Τρίτη 18 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανοίγουν το δρόμο στο χαφιεδισμό

Να πουν ΟΧΙ στο ψευδεπίγραφο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης καλεί τους βουλευτές η Επιτροπή για τη μη επικύρωση της Συμφωνίας Σένγκεν στη χώρα μας

OXI στο ψευδεπίγραφο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την "προστασία του ατόμου από την επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα", καλεί τους βουλευτές να πουν σήμερα στη Βουλή η Επιτροπή που έχει συγκροτηθεί στην Αθήνα για τη μη επικύρωση και εφαρμογή της Συμφωνίας Σένγκεν στη χώρα μας. Παρουσιάζοντας τις θέσεις της Επιτροπής, οι εκπρόσωποί της τόνισαν χτες σε συνέντευξη Τύπου ότι το νομοσχέδιο στην ουσία νομιμοποιεί το ηλεκτρονικό φακέλωμα, ανατρέποντας συνταγματικές διατάξεις και διεθνείς συμβάσεις για τα δικαιώματα του ανθρώπου. Τόνισαν μάλιστα ότι η κυβέρνηση το έφερε στη Βουλή μετά από πολλές αναβολές, επειδή βιάζεται να κυρώσει τη Συμφωνία Σένγκεν, στα πλαίσια των ευρωπαϊκών δεσμεύσεων και των πιέσεων που δέχεται. Με τα νομοθετήματα, όμως, αυτά όχι μόνο δεν πρόκειται να προστατευτεί ο πολίτης και να χτυπηθεί η εγκληματικότητα, αλλά απεναντίας ανοίγει ο δρόμος στο χαφιεδισμό και στο στήσιμο ενός νέου αστυνομικού κράτους, το οποίο θα είναι ηλεκτρονικά πλέον διασυνδεμένο και με ξένες αστυνομίες.

Ο Νίκος Τσούνης,ασκώντας κριτική στις επιλογές της κυβέρνησης, είπε ότι είναι η έβδομη φορά που έρχεται στη Βουλή για ψήφιση το σχετικό νομοσχέδιο. Η πρώτη ήταν το 1991, όταν επιχειρήθηκε η θεσμοθέτηση του ΕΚΑΜ, γνωστού και ως κωδικού αριθμού μητρώου "666", που είχε προκαλέσει σάλο. Πολλοί υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ επιχείρησαν τα τελευταία χρόνια να περάσουν το νομοσχέδιο, αλλά δεν τα κατάφερναν, χάρη στις αντιδράσεις που συναντούσαν. Ο Ν. Τσούνης αναφέρθηκε διεξοδικά στα άρθρα του νομοσχεδίου και τόνισε ότι αν γίνει νόμος του κράτους οι αστυνομικοί στο εξής θα μπορούν να φακελώνουν τους πάντες για λόγους εθνικής ασφαλείας ή για την εξυπηρέτηση της "εγκληματολογικής" και της "σωφρονιστικής πολιτικής" της κυβέρνησης. "Οι λόγοι εθνικής ασφαλείας που επικαλείται, όμως, είναι τόσο γενικοί, ώστε μέσα εκεί χωράνε τα πάντα. Η εμπειρία μας από το παρελθόν το αποδεικνύει και με το παραπάνω", πρόσθεσε ο ίδιος.

Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι με το νομοσχέδιο αυτό νομιμοποιείται η λειτουργία αρχείων και η επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που συγκεντρώνονται για δημόσια πρόσωπα ή πρόσωπα της επικαιρότητας για δημοσιογραφικούς σκοπούς. "Αν κρίνουμε, είπε ο Ν. Τσούνης, με βάση την πρακτική των ιδιωτικών καναλιών, καταλαβαίνουμε ότι όλοι οι Ελληνες εμπίπτουν και σε αυτήν την κατηγορία. Αλλά και έτσι να μην ήταν, γιατί θα πρέπει να επιτρέπουμε στον "χι" δημοσιογράφο ή μεγαλοεκδότη ή καναλάρχη να συλλέγει και να επεξεργάζεται ευαίσθητα δεδομένα;".

Η νομικός Τασία Χριστοδουλοπούλου υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο καταρτίστηκε χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος, γιατί η κυβέρνηση δεν ήθελε να αποκαλυφθεί το αντιδραστικό του περιεχόμενο. "Οποιος συναινεί στην ψήφισή του, τόνισε, συμφωνεί στους ηλεκτρονικούς τρόπους παρακολούθησης των πολιτών και στο ηλεκτρονικό φακέλωμα".

Ο λέκτορας του Πάντειου Πανεπιστήμιου Αγάπιος Παπανεοφύτου διερωτήθηκε αν είναι "εκσυγχρονισμός" η παρακολούθηση της κοινωνικής και ιδιωτικής ζωής στο όνομα της εθνικής ασφάλειας και τόνισε ότι η διαφαινόμενη ψήφιση του σχεδίου νόμου αποτελεί πορεία προς το σκοταδισμό, τη στιγμή που ακόμα και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε διατυπώσει τις επιφυλάξεις του για μια σειρά άρθρα της Συμφωνίας Σένγκεν.

Τέλος ο καθηγητής Ψυχολογίας Γιώργος Χατζάτογλου ανέπτυξε τις ψυχολογικοκοινωνικές επιπτώσεις και τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την εφαρμογή των αντιδραστικών νομοθετημάτων της κυβέρνησης. "Ο χαφιεδισμός, τόνισε, θα μπει στη ζωή μας, με απάνθρωπο τρόπο. Ο καθ' ένας μας θα αρχίσει να φοβάται ακόμα και τη σκιά του, όταν εκ των προτέρων θα γνωρίζει ότι το επίσημο κράτος έχει νομιμοποιήσει όλους εκείνους τους μηχανισμούς που θα επιδιώκουν να συλλέγουν πληροφορίες και να μάθουν πώς ζούμε και πώς σκεπτόμαστε. Η ιδέα και μόνο ότι κάποιος μπορεί να σε παρακολουθεί, ενισχύει την εσωστρέφεια, καταπιέζεται η προσωπικότητα του ατόμου και ενισχύονται φαινόμενα μανίας καταδιώξεως".


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org