Τρίτη 18 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Φωτιές αναζωπύρωσε ο Ντ' Αλέμα...

Στο επίκεντρο του προβληματισμού οι σχέσεις ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ για τις επόμενες βδομάδες

Ο Μάσιμο Ντ' Αλέμα έφυγε για την Ιταλία, όμως... οι "κεντροαριστερές φωτιές" που άναψε - ανασκαλεύοντας ήδη πυρωμένα κάρβουνα - θα "καίνε" στο Συνασπισμό έντονα για το επόμενο χρονικό διάστημα. Σίγουρα δε ως το τέλος του τρέχοντος μήνα, οπότε και θα συνεδριάσει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος, με επίκεντρο της συζήτησης το θέμα των σχέσεων ΣΥΝ - ΠΑΣΟΚ και του αντιπολιτευτικού στίγματος του Συνασπισμού. Συζήτηση που κατά κύριο λόγο αφορά τους όρους της προοπτικής "κεντροαριστερών" συγκλίσεων.

Νομιμοποίηση του "παιγνιδιού"

Αν και στην επικαιρότητα την προηγούμενη βδομάδα με τα σενάρια περί Κεντροαριστεράς η προσοχή εστιάστηκε στις απόψεις που εκφράστηκαν στην εκδήλωση που διοργανώθηκε με τιμώμενο πρόσωπο τον Μ. Ντ' Αλέμα, από τον πρόεδρο του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλο, τον Μ. Παπαγιαννάκη και την Μ. Δαμανάκη, ίσως το πλέον "κομβικό" στοιχείο ήταν το ότι το... παιγνίδι "διάλογος για την κεντροαριστερά" ξεκίνησε με τη νομιμοποίησή του από την ίδια την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ που σχεδόν ομόφωνα, αποφάσισε να προσέλθει στη συγκεκριμένη εκδήλωση.

Εκ μέρους του προέδρου του ΣΥΝ, Νίκου Κωνσταντόπουλου,προβλήθηκε έντονα το θέμα του εκλογικού νόμου ως προϋπόθεση συνεργασίας, που σε συνδυασμό όμως με τις προγενέστερες δηλώσεις του υπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, Γ. Πασχαλίδη, για ενδεχόμενη επανεξέταση του θέματος από την κυβέρνηση κάθε άλλο παρά πυροσβεστικά επέδρασαν στην όλη υπόθεση. Επίσης, από τον ηγετικό πυρήνα του ΣΥΝ, η λογική που προβάλλεται σε σχέση με το όλο θέμα, είναι το ότι οι διαδικασίες διαλόγου προϋποθέτουν ισότιμους συνομιλητές, γεγονός που υπαγορεύει στον Συνασπισμό να επιδιώξει την ενίσχυση των διαπραγματευτικών δυνατοτήτων του, επικουρούμενος από τη δυσαρέσκεια που προκαλεί η κυβερνητική πολιτική.

Αναμενόμενη - με βάση τις κατά καιρούς δημοσιοποιημένες απόψεις της - ήταν επίσης η τοποθέτηση της Μ. Δαμανάκη,που μίλησε για άμεση δρομολόγηση των"κεντροαριστερών" εξελίξεων μέσω της "εκπόνησης ενός αριστερού εκσυγχρονιστικού σχεδίου", τασσόμενη επίσης εναντίον των πρόσφατων κινητοποιήσεων που "οδηγούν στη συνδικαλιστικοποίηση και στο συντεχνιασμό", προτείνοντας να κρίνονται τα αιτήματα από "τη δυνατότητα ικανοποίησής τους από τον κρατικό προϋπολογισμό".Χτες ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, Μ. Παπαγιαννάκης,μιλώντας στον ρ/σ "Αθήνα 9.84" επανέφερε το θέμα του διαλόγου για την Κεντροαριστερά, λέγοντας ότι "πρέπει να δούμε πού συμφωνούμε και πού όχι, αν έχουμε συγκλίνουσες στρατηγικές, ωστόσο θα θύμιζα ότι όταν γίνεται μια τέτοια διαδικασία το εκλογικό σύστημα έχει τη δικιά του επίδραση στις εξελίξεις". Μιλώντας για το ιταλικό "πείραμα της Ελιάς" το χαρακτήρισε "όχι εξαγώγιμο", αλλά "καλλιεργήσιμο".

Πάντως καθοριστικό ρόλο, στον τρόπο και στους όρους με βάση τους οποίους είναι δυνατόν να δρομολογηθούν οι διαδικασίες της "κεντροαριστεράς", παίζουν και οι συσχετισμοί στο εσωτερικό του ΣΥΝ. Στην εκλογοαπολογιστική νομαρχιακή συνδιάσκεψη της οργάνωσης Β Αθήνας ΣΥΝ - της οποίας οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το Σαββατοκύριακο - στελέχη προσκείμενα στη λογική του προέδρου του Συνασπισμού, πλειοψήφησαν σχετικά, εκλέγοντας 13 από τα 27 μέλη στη Ν. Επιτροπή του ΣΥΝ. Την Κυριακή μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, έκανε λόγο για αυτούς που θέλουν να "χρησιμοποιήσουν διαδικασίες διαλόγου για άλλοθι, νομιμοποίηση και παραγοντισμό". Να σημειώσουμε τέλος, ότι το Σαββατοκύριακο αναμενόταν να γίνει η νομαρχιακή συνδιάσκεψη του ΣΥΝ στη Θεσσαλονίκη, που όμως ματαιώθηκε, όχι για πολιτικούς λόγους, αλλά επειδή δε βρέθηκε άδεια η αίθουσα του ξενοδοχείου όπου θα γίνονταν η συνεδρίαση!

Γ. Λ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ