Σάββατο 8 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
"ΡΕΝΟ"
Επιτυχία της πολυεθνικής κινητοποίησης

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Με επιτυχία προχώρησε η στάση εργασίας μιας ώρας των εργαζομένων στα εργοστάσια της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας "Ρενό" στο Βέλγιο, την Ισπανία και τη Γαλλία, ενώ αναμενόταν παρόμοια κίνηση και από τους εργαζόμενους στη "Ρενό" στη Σλοβενία. Παράλληλα, σε μια κίνηση αλληλεγγύης και συμπαράστασης, οι εργαζόμενοι στις αυτοκινητοβιομηχανίες "Βόλβο" και "Φολκσβάγκεν" προχώρησαν σε σύντομες στάσεις εργασίας.

Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της "Ρενό" στο Βιλβόρντε του Βελγίου συγκεντρώθηκαν έξω από τη γαλλική πρεσβεία χτες και αντιπροσωπεία τους είχε συνάντηση με τον Γάλλο πρεσβευτή. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως "Ανοίξτε τη "Ρενό"" και χαρακτήρισαν την απόφαση να πιάσουν δουλιά ορισμένοι εργαζόμενοι από το εργοστάσιο του Βιλβόρντε, στη Γαλλία, σαν ένα εσπευσμένο πρωταπριλιάτικο αστείο.

Στο μεταξύ, ο αρμόδιος επίτροπος Πάτρικ Φλιν επαναλαμβάνοντας τις εκκλήσεις του για μια "περισσότερο κοινωνική Ευρώπη", δήλωσε ότι "η ανακοίνωση της απόφασης της "Ρενό" να κλείσει το εργοστάσιλο της στο Βιλβόρντε προκάλεσε έκπληξη. Η απώλεια 3.000 θέσεων εργασίας είναι καταστροφή για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, καθώς και για το ίδιο το Βιλβόρντε...".

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξήγησε ο Π. Φλιν, δεν μπορεί να επιβάλει την εφαρμογή των σχετικών κοινοτικών οδηγιών. Αυτό το ρόλο πρέπει να τον αναλάβουν οι εθνικές αρχές, έστω κι αν οι σχετικές προβλέψεις δεν υπάρχουν στις εθνικές νομοθεσίες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ