Τρίτη 18 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Μάχη στο "παραπέντε" για τον προσεταιρισμό των συνέδρων

Εκλέγεται την Παρασκευή ο νέος πρόεδρος της ΝΔ και όλοι οι υποψήφιοι επιστρατεύουν κάθε διαθέσιμο μέσο. Επιμένουν όλοι να δηλώνουν ότι θα είναι νικητές

Στην τελική ευθεία για την εκλογή του νέου προέδρου που θα γίνει την Παρασκευή βρίσκονται τα επιτελεία όλων των υποψηφίων στη ΝΔ και ο νυν υπέρ πάντων αγώνας δίνεται για το προσεταιρισμό των συνέδρων, που έχουν υποσχεθεί την ψήφο τους σε πάνω από έναν υποψήφιο.

Οι τελευταίες μέρες πριν το συνέδριο περιλαμβάνουν όλες τις μορφές παρέμβασης και έτσι στις προεκλογικές σκοπιμότητες έχουν ριχθεί ως συνήθως οι δημοσκοπήσεις και οι συνεντεύξεις. Οι υποψήφιοι προγραμματίζουν τηλεοπτικές συνεντεύξεις και περιοδείες στην επαρχία, ενώ μέσω τηλεόρασης θα παρέμβει και ο Κ. Μητσοτάκης την Τετάρτη.

Ασφαλείς εκτιμήσεις για την έκβαση της αναμέτρησης στη ΝΔ δεν μπορούν να εξαχθούν, καθώς το επιτελείο του κάθε υποψηφίου για προφανείς λόγους προπαγάνδας διαρρέει τη σιγουριά του και μάλιστα με ποσοστά που ξεπερνούν το 45% για κάθε υποψήφιο.

Η πλευρά του Μ. Εβερτ - που συναντιέται σήμερα με τον Κ. Σημίτη για να τον ενημερώσει για την περιοδεία του στην Αλβανία - διατηρεί την αισιοδοξία της για την πρωτιά στον πρώτο γύρο και στελέχη που τον υποστηρίζουν δε φαίνεται να συμμερίζονται τις εκτιμήσεις, που κάνουν λόγο για διαρροή στελεχών υπέρ του Κ. Καραμανλή, για τον οποίο λένε ότι θα πάρει την τρίτη θέση. Ο πρόεδρος της ΝΔ στις λίγες μέρες που μένουν θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει το "θεσμικό ρόλο" του όπως φάνηκε και από την αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Αλβανία, αλλά και από τις απαντήσεις του στη χτεσινή συνέντευξη στην τηλεόραση του "ΑΝΤΕΝΝΑ". Οι συνεργάτες του εκτιμούν ότι οι τελευταίες εξελίξεις τον ευνοούν, καθώς ο Μ. Εβερτ εμφανίζεται να μην ασχολείται με τα"μικρά θέματα" του συνεδρίου, αλλά με τα "μεγάλα" της εξωτερικής πολιτικής. Βέβαια, την ίδια στιγμή έχει εξαπολύσει σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας τα στελέχη του, προκειμένου να έρθουν σε απευθείας επαφή με τους συνέδρους.

Ο Γ. Σουφλιάς προγραμματίζει σειρά τηλεοπτικών εμφανίσεων και αύριο θα μιλήσει σε συγκέντρωση της ΟΝΝΕΔ. Το επιτελείο του εκτιμάει ότι όσο περνάνε οι μέρες τόσο αυξάνεται η "δυναμική" υπέρ της υποψηφιότητάς του, ενώ στελέχη που τον ακολουθούν εκτιμούσαν ότι "ξεφουσκώνει" η υποψηφιότητα του Κ. Καραμανλή καθώς ο Μ. Εβερτ έχει περάσει στην αντεπίθεση.

Παρέμβαση υπέρ του Γ. Σουφλιά έκανε χτες ο Σ. Μάνος που σε συνέντευξή του στο "Εθνος" εκτίμησε ότι εάν δεν εκλεγεί ο Γ. Σουφλιάς τότε υπάρχει κίνδυνος διάσπασης στη ΝΔ. Εμμεσα υπέρ του Θεσσαλού πολιτικού τάχθηκε και ο Κ. Μητσοτάκης που είπε στον "Αδέσμευτο" ότι ο συνέδριο είναι η τελευταία ευκαιρία για τη ΝΔ, ενώ ο Σ. Κούβελας είπε ότι είναι πιο κοντά στις θέσεις του Γ. Σουφλιά.

Στο καλό κλίμα που συνάντησε ο Κ. Καραμανλής στην περιοδεία του στην επαρχία αναφέρονταν χτες οι συνεργάτες του και ανακοίνωναν ότι αύριο ο ανεψιός του ιδρυτή της ΝΔ θα πάει αύριο στο Ηράκλειο της Κρήτης και μεθαύριο θα δεχτεί σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας όσους συνέδρους επιθυμούν να τον συναντήσουν. Και αυτοί με τη σειρά τους έκαναν λόγο για τη μεγάλη απήχηση, που έχει η υποψηφιότητά του, επικαλούμενοι και τις σχετικές δημοσκοπήσεις. Μάλιστα, αντιδρώντας στην απειλή Μάνου έλεγαν ότι δεν τους πτοούν τέτοια ψευτοδιλήμματα.

Ακολουθώντας το δικό του μοναχικό δρόμο ο Β. Πολύδωρας δήλωσε χτες στον 9,84 ότι είναι "σοβαρό αναμενόμενο να εκλεγώ".

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν την Κυριακή ο Γ. Σουφλιάς προηγείται στο σύνολο των ψηφοφόρων, ενώ στους ψηφοφόρους της ΝΔ κατά την ICAP είναι πρώτος, ενώ κατά την ALKO έπεται του Κ. Καραμανλή. Και οι δύο δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τον Μ. Εβερτ ως τρίτο στην κούρσα διαδοχής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θέατρο του παραλόγου(6/3/1997)
Αρχισε η μάχη των συσχετισμών(26/2/1997)
Υποψηφιότητα Εβερτ με βολές κατά πάντων(25/2/1997)
Συνεχίζονται οι παρασκηνιακές επαφές(15/2/1997)
Προσβλέπουν όλοι στη "συνάντηση κορυφής"(31/12/1996)
Αλλαξε το σκηνικό η υποψηφιότητα Εβερτ(1/10/1996)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org