Κυριακή 16 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σήμερα γιορτάζεται στο Κιλελέρ η 87η επέτειος του ηρωικού ξεσηκωμού των Θεσσαλών κολίγων, των κολασμένων του θεσσαλικού κάμπου. Τότε που τα "υποζύγια" των τσιφλικάδων αποφάσισαν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους: Να πάρουν τη γη των προγόνων τους που "ατίμως περιήλθαν εις την κατοχήν των μπέηδων και των πασάδων αρχικώς, και ακολούθως, μεταβιβάστηκαν εις τυράννους φέροντας ελληνικά ονόματα αλλά ψυχήν ανθρωπόμορφων θηρίων", όπως παραστατικά παρουσίαζε τους τσιφλικάδες ο Μαρίνος Αντύπας.

Τότε, στις 6 Μαρτίου 1910, εμπνευσμένοι από το φλογερό κήρυγμα δικαιοσύνης του Αντύπα - τον οποίο σκότωσαν με άνανδρο τρόπο πληρωμένοι δολοφόνοι των τσιφλικάδων τη νύχτα τις 8 προς 9 Μάρτη 1907 - οι κολιγάδες του θεσσαλικού κάμπου, σε μια κορυφαία στιγμή του αγώνα τους, με το άλικο αίμα τους έβαλαν τη βάση για το μοίρασμα των τσιφλικιών λίγο αργότερα.

Ο Μ. Αντύπας, φλογερός ιδεολόγος της σοσιαλιστικής ιδέας της εποχής εκείνης, με την πρωτοπόρα δράση του αναδείχτηκε ο ηγέτης της κολασμένης αγροτιάς που δεν είχε στον ήλιο μοίρα. Με τις ιδέες του και την προσωπική αγωνιστική πορεία και δράση του, ενέπνευσε στους κολιγάδες την πίστη στο δίκαιο αγώνα, στην αγωνιστική διεκδίκηση των αιτημάτων τους. Με την υπέρτατη θυσία του για τα δίκαια της δυστυχισμένης αγροτιάς του κάμπου, καταξιώθηκε στη συνείδηση της αγωνιζόμενης αγροτιάς ως φωτεινό σύμβολο του αγώνα της για δικαιοσύνη και κοινωνική απελευθέρωση.

Αυτός ο αγώνας για το μοίρασμα της γης, που παράνομα ιδιοποιήθηκαν οι τσιφλικάδες, στους πραγματικούς δικαιούχους της, τους καλλιεργητές της, συνεχίζεται σήμερα σε διαφορετικές συνθήκες: Συνθήκες κυριαρχίας των εμπορομεσαζόντων, των πολυεθνικών τροφίμων και των εμποροβιομηχάνων που παράγουν, εισάγουν και πουλάνε ανεξέλεγκτοι τα γεωργικά εφόδια. Οι μικρομεσαίοι αγρότες εμπνεόμενοι από το όραμα του Μ. Αντύπα για δικαιοσύνη και κοινωνική απελευθέρωση, αγωνίζονται για να μπορέσουν να μείνουν στα χωριά τους, για να κρατήσουν τη γη που καλλιεργούν και την οποία τα αφεντικά της ΕΕ και των πολυεθνικών, με την καταστροφική πολιτική που εφαρμόζουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, τη μετατρέπουν σε "χέρσα γη" με τους περιορισμούς στις τιμές και την παραγωγή προϊόντων.

Οι επίμονοι, μεγαλειώδεις αγώνες των εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών, που αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα αυτούς των δύο τελευταίων χρόνων, δείχνουν πως ο αγώνας και σήμερα όπως και τότε είναι ο μόνος δρόμος για την επιβίωση σήμερα που με την πολιτική της ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ, της Σύγκλισης και του Μάαστριχτ, τους οδηγούν στο μαζικό ξεκλήρισμα. Ο ενωμένος ηρωικός αγώνας που ενέπνευσε ο ηγέτης της αγροτιάς Μ. Αντύπας, εμπνέει και σήμερα και πάντα τη μικρομεσαία αγροτιά στους δύσκολους αγώνες της για επιβίωση και για ανάπτυξη της γεωργίας σε όφελος της χώρας και των αγροτών, κόντρα στις καταστροφικές επιλογές της ΕΕ και των κυβερνήσεων και των οπαδών του Μάαστριχτ.

Τιμώντας την επέτειο της εξέγερσης, ο "Ρ" δημοσιεύει ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από το ιστορικό μυθιστόρημα, την τριλογία "Χωρικοί" του Ηλία Λεφούση για τα γεγονότα του Κιλελέρ και ένα μέρος από ένα σημείωμα του γνωστού ιστορικού Γιάννη Κορδάτου, που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του 1947 στο "Νέο Δρόμο", εφημερίδα του ΑΚΕ και αναφέρεται στη ζωή και τη δράση, στους στόχους και τα οράματα του ηγέτη της αγροτιάς Μαρίνου Αντύπα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεν θα κάνει όπισθεν ο αγώνας των αγροτών(2024-02-03 00:00:00.0)
Αύριο ο αγωνιστικός γιορτασμός(2001-03-03 00:00:00.0)
Τιμή στον ξεσηκωμό η συνέχιση του αγώνα(2000-03-07 00:00:00.0)
Σήμερα η εκδήλωση τιμής του ξεσηκωμού(2000-03-04 00:00:00.0)
Αύριο η εκδήλωση στο Κιλελέρ(2000-03-03 00:00:00.0)
Σήμερα στο Κιλελέρ(1997-03-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ