Τρίτη 18 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"ΣΥΝκυβερνούν" επί της ουσίας

Η εξ εισαγωγής αναπτέρωση των "κεντροαριστερών" αναζητήσεων εν Ελλάδι αποτελεί μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδικασία στο πολιτικό επίπεδο, από την οποία πολλά έχει να διδαχτεί η ελληνική κοινωνία, και αυτό για πολλούς λόγους:

Πρώτον, διότι οι Ελληνες εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα στο σύνολό τους, αντιλαμβάνονται πάρα πολύ καλά ότι τη στιγμή που βρίσκονται στους δρόμους, αμφισβητώντας μια πολιτική που έχει ως έμβλημα το Μάαστριχτ, την ίδια ακριβώς ώρα, οι στυλοβάτες αυτής της πολιτικής έχουν την ανάγκη "φιλολαϊκού" προσωπείου, το οποίο, μάλιστα, ψάχνουν απεγνωσμένα.

Δεύτερον, γιατί για πρώτη ίσως φορά αυτό το "φιλολαϊκό" προσωπείο δεν επιχειρείται να χτιστεί στα παλιά πρότυπα. Σύμφωνα με τις παλιές "συνταγές" εξαπάτησης, από τη μια πλευρά ευδοκιμούσε η αριστερή φρασεολογία και η καπηλεία των αριστερών οραμάτων, και από την άλλη επέλαυνε η δεξιά πολιτική. Τώρα επιδιώκεται να παρουσιαστεί αυτή η δεξιά πολιτική, που μέχρι χτες εξορκιζόταν στα λόγια, ως "αναγκαία" και άρα "αριστερή"!

Τρίτον, το παραμύθι της "κεντροαριστεράς" αποδεικνύει ότι εκείνο που θεωρούνταν αρκετό μέχρι πρόσφατα, δηλαδή, η εκλογική νίκη των κυβερνώντων της συντήρησης και της πλουτοκρατίας, τώρα δε φτάνει. Η πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου είναι πλέον τόσο στυγνή που χρειάζεται ευρύτερες συναινέσεις και πολύ περισσότερα αντιλαϊκά αναχώματα για να "περάσει".

***

Φυσικά το ουσιαστικό ζήτημα δε βρίσκεται στο αν ο ΣΥΝ θα συγκατοικήσει με το ΠΑΣΟΚ στα υπουργικά έδρανα ή στο ποιες αναταράξεις, ένθεν και ένθεν, θα προκαλέσει αυτή η συζήτηση περί "κεντροαριστεράς" και η όποια κατάληξή της. Το ουσιαστικό ζήτημα βρίσκεται σε εκείνα που ήδη οι συνεταίροι έχουν αποφασίσει και υλοποιούν, ο καθένας από τη θέση που σήμερα έχει στο πολιτικό σύστημα. Δηλαδή, μια σαφώς συντηρητική και αντιλαϊκή πολιτική στο σύνολό της.

***

Πριν φουσκώσουν από "αριστερή" οργή οι ΣΥΝεργάτες του ΠΑΣΟΚ - όλων των τάσεων της Κουμουνδούρου - ας εξηγήσουν: Πρώτον, η δημιουργία αυταπατών ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να είναι ή να γίνει "αριστερό", αποτελεί υπηρεσία στη δεξιά πολιτική, ναι ή όχι; Δεύτερο, το να υποσκάπτεις τις λαϊκές κινητοποιήσεις και σε πολλές περιπτώσεις να μετατρέπεσαι σε "κυβερνητικό εκπρόσωπο" κατά όσων κινητοποιούνται, είναι δεξιά συγκυβέρνηση, ναι ή όχι; Η απάντηση προκύπτει αβίαστα. Και το γνωρίζουν πολύ καλά εκείνοι που έχουν ήδη θέσει σε εφαρμογή, σε κοινωνικό και συνδικαλιστικό επίπεδο, τον "κεντροαριστερό" αναχρονισμό.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εμπαίζει το λαό...(2007-05-04 00:00:00.0)
Το «πλυντήριο» του ΠΑΣΟΚ(2002-10-31 00:00:00.0)
Οι αυταπάτες της κεντροαριστεράς(2002-10-23 00:00:00.0)
Γαλλικές εκλογές και Αριστερά(2002-04-28 00:00:00.0)
Ο δικομματισμός και οι ...«αριστεροί» του!(2001-03-20 00:00:00.0)
"Ουάσιγκτον Ποστ" και ..."Κεντροαριστερά"(1996-09-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ