Παρασκευή 7 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΦΟΣ
Αυξήθηκε το όριο συναγερμού για το όζον!

Η ατμοσφαιρική ρύπανση στην πρωτεύουσα μπορεί να... στέκεται στο ύψος της, η κυβέρνηση όμως με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου στις 14 Φλεβάρη αποφάσισε να αυξήσει το όριο συναγερμού για το ρύπο του όζοντος από τα 300 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα στα 360!

Ουδέν κακόν όμως αμιγές καλού, αφού με την πράξη αυτή του Υπουργικού Συμβουλίου που κυρώνει αντίστοιχη οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υποχρεώνεται πλέον το ΥΠΕΧΩΔΕ να λαμβάνει έκτακτα μέτρα, όταν σημειώνονται υψηλές τιμές και για το ρύπο του όζοντος, κάτι που δε γινόταν ως τώρα...

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση καθιερώνεται όριο προστασίας της υγείας του ανθρώπου από το όζον, που είναι η μέση 8ωρη τιμή των 110 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα, ενώ ως όριο ενημέρωσης του πληθυσμού καθιερώνεται η μέση ωριαία τιμή των 180 μικρογραμμαρίων.

Οπως όμως αποκαλύπτεται, ο ρύπος του όζοντος εκτός από την υγεία των ανθρώπων έχει επιπτώσεις και στη βλάστηση (δάση, φυσικά οικοσυστήματα, καλλιέργειες κλπ.). Για το λόγο αυτό καθιερώνονται ως όρια προστασίας της βλάστησης η μέση ωριαία τιμή των 200 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα και η μέση 24ωρη τιμή των 56 μικρογραμμαρίων.

Παράλληλα με την απόφαση αυτή, το ΥΠΕΧΩΔΕ αναλαμβάνει την υποχρέωση όταν το όζον ξεπερνά κάποιο από τα όρια αυτά να ενημερώνει γραπτώς την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης το αργότερο μέσα στον επόμενο μήνα από την ημερομηνία, που θα σημειωθεί η υπέρβαση αυτή! Οπως αναφέρεται μάλιστα "οι πληροφορίες αυτές συμπληρώνονται από τα κατάλληλα στοιχεία που μπορούν να εξηγήσουν τους λόγους της υπέρβασης". Μέσα στο πρώτο εξάμηνο κάθε χρόνου θα πρέπει να δίνει στην Επιτροπή στοιχεία για την πορεία του ρύπου ολόκληρου του προηγούμενου έτους. Η κυβέρνηση, λοιπόν, μπορεί να μη δίνει λογαριασμό στον αθηναϊκό λαό για τα μέτρα που δε λαμβάνει για το νέφος ή για το πακέτο "Αττική SOS", που αραχνιάζει στα συρτάρια του ΥΠΕΧΩΔΕ, θα δίνει όμως αναφορά στις Βρυξέλλες!

Να σημειώσουμε ότι το πρόβλημα με το ρύπο του όζοντος παρουσιάζεται κυρίως τους θερινούς μήνες (από Μάη μέχρι Οκτώβρη), καθώς για τη δημιουργία του ρύπου καθοριστικό ρόλο παίζει η επίδραση του ήλιου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ