Σάββατο 8 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Δε "συμμορφώνονται" στις υποδείξεις...

ΤΙΡΑΝΑ.-

Η 48ωρη προθεσμία για την "παράδοση των όπλων", που πάρθηκαν από τις στρατιωτικές βάσεις της Νότιας Αλβανίας, κυλά από χτες το πρωί, όμως οι εξεγερμένοι δε δείχνουν καμία πρόθεση να συμμορφωθούν στα συμφωνηθέντα από τον Πρόεδρο Σαλί Μπερίσα και την αντιπολίτευση, την Πέμπτη. Αφ' ενός, διότι θεωρούν ότι αν παραδώσουν τον οπλισμό τους θα είναι έρμαια των διαθέσεων του στρατού, ο οποίος διατηρεί τον κλοιό του γύρω από τις πόλεις του Νότου. Αφ' ετέρου και κυρίως επειδή τα αιτήματα που έχουν θέσει (καθορισμός ημερομηνίας για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, σχηματισμός κυβέρνησης τεχνοκρατών, αποχώρηση του στρατού, παραίτηση Μπερίσα) δεν ικανοποιούνται. Αν και δε φαίνεται να υπάρχει συνεργασία μεταξύ των εξεγερμένων του Νότου και της αντιπολίτευσης, τα δύο μέρη ταυτίστηκαν χτες όσον αφορά το αίτημα διεξαγωγής πρόωρων εκλογών. Ομως ο Μπερίσα απέκλεισε το ενδεχόμενο εκλογών, όπως και το σχηματισμό κυβέρνησης μαζί με τους Σοσιαλιστές.

"Αποκλείονται πρόωρες εκλογές"

Στη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ολλανδό Ρενέ φαν ντερ Λίντεν, ο Μπερίσα υπογράμμισε την αναγκαιότητα "συνέχισης του διαλόγου" και τον διαβεβαίωσε ότι εννοεί να "χρησιμοποιήσει ειρηνικά μέσα". Αλλά, βραχυπρόθεσμα, είπε ότι "αποκλείονται οι εκλογές".

Μια πηγή από το περιβάλλον του Μπερίσα δήλωσε στο "Ασοσιέιτεντ Πρες" ότι ένας απεσταλμένος του Προέδρου στο νότο, με αποστολή να πείσει τους εξεγερμένους να παραδώσουν τα όπλα, συνελήφθη. Πρόκειται, κατά την ίδια πηγή, για τον Αντεμ Χάσα, τον επικεφαλής των σωματοφυλάκων του Μπερίσα.

Στους Αγίους Σαράντα, ο Φουάτ Καραλίου, πρώην αξιωματικός των Δυνάμεων Ασφαλείας, εκ των ηγετών των εξεγερμένων σήμερα, αποσαφήνισε ότι "δεν παραδίδουμε τα όπλα μας μέχρι να παραιτηθεί ο Μπερίσα" και πρόσθεσε "κάτω η δικτατορία".

Κατά πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο Τζεβάτ Κότσια, ένας 50χρονος πρώην αξιωματικός του αλβανικού στρατού, για καιρό υπεύθυνος ενός στρατοπέδου στο Δέλβινο, ανέλαβε την ηγεσία των εξεγερμένων σε στρατιωτικό επίπεδο και επιχειρεί τον αφοπλισμό όσων είναι μικρότεροι των 20 ετών.

Η σκέψη να επιτεθούν οι εξεγερμένοι στην πόλη του Αργυρόκαστρου, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης, απορρίφθηκε. Προς το παρόν επικρατεί "ηρεμία" στους Αγίους Σαράντα, πόλη που διοικείται από μια "επιτροπή" που σχηματίστηκε από προσωπικότητες της περιοχής.

Στα οδοφράγματα των Αγίων Σαράντα, της Αυλώνας, του Δελβίνου και του Τεπελενίου συνεχίστηκε χτες όλη τη μέρα η οχύρωση των θέσεων των εξεγερμένων. Στο Τεπελένι η κατάσταση ήταν φορτισμένη, καθώς εκατοντάδες ένοπλοι παρέστησαν στην κηδεία δύο ατόμων που σκοτώθηκαν από πυρά της μυστικής αστυνομίας. Οι δύο φερόμενοι ως δράστες συνελήφθησαν από ενόπλους και θα προσαχθούν σε Λαϊκό Δικαστήριο.

Στις ιταλικές ακτές, 24 Αλβανοί πρόσφυγες, ανάμεσα στους οποίους 11 παιδιά, περισυνελέγησαν χτες από την ιταλική ακτοφυλακή στα ανοιχτά του λιμανιού του Οτράντο. Νωρίτερα, περίπου πενήντα πρόσφυγες είχαν περισυλλεγεί στην ίδια περιοχή, ενώ προχτές περίπου 30 Αλβανοί ζήτησαν πολιτικό άσυλο. Ομως οι ιταλικές αρχές δείχνουν να εμμένουν στη θέση της μη χορήγησης ασύλου, καθώς, όπως εκτιμούν στελέχη της κυβέρνησης Πρόντι, αυτό "θα αποτελούσε πρόσκληση προς τους Αλβανούς να μεταβούν στην Ιταλία". "Ικανοποίηση" των ΗΠΑ

Από τη Ρώμη όπου βρίσκεται, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ουίλιαμ Κοέν εξέφρασε χτες την "ικανοποίησή του" για την απόφαση Μπερίσα να αναστείλει τη στρατιωτική δράση εναντίον των εξεγερμένων πολιτών.

Ο Κοέν επανέλαβε πως οι ΗΠΑ δε σχεδιάζουν απομάκρυνση Αμερικανών πολιτών από την Αλβανία. Το θέμα των ταραχών στη βαλκανική χώρα κυριάρχησε στις συνομιλίες του με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Λαμπέρτο Ντίνι και τον υπουργό Αμυνας Μπενιαμίνο Αντρεάτα.

Η Ιταλία κάλεσε τον Μπερίσα και την αλβανική αντιπολίτευση να σχηματίσουν μια ευρείας βάσεως κυβέρνηση για την επίλυση της κρίσης.

Ο Αμερικανός εξέφρασε την ελπίδα ότι η χτεσινή επίσκεψη του Ολλανδού υπουργού Εξωτερικών Χανς Βαν Μίρλο στην Αλβανία "θα αποφέρει θετικό αποτέλεσμα".

Παλιά φαντάσματα...

Κι ενώ η εξέγερση των πολιτών στην Αλβανία συνεχιζόταν, ο έκπτωτος μονάρχης Λέκα ο πρώτος εξέφρασε (από τη... Νότια Αφρική, όπου ζει) τον ευσεβή του πόθο για... παλινόρθωση της μοναρχίας στην Αλβανία! "Αν γίνει δημοψήφισμα, υπάρχουν πολλές πιθανότητες" αυτό να συμβεί, είπε.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ