Κυριακή 9 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στη "ζούγκλα" των συμφερόντων

Τη "ζούγκλα" του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου αναγκάστηκε να παραδεχτεί και ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός, ο υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας. Κάποιο κύκλωμα που έμεινε ανοιχτό, ήταν η αφορμή για να δημοσιοποιηθούν τα όσα είπε ο Δημήτρης Ρέππας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Εκεί μίλησε για "ζούγκλα", εκεί μίλησε για τους "νονούς" και τη "μαφία", που είναι κράτος εν κράτει στα ανεξέλεγκτα "πάρκα" των κεραιών κυρίως των ραδιοφωνικών στον Υμηττό. Την επόμενη ημέρα, την ίδια απαράδεκτη κατάσταση αναγκάστηκε να την περιγράψει στο πρες ρουμ. "Είναι καθεστώς", είπε, το οποίο "προσομοιάζει με το καθεστώς της "μαφίας". Υπάρχουν φαινόμενα ακραία. Υπάρχουν "νονοί", υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι επιβάλλουν τη θέλησή τους διά της βίας ή εξαγοράζοντας συνειδήσεις ή προσφέροντας προστασία ή επιβάλλοντας τη δική τους παρουσία σε βάρος άλλων, χωρίς να έχουν εξασφαλίσει από το νόμο και μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες την παρουσία τους στα ραδιοτηλεοπτικά πράγματα".

Σε μέρες λοιπόν που το χάος και η ζούγκλα διαιωνίζονται στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, η πλειοψηφία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης πήρε απόφαση ν' ανακαλέσει την άδεια του τηλεοπτικού σταθμού NEW CHANELL. Η απόφαση ελήφθη τη στιγμή που δεκάδες τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί εκπέμπουν χωρίς άδεια, που άλλοι σταθμοί που εκπέμπουν με άδεια έχουν καταλάβει όσες και όποιες συχνότητες θέλουν και πολύ περισσότερο, τη στιγμή που πρόκειται - σύμφωνα τουλάχιστον με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης - να δοθούν οι τηλεοπτικές άδειες. Η άδεια επίσης αφαιρείται σε μία στιγμή κατά την οποία δεν έχει δημιουργηθεί το πολυσυζητημένο τμήμα Διαφάνειας, στο ΕΣΡ, το οποίο θα κληθεί να ελέγξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς όλων ανεξαιρέτως των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών. Το επίμαχο βέβαια θέμα που για άλλη μια φορά ανακύπτει, είναι αυτό των συχνοτήτων. Ως γνωστόν, ο αριθμός των συχνοτήτων είναι περιορισμένος και η απελευθέρωση κάποιων, ενδεχομένως διευκολύνει την κυβέρνηση να τις "μοιράσει" σε όποιους και όποιον θέλει. Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του μέλους του ΕΣΡ, Μάκη Κοψίδη, ο οποίος επισημαίνει ότι η ανάκληση της άδειας γεννά ερωτηματικά, εάν γίνεται δηλαδή για "ν' αξιοποιηθούν οι συχνότητες που θ' απελευθερωθούν από συγκροτήματα που θέλουν να ελέγξουν πλήρως και ασφυκτικά το χώρο των ΜΜΕ και ιδιαίτερα την τηλεόραση". Εκτός από τον Μάκη Κοψίδη, την αντίθεσή τους στην απόφαση του ΕΣΡ, εκφράσανε με δηλώσεις τους και τα μέλη του ΕΣΡ Ιάσων Μοσχοβίτης και Μιχάλης Δημητρίου.

Κυβερνητικές ευθύνες

Ο Δημήτρης Ρέππας, που εδώ και μήνες υπόσχεται ότι θα ξεκαθαρίσει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και θα δοθούν άμεσα οι ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές άδειες, προχτές αποποιήθηκε των ευθυνών του, ρίχνοντας ουσιαστικά την ευθύνη για το ότι δεν έχει δημοσιοποιηθεί ο χάρτης των τηλεοπτικών συχνοτήτων στο υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών. Μάλιστα, σε ερώτηση εάν η καθυστέρηση "υποκρύπτει κάτι", ο υπουργός απάντησε ότι δε θέλει να σκεφθεί πράγματα τα οποία έχουν να κάνουν με κάθε μορφής "σκοπιμότητες" και πως τελικά "πρέπει να παραδεχτεί" ότι "πραγματικά υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες".

Η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση, όμως, όπως άλλωστε παραδέχεται και ο υπουργός Τύπου, είναι αποτέλεσμα και συνέπεια του ότι δεν έχουν δοθεί ακόμη οι άδειες. Ποιος όμως ευθύνεται για την καθυστέρηση, αν όχι η ίδια η κυβέρνηση; Γιατί, υποτίθεται ότι το σημερινό Εθνικό Συμβούλιο μέχρι τη λήξη της θητείας του, σε δύο περίπου μήνες, θα πρέπει να έχει δώσει και τις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές άδειες. Εκτός εάν η κυβέρνηση έχει σκοπό οι άδειες να δοθούν από το νέο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, που τον πρώτο λόγο για τη σύνθεσή του θα τον έχει και πάλι η ίδια.

Από το τέλος του περασμένου χρόνου έχουν ήδη προκηρυχτεί οι 20 ραδιοφωνικές συχνότητες. Οι ενδιαφερόμενοι θα έπρεπε μέχρι τις 15 Ιανουαρίου να είχαν υποβάλει τις αιτήσεις τους. Οι ημέρες όμως πέρασαν και οι φάκελοι ακόμη δεν έφθασαν στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Οι τηλεοπτικές συχνότητες έγιναν σίριαλ, αφού εδώ και χρόνια "παλεύουν" διάφορες επιτροπές του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, να τις φέρουν στην "επιφάνεια" και ακόμη ο αριθμός τους δεν έχει... εξακριβωθεί.

Μπλεγμένη με "καθυστερήσεις" είναι και η δημιουργία του τμήματος Διαφάνειας στο ΕΣΡ. Ενώ το ΕΣΡ ήταν έτοιμο στα μέσα του περασμένου Δεκέμβρη να προχωρήσει στις προσλήψεις, ξαφνικά το ΑΣΕΠ (Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού) μπήκε τροχοπέδη, αφού διεκδίκησε εκείνο τις προσλήψεις. Το ΕΣΡ, με αυτόν τον τρόπο, εξακολουθεί να παραμένει όχι μόνο χωρίς στέγη, αλλά και χωρίς ουσιαστική υποδομή και στήριξη. Με όλη αυτή την κωλυσιεργία, είναι ηλίου φαεινότερο, ότι η κυβέρνηση διστάζει να ξεκαθαρίσει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, για δικό της όφελος αφ' ενός και αφ' ετέρου, λόγω των πιέσεων που δέχεται από διάφορα οικονομικά και άλλα συμφέροντα ιδιοκτητών των ΜΜΕ. Και αν τελικά αποφασίσει να δώσει ένα τέλος στην αναρχία, αυτό θα γίνει κάτω από άλλες πιέσεις, που αυτή τη φορά δέχεται από "συμφέροντα"... εξωτερικών παραγόντων. Και συγκεκριμένα από τελεσίγραφα της Αμερικής που θέλει να προστατεύσει την πνευματική ιδιοκτησία των μεγάλων εταιριών παραγωγής του Χόλιγουντ και της γερμανικής εταιρίας "Χόχτιφ" η οποία θέλει ανέξοδα να εξασφαλίσει την ασφάλεια του αεροδρομίου "της" στα Σπάτα.

Κούλα ΑΝΤΩΝΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ