Τρίτη 18 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΝΤΟΜΑΤΑ
Η κυβέρνηση καλύπτει τους εκβιαστές

Ο υφυπουργός Γεωργίας Δ. Σωτηρλής,απαντώντας χτες στη Βουλή σε Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Β. Μπούτα,παραδέχτηκε μεν ότι υπάρχουν τουλάχιστον πληροφορίες στις υπηρεσίες του υπουργείου για τους εκβιασμούς και την άγρια εκμετάλλευση που υφίστανται οι ντοματοπαραγωγοί από τους βιομηχάνους ντοματοπολτού, τη λύση όμως του προβλήματος την απόθεσε στα ίδια τα θύματα των βιομηχάνων, από τα οποία ζήτησε να προσκομίσουν τα στοιχεία και να προβούν σε συγκεκριμένες καταγγελίες βιομηχάνων. Στην ουσία δηλαδή, για μία ακόμα φορά, η κυβέρνηση με την πρακτική της καλύπτει τους εκβιαστές των αγροτών και στη συνέχεια σαν Πόντιος Πιλάτος "νίπτει τας χείρας" της.

Συγκεκριμένα στην Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ σημειωνόταν ότι με βάση τον υπάρχοντα κανονισμό οι μεταποιητές ορίζουν την κατανομή των ποσοστώσεων στους αγρότες και διαμεσολαβούν στην καταβολή των επιδοτήσεων. Αποτέλεσμα τούτου είναι να εκβιάζουν ωμά τους αγρότες και να αισχροκερδούν σε βάρος τους, ενώ δεν είναι λίγες οι καταγγελίες ντοματοπαραγωγών που γίνονται κάθε χρόνο ότι δεν εισπράττουν έγκαιρα τα χρήματά τους ή ότι εισπράττουν πολύ λιγότερα από αυτά που αναγκάζονται να υπογράφουν πως εισέπραξαν.

Σχολιάζοντας ο Β. Μπούτας την απάντηση του υφυπουργού Γεωργίας και την απαίτησή του τα θύματα να καταγγείλουν τους θύτες τους, που όμως είναι γνωστοί στην κυβέρνηση, τόνισε: "Αν κάποιος παραγωγός τολμήσει να κάνει κάτι τέτοιο - και το ξέρει πολύ καλά ο κύριος υφυπουργός - θα μπει στη μαύρη λίστα και δεν πρόκειται να ξανακαλλιεργήσει ποτέ". Ακολούθως σημείωσε: "Οι υπηρεσίες, η Αστυνομία, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση γνωρίζουν πολύ καλά το πώς γίνεται αυτός ο εκβιασμός και από ποια εργοστάσια γίνεται".

Στη συνέχεια ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε: "Με το σύστημα που επικρατεί μέχρι σήμερα, πράγματι γίνεται ένας παράνομος πλουτισμός με την ανοχή της κυβέρνησης και του συγκεκριμένου κανονισμού που ισχύει από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Πρέπει όμως να πούμε ότι στις αρχές του Νοέμβρη ο υπουργός Γεωργίας σε συνάντηση που είχε με την Πανθεσσαλική Επιτροπή είχε δεσμευτεί ότι από την καινούρια καλλιεργητική περίοδο θα υπήρχε αλλαγή του καθεστώτος, έτσι που να σταματήσει αυτή η κατάσταση, αυτός ο εκβιασμός. Και εν πάση περιπτώσει και το πρόβλημα της βιομηχανικής ντομάτας είναι ένα επιμέρους της συνολικής αγροτικής πολιτικής".

Στη δευτερολογία του ο Δ. Σωτηρλής είπε ότι έχει σταλεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση επιστολή για την αλλαγή του καθεστώτος, ώστε τις κατανομές να τις κάνουν οι Ομάδες Παραγωγών, όχι όμως οι συνεταιρισμοί, που είναι το αίτημα των αγροτών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ