Κυριακή 9 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
"Δεν μπορώ να επιστρέψω"

Ανακοίνωση της Δ' ΕΛΜΕ Αττικής, με την οποία απαντά στον υπουργό Παιδείας

Απάντηση προς τον υπουργό Παιδείας, που κάλεσε τους καθηγητές να γυρίσουν πίσω στα σχολεία, στέλνει με ανακοίνωσή της η Δ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής, εξηγώντας τους λόγους γιατί ένας καθηγητής σήμερα, δεν μπορεί να γυρίσει πίσω στο σχολείο.

"Είμαι εκπαιδευτικός. Και δε θέλω να γυρίσω στο σχολείο. Δε θέλω το σχολείο της ρουτίνας, της φθοράς, της συστηματικής παρακμής.

Δε θέλω αυτούς τους χώρους σε κατάσταση αναπόδραστης αποσύνθεσης όπου χιλιάδες αποπροσανατόλιστες ψυχές αλέθονται στις μυλόπετρες μιας σχολικής καθημερινότητας ολοένα και παρωχημένης, ολοένα και πιο ανεδαφικής, ολοένα και πιο αναποτελεσματικής.

Δε θέλω να διδάσκω ατέλειωτους όγκους δύσπεπτης ύλης που ποτέ δεν επέλεξα, από βιβλία που δεν εγκρίνω, σύμφωνα μ' ένα πρόγραμμα που δεν προσυπογράφω, για την εξυπηρέτηση στόχων που δεν παραδέχομαι.

Δε θέλω να παλεύω σπασμωδικά με το θεριό της άγνοιάς μου, αγωνιώντας να βρω δρόμους, να βρω τρόπους, αυθαιρετώντας και αυτοσχεδιάζοντας σε βαθμό κακουργήματος, αντιμέτωπος με τα ερωτηματικά μου, με τις βασανιστικές απορίες μου, απόλυτα αβοήθητος και απόλυτα μόνος.

Δε θέλω να παριστάνω το φασουλή των ηθικών και πνευματικών αξιών, σε μία κοινωνία που παραπαίει ανάμεσα στην ψυχαγωγία του σκυλάδικου και την ιδεολογία του πεντοχίλιαρου.

Δε θέλω να αποτελώ το πενιχρό αντίβαρο της ισοπέδωσης και του εκφυλισμού ιδεών και πίστεων, βλέποντας καθημερινά τη ζυγαριά να γέρνει κατάφωρα προς το μέρος της επιδεικτικής κατανάλωσης και της πιο βάρβαρης αντίληψης ευζωίας.

Αναλογίζομαι τους μαθητές μου και νιώθω βαθύ πόνο. Πόνο για τα διαρκώς πολλαπλασιαζόμενα αδιέξοδά τους, για το οδυνηρό φάσμα της ανεργίας που στενεύει ανεπίτρεπτα τα όνειρά τους, για την ανεμπιστοσύνη και την καχυποψία που δηλητηριάζει την αθωότητά τους, προϊόν της ανεντιμότητας και της ανειλικρίνειας που διαρκώς ανακαλύπτουν γύρω τους. Πόνο για το βαθύ αίσθημα εγκατάλειψης που τους διακατέχει, μέσα σε μια κοινωνία που διατυμπανίζει τις παιδοκεντρικές προθέσεις της.

Δεν μπορώ λοιπόν να γυρίσω στο σχολείο κ. υπουργέ. Δεν μπορώ γιατί οι διακηρύξεις για δήθεν "αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού" και "αποκατάσταση του κοινωνικού του προσώπου" ηχούν κίβδηλες, αφού συνδυάζονται στην πράξη με κατάφωρη περιφρόνηση προς τον αγώνα των καθηγητών, στρέβλωση των στόχων του και εκχυδαϊσμό των αιτημάτων του. Δεν μπορώ γιατί αγαπώ με πάθος τη δουλιά μου, αναλαμβάνω στο ακέραιο τις ευθύνες μου απέναντι στο σύνολο και διατηρώ ακόμα τον αυτοσεβασμό μου".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Project: Ο κανείς είναι κανίς(2011-08-21 00:00:00.0)
«Γολγοθάς» για ένα μεροκάματο(2005-01-12 00:00:00.0)
ΑΧ ΦΕΓΓΑΡΙ(2001-02-04 00:00:00.0)
Δε σκύβουν το κεφάλι(1997-02-13 00:00:00.0)
"Ούτε μεροκάματο... Ούτε σύνταξη"...(1997-02-02 00:00:00.0)
"Δέσμιοι" των δουλεμπόρων οι ναυτεργάτες(1996-04-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ