Παρασκευή 14 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
Το Μπλόκο της Καλογρέζας

Τους 22 εκτελεσμένους στις 14-3-1944 από τους Γερμανούς κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους, στο Μπλόκο της Καλογρέζας, τίμησαν την Κυριακή 9 Μάρτη οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, οι συγγενείς των θυμάτων και οι κάτοικοι της Νέας Ιωνίας και της Καλογρέζας.

Ξεκινώντας με πορεία από την πλατεία Αναπήρων και κρατώντας φωτογραφίες και πλακάτ με τα ονόματα των εκτελεσμένων πατριωτών και με συνθήματα "Τιμή και δόξα στους ήρωες του Μπλόκου", "Με αγώνες τιμάμε τους νεκρούς μας", έφτασαν στην πλατεία Ηρώων, όπου είναι και το μνημείο.

Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης ήταν το Παράρτημα ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ της ΠΕΑΕΑ και η Συνοικιακή Επιτροπή Καλογρέζας, μετά την άρνηση του δημάρχου Ν. Ιωνίας Π. Μπουρδούκου να συμμετάσχουν ουσιαστικά οι ΕΑΜογενείς αντιστασιακές οργανώσεις και ΠΕΑΕΑ στην ξεχωριστή γιορτή που διοργανώθηκε από το δήμο.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Κώστας Σπυρόπουλος,πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπής Ειρήνης, διαβάζοντας απόσπασμα επιστολής του αγωνιστή Ηλία Δουρμούσογλου,φοιτητή Παντείου, που έστειλε μέσα από τις φυλακές της Αίγινας και σκοτώθηκε το 1943 στην Καισαριανή.

Κεντρική ομιλία έκανε ο Νίκος Καραντηνός,πρόεδρος των Αντιστασιακών Δημοσιογράφων και μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, ενώ για το ιστορικό της ημέρας μίλησε ο αντιστασιακός Χριστόφορος Χριστοφορίδης.

Παρευρέθηκαν από τις αντιπροσωπείες των πολιτικών κομμάτων Δημήτρης Ζάχαρης,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Θόδωρος Παπαδημητρίου του ΣΥΝ, Στέργιος Κατηχορίτης της Πολιτικής Ανοιξης. Επίσης ο επίτιμος δήμαρχος Ν. Ιωνίας Γιάννης Δομνάκης,ο δήμαρχος Λυκόβρυσης Χ. Σκαμνάκης,δημοτικοί σύμβουλοι, ο εκπρόσωπος της "Κίνησης Πολιτών" Ν. Ιωνίας Αγγελος Μελεμενής,εκπρόσωποι παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ Αττικής με τα λάβαρά τους και της Κεντρικής Διοίκησης, καθώς και Επιτροπών Ειρήνης. Εντυπωσιακή ήταν και η παρουσία της νεολαίας στην εκδήλωση. Συμμετείχε και η χορωδία της ΠΕΑΕΑ που απέδωσε τραγούδια του αγώνα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ