Τρίτη 18 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ
Από τη σκοπιά των συμφερόντων των μεσογειακών λαών

Σε χώρο γόνιμης ανταλλαγής απόψεων σχετικά με τα προβλήματα ειρήνης και σταθερότητας στη Μεσόγειο από τη σκοπιά των συμφερόντων του μεσογειακών λαών, εξελίχθηκε η Ημερίδα που διοργάνωσε το Σάββατο στο αμφιθέατρο του υπουργείου Εξωτερικών η ΕΕΔΔΑ (Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης), σε συνεργασία με την ΕΕΔΥΕ (Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη) και την ΑΚΕ (Αδέσμευτη Κίνηση Ειρήνης). Θέμα της Ημερίδας ήταν "Ειρήνη και σταθερότητα στη Μεσόγειο" και πήραν μέρος σ' αυτήν ομιλητές από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Παλαιστίνη, την Τουρκία και το Ισραήλ.

Τις εργασίες της Ημερίδας άνοιξε ο Θ. Παπαμάργαρης, πρόεδρος της ΕΕΔΔΑ. Ακολούθησαν εισηγήσεις από τον πρόεδρο της ΕΕΔΥΕ Ε. Μαχαίρα,με θέμα "Η σημερινή κατάσταση στη Μεσόγειο", τον Παλαιστίνιο Αν. Ντουντίν,με θέμα τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Παλαιστινιακού, τον Ισραηλινό Ιλ. Παπέ,με θέμα τον αγώνα του ισραηλινού λαού για δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη, τον πρόεδρο της ΑΚΕ Αντ. Δαμίγο,με θέμα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τον Τούρκο Σ. Γκεντσέλ,με θέμα την ειρήνη στο Αιγαίο και τον Κύπριο Δ. Χριστοφίνη,αντιπρόεδρο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης με θέμα το Κυπριακό και τον αγώνα του κυπριακού λαού. Ενδιαφέρον είχε επίσης και η συζήτηση που ακολούθησε μετά τις βασικές τοποθετήσεις.

Ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Ε. Μαχαίρας, στην ομιλία του αναφέρθηκε στα προβλήματα της αποπυρηνικοποίησης της Μεσογείου, μείωσης των εξοπλισμών και στα διάφορα περιφερειακά προβλήματα υπό το πρίσμα της "νέας τάξης πραγμάτων" που προσπαθεί να επιβάλει ο ιμπεριαλισμός στην περιοχή. "Ο κυρίαρχος ρόλος, είπε, του ΝΑΤΟ και κατά συνέπεια των ΗΠΑ, προωθείται σταθερά με τη ΝΑΤΟποίηση του ΟΑΣΕ, μέσα από τη Δύναμη Υλοποίησης που αποτέλεσε την πρώτη υπέρβαση των συμβατικών ορίων δράσης του, αλλά και την ανάθεση ορισμένων αρμοδιοτήτων του ΟΗΕ. Με τη θεσμοθέτηση, στα πλαίσια της νέας αναδιάρθρωσής του, του ρόλου της ΔΕΕ και του Ευρωστρατού, των δύο προς το παρόν Ευρωπαϊκών Σωμάτων Ταχείας Αντίδρασης. Με την επέκταση της επεμβατικής δράσης του μέσα από τον "συνεταιρισμό για την ειρήνη" και τη διεύρυνση του ίδιου προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη".

Οσον αφορά τη θέση του κινήματος ειρήνης ο Ε. Μαχαίρας τόνισε: "Σαν κίνημα ειρήνης, είμαστε αλληλέγγυοι με όλες τις δυνάμεις που αντιπαλεύουν κάθε μορφή εθνικισμού, σοβινισμού, ρατσισμού, νεοφασισμού, φουνταμενταλισμού και θεοκρατίας, αλλά και κάθε είδος ξένης επέμβασης και πολιτικής για την υποδαύλιση υπαρκτών εθνικών ή θρησκευτικών διαφορών, τη μετατροπή τους σε εστίες έντασης και εφαλτήριο για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των πολυεθνικών και άλλων αντιδραστικών δυνάμεων και για την ανάπτυξη του μιλιταρισμού και της αστυνομοκρατίας με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Είμαστε αλληλέγγυοι με όλες τις δυνάμεις που, με αφετηρία το σεβασμό κάθε εθνικής και πολιτιστικής ταυτότητας και ιδιαιτερότητας, επιδιώκουν την επίλυση των προβλημάτων των μειονοτήτων και των μεταναστών στη βάση της ισότητας, της αναγνώρισης των ανάλογων δικαιωμάτων και της ειρηνικής συμβίωσης και προσπαθούν να μετατρέψουν τις εθνικές και άλλες μειονότητες σε γέφυρες φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες και τους λαούς".


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org