπάρξει ισόρροπη ανάπτυξη χωρίς καταστροφές και κοινωνικοοικονομικά αδιέξοδα".


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org