Παρασκευή 14 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
49 χρόνια από τη σφαγή στη Μακρόνησο

Με τη συμπλήρωση 49 χρόνων από την οργανωμένη σφαγή στη Μακρόνησο, εκατοντάδων φαντάρων του Α Τάγματος Σκαπανέων, στις 29 Φλεβάρη και 1 Μάρτη 1948, πραγματοποιήθηκε στο Λαύριο, όπως κάθε χρόνο, εκδήλωση τιμής και μνήμης, που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ,η ΠΕΚΑΜ και το Παράρτημα ΛΑΥΡΙΟΥ της ΠΕΑΕΑ.

Στο χώρο του μνημείου τελέστηκε δέηση για τα θύματα και κατατέθηκαν στεφάνια.

Στη συνέχεια στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου μίλησε ο δήμαρχος της πόλης, τονίζοντας ανάμεσα στ' άλλα ότι "η αντίσταση στη βία που πρόβαλλαν οι κρατούμενοι του Μακρονησιού για να μην αποκηρύξουν τις ιδέες τους, μοιάζει εκείνης των πρώτων χριστιανών, που αρνήθηκαν να αποκηρύξουν την πίστη τους καταλήγοντας να γίνουν βορά των λιονταριών".

Ομιλία έκανε και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ), Β. Χριστακέας,ο οποίος χαρακτήρισε "πράξη ντροπής και πράξη γραικύλων, το στήσιμο του κολαστηρίου της Μακρονήσου, που υπάκουσαν στις υποδείξεις των ξένων για να ταπεινώσουν και να περιφρονήσουν έναν ολόκληρο λαό".

Από μέρους του ΚΚΕ παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο Σ. Κουμπούρης,ο "φίλος του Λαυρίου", όπως τον προσφώνησε ο δήμαρχος. Χαιρετισμό επίσης απηύθυνε ο πρόεδρος του Παραρτήματος Λαυρίου Γ. Χασιώτης και από μέρους των γυναικών η Νίτσα Γαβριηλίδη.Η εκδήλωση έκλεισε με ενός λεπτού σιγή που κρατήθηκε προς τιμήν των πεσόντων και αμέσως μετά ακούστηκε το "Επέσατε θύματα...".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ