Κυριακή 9 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Θεσμοφοριάζουσες"

Την παράσταση με το έργο του Αριστοφάνη "Θεσμοφοριάζουσες", σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου, θα μεταδώσει η εκπομπή "Το Θέατρο της Δευτέρας". Τα Θεσμοφόρια ήταν η μεγάλη τριήμερη γιορτή, αφιερωμένη στις θεσμοφόρες, που δεν ήταν άλλες από τη θεά Δήμητρα και την κόρη της Περσεφόνη. Η δεύτερη μέρα της γιορτής ήταν μέρα νηστείας και οι θεσμοφοριάζουσες γιόρταζαν μόνες μέσα στο ναό, απαγορεύοντας την είσοδο στους άνδρες. Οι "Θεσμοφοριάζουσες", είναι μια σάτιρα για τον Ευριπίδη. Τη μετάφραση του έργου έχει κάνει ο Κωστής Κολώτας, η μουσική είναι του Μάριου Τόκα και η σκηνοθεσία για την τηλεόραση του Ανδρέα Αντωνιάδη. Πρωταγωνιστεί ο Σωτήρης Μουστάκας. (Δευτέρα ΕΤ-1, 22.00)

Στη Νάουσα με τις Μπούλες

Τυχεροί όσοι μπορέσουν αυτές τις ημέρες της Αποκριάς να βρεθούν στη Νάουσα. Εκεί οι Απόκριες κάθε χρόνο ξαναζωντανεύουν τους "Γιανίτσαρους και τις Μπούλες". Εκεί που ο κόσμος γλεντά με νταούλια και ζουρνάδες. Η αρχή του εθίμου της Αποκριάς στην όμορφη Νάουσα με τις πηγές της, τοποθετείται στο 1705, όταν ο σουλτάνος έστειλε στην πόλη τον εκπρόσωπό του για το παιδομάζωμα. Οι Ναουσαίοι σκοτώνουν τον απεσταλμένο του σουλτάνου, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει η χωρίς οίκτο εκδίκησή του. Την επόμενη Αποκριά ως μνημόσυνο στα παλικάρια που χάθηκαν, οι νέοι της Νάουσας βγήκαν στους δρόμους της πόλης μεταμφιεσμένοι και σχηματίζοντας μπουλούκια ξεκίνησαν για το δημαρχείο. Και σήμερα οι μεταμφιεσμένοι "Γιανίτσαροι" και "Μπούλες", συγκροτούνται σε μπουλούκια και κινούνται με τελετουργικό τρόπο στους δρόμους και στις ιστορικές πλατείες της Νάουσας, χορεύοντας υπό τους ήχους του ζουρνά και του νταουλιού. Το ντοκιμαντέρ "Γιανίτσαροι και Μπούλες", ταξιδεύει τους τηλεθεατές στη Νάουσα τις μέρες της Αποκριάς. Η σκηνοθεσία είναι του Γιώργου Παπαδάκη, η αφήγηση του Γιώργου Κέντρου και η έρευνα της Ροζάνας Λαδά. (Δευτέρα ΕΤ-1, 11.30)

Οι τίγρεις του Χόσκινς

Ο ηθοποιός Μπομπ Χόσκινς άφησε για λίγο τις υποχρεώσεις του στο Χόλιγουντ και αποφάσισε να κάνει ένα μακρινό ταξίδι γνωριμίας με την τίγρη. Το υπέροχο ζώο της ζούγκλας παρουσιάζεται στο οικολογικό ντοκιμαντέρ, αμερικανικής παραγωγής, "Ο Μπομπ Χόσκινς και οι τίγρεις". Οι επιστήμονες και οι οικολόγοι εδώ και καιρό κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την εξαφάνιση της τίγρης. Υπολογίζουν ότι εάν δε ληφθούν μέτρα προστασίας, σε λιγότερο από δέκα χρόνια είναι πιθανόν να εξαφανιστεί από τη Γη το υπέροχο αυτό είδος ζώου. Από τα βάθη της ζούγκλας της Σουμάτρα, στο ζεστό και γεμάτο σκόνη περιβάλλον της Ινδίας, ο πρωταγωνιστής του "Ποιος παγίδευσε τον Ρότζερ Ράμπιτ", ακολουθεί τα ίχνη της τίγρης και εξιστορεί τους μύθους που αναφέρονται στο αρπαχτικό αυτό ζώο. (Τρίτη ΕΤ-2, 19.10)

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Γιορτή ανατροπής και αναγέννησης(2004-02-22 00:00:00.0)
«Θεσμοφοριάζουσες» με τη «Θεατρική Διαδρομή»(2003-09-03 00:00:00.0)
Ατζέντα 27/6:(1999-06-27 00:00:00.0)
ΛΕΖΑΝΤΑ(1998-03-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ