Παρασκευή 7 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟικότεροι του ΝΑΤΟ

Κατά τη διάρκεια της ματαιόπονης περιοδείας του στη Θεσσαλία, ο Κ. Σημίτης μίλησε και στην 1η Στρατιά, στη Λάρισα. Πολλά βασικά σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού δε μεταδόθηκαν από τα ΜΜΕ, ούτε σχολιάστηκαν από τους πολυγραφότατους και λαλίστατους σε άλλες περιπτώσεις αρμόδιους συντάκτες. Από μια ομιλία 16 δακτυλογραφημένων σελίδων, τα μόνα σημεία της που προβλήθηκαν, ήταν περικοπές που αφορούσαν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την ΕΕ. Αντίθετα, θάφτηκαν όλα εκείνα τα σημεία, που αναφέρονταν στο ΝΑΤΟ.

Το γεγονός κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι. Οι παραλήπτες (ΗΠΑ - ΝΑΤΟ), προς τους οποίους απευθύνθηκε ο Κ. Σημίτης, το έλαβαν το μήνυμα. Δε χρειαζόταν, όμως, να το πληροφορηθεί πλατιά ο ελληνικός λαός! Γιατί, κάτι τέτοιο θα αποκάλυπτε στα μάτια του ακόμη περισσότερο το ρόλο της κυβέρνησης και της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Ρόλος, που είναι ΝΑΤΟικότερος του ΝΑΤΟ...

Παραθέτουμε τα αποσπάσματα της ομιλίας του πρωθυπουργού, έστω κι αν οι αναφορές είναι μακροσκελείς:

α) Η ειρήνη και η ασφάλεια δεν είναι μόνο θέμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και του ΝΑΤΟ. Γι αυτό θα πρέπει η συνολική μας πολιτική για την ασφάλεια να συμπεριλάβει τους σχεδιασμούς μας και τις αποφάσεις μας σε σχέση με τον αυριανό ρόλο του!

β) Η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει θετικά τη διαδικασία της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, την οποία θα επιθυμούσε να δει να κατευθύνεται και προς το χώρο των Βαλκανίων!

γ) Η εμπειρία των υπό ΝΑΤΟική διοίκηση επιχειρήσεων IFOR - SFOR στην πρώην Γιουγκοσλαβία, στην οποία η χώρα μας συμμετέχει ενεργά με την υποστήριξη των μεταφορών, καθώς και τη διάθεση αεροπορικών και ναυτικών μέσων, κρίνεται θετική και έδωσε τη δυνατότητα προσέγγισης και πρακτικής συνεργασίας των δυνάμεων των πρώην αντιπάλων συνασπισμών σε κοινή, διεθνή, ειρηνευτική αποστολή. Ταυτόχρονα άνοιξε νέους ορίζοντες για τις επιχειρησιακές δυνατότητες του ΝΑΤΟ, πέραν της παραδοσιακής αποστολής του, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ)!

δ) Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία των εσωτερικών προσαρμογών των δομών της Συμμαχίας, ώστε να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες, λαμβάνοντας υπόψη επιχειρησιακά και πολιτικά κριτήρια. Στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής αποσκοπούμε στην υιοθέτηση ρυθμίσεων που θα εξασφαλίσουν πλήρως την ισότιμη συμμετοχή μας στον τομέα αυτό. Οι νέοι θεσμοί, όπως το CJTF, η αναδιάρθρωση των δομών διοικήσεως και η συνεργασία με τη ΔΕΕ, αποβλέπουν στην ευελιξία και αποτελεσματικότητα του ΝΑΤΟ!

ε) ΝΑΤΟ, ΔΕΕ και Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της Ενωσης (ΚΕΠΠΑ) πρέπει να δώσουν συνολικά μια πειστική απάντηση για την ασφάλεια και την ειρήνη μέσα κι έξω από την Ευρωπαϊκή Ενωση!

στ) Μετέχουμε ενεργά στη διαμόρφωση του νέου ρόλου και της δομής του ΝΑΤΟ!

ζ) Στις προτεραιότητες στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων είναι η ενεργή συμμετοχή τους στις διαδικασίες επαναπροσδιορισμού του ρόλου του ΝΑΤΟ και στις πολιτικές που αναδεικνύουν την Ελλάδα ως παράγοντα ειρήνης και ασφάλειας στα Βαλκάνια!

Φυσικά, για όσους έχουν αντιληφθεί καλά, το τι εστί κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ίσως τα παραπάνω άκρως ΝΑΤΟικά να μην προξενούν ιδιαίτερη εντύπωση. Εχει όμως σημασία να υπογραμμιστεί, ότι τα όσα ανέφερε ο Κ. Σημίτης, ναι μεν η κυβέρνησή του τα υλοποιεί, όμως με τόσο ωμό τρόπο δεν τα διατυπώνει συχνά. Εχει κι αυτό τη σημασία του... Πολύ περισσότερο σήμερα, που για την Κύπρο έρχονται - εκ μέρους των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - χειρότερες μέρες, ενώ στο Αιγαίο δυναμώνει η ΝΑΤΟική παρέμβαση που δεν αναγνωρίζει σύνορα... Και ακόμη περισσότερο, που για όλους τους λαούς των Βαλκανίων και της ευρύτερης περιοχής οι ΝΑΤΟικοί πειρατές έχουν βάλει μπροστά τα μαύρα ιμπεριαλιστικά τους σχέδια. Στα οποία η επίσημη Ελλάδα συμμετέχει ζητωκραυγάζοντας υπέρ της... ειρήνης!

Για να προχωρήσει η εισβολή του πολυεθνικού κεφαλαίου στις διάφορες χώρες και ο ανταγωνισμός για την κυριαρχία στην παγκόσμια αγορά, χρειάζονται και στρατιωτικά μέσα, πέρα από τα οικονομικά και πολιτικά, τα οποία επίσης χρησιμοποιούν κράτη και κυβερνήσεις. Διαφορετικά δεν είναι δυνατό να εξασφαλιστούν οι τέσσερις περιβόητες ελευθερίες (κίνησης κεφαλαίων, εμπορευμάτων, υπηρεσιών, εργατικής δύναμης). Ενας τέτοιος μηχανισμός - μπροσταρόκριος είναι και το ΝΑΤΟ. Ενας ισοπεδωτής αντιστάσεων, ώστε να γκρεμίζεται κάθε εμπόδιο και το πολυεθνικό κεφάλαιο να προχωρεί ακάθεκτο.

Αυτή την πραγματικότητα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο τη γνωρίζει, αλλά και την εφαρμόζει συνειδητά. Αυτό επιβεβαιώνει τόσο η πρακτική της, όσο και η ομιλία του πρωθυπουργού στην 1η Στρατιά, με την οποία: Αναγόρευσε το ΝΑΤΟ, μαζί και την ΕΕ, σε παράγοντες ειρήνης και σταθερότητας! Επευφήμησε την εγκληματική δράση τους στην πρώην Γιουγκοσλαβία και γενικά στα Βαλκάνια! Χειροκρότησε την επιδίωξη διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς! Εξέφρασε την ετοιμότητα της κυβέρνησής του να συμμετάσχει πιο ενεργά στην υλοποίηση των νέων σχεδιασμών του!

Και λέγονται όλα αυτά τη στιγμή που το ίδιο το ΝΑΤΟ υπογραμμίζει σε διακήρυξή του ότι δεν περιορίζει το ρόλο του στην επιβολή της ειρήνης, αλλά επιδιώκει να αναμειγνύεται ένοπλα και στο εσωτερικό χωρών, στις μεταξύ κρατών διενέξεις. Διεκδικεί, μαζί με τις ΗΠΑ, το δικαίωμα της διάλυσης εθνικών στρατών, της ανασυγκρότησης και ανασύνθεσης εθνικών κρατών και της επίβλεψής τους!

Τα όσα είπε ο Κ. Σημίτης για το ρόλο του ΝΑΤΟ, είναι συνεπέστατα με τη φιλοσοφία που διαπνέει το σύνολο της ιδεολογίας και της πολιτικής των εκσυγχρονιστών και των μη εκσυγχρονιστών του ΠΑΣΟΚ. Συμβαδίζουν, δηλαδή, με τον στόχο της κυβέρνησης για μια ισχυρή Ελλάδα, όπου ως Ελλάδα εννοούν το μονοπωλιακό κεφάλαιο, γύρω από το οποίο πρέπει να συσπειρωθούν οι εργαζόμενοι, ώστε να βρεθούμε μέσα και όχι έξω από τη διεθνοποίηση...

Η αναγνώριση της ηγεμονίας του μεγάλου κεφαλαίου στη διαδικασία της διεθνοποίησης αποτελεί μια θεμελιώδη και ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ (και στα αλλά κόμματα) και στο ΚΚΕ. Το οποίο ΚΚΕ θεωρεί και παλεύει, ώστε στην παραπάνω διαδικασία να ηγεμονεύσουν η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Μέσα απ' αυτή τη βαθύτατη διαφορά απορρέουν και οι αντίθετες μεταξύ τους πολιτικές γραμμές, που συμπυκνώνονται στο ερώτημα, με το λαό ή με τα μονοπώλια; Η κυβέρνηση έχει ταχθεί με τα δεύτερα. Το ΚΚΕ με το λαό. Εδώ, λοιπόν, πρέπει να γίνει (και γίνεται) η αντιπαράθεση από τη μεριά του ΚΚΕ και όχι στη βάση της συμμετοχής ή της απομόνωσης στις διεθνείς διαδικασίες, όπως συνηθίζει να λέει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ διαστρεβλώνοντας σκόπιμα την πολιτική του ΚΚΕ.

Η αντιπαράθεση, όμως, στο ποιος είναι με ποιον, αποδείχνεται (στην πορεία θ' αποδειχτεί περισσότερο) ιδιαίτερα αποκαλυπτική για μια κυβέρνηση σαν αυτή που έχει ο τόπος. Τόσο αποκαλυπτική, όσο τα όσα λέει - και κυρίως κάνει - υπέρ του ΝΑΤΟ.

Μ. Μ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην «μπαρουταποθήκη» των Βαλκανίων(2007-09-12 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2000-04-01 00:00:00.0)
Επικίνδυνη για την περιοχή η λειτουργία των ΝΑΤΟικών στρατηγείων(2000-02-29 00:00:00.0)
Πιο αποφασιστικά ενάντια στη "νέα τάξη"(1999-08-22 00:00:00.0)
Τα κόμματα, ο πόλεμος και η "ειρήνη"(1999-06-13 00:00:00.0)
"Εθνικές επιδιώξεις" μέσω ΝΑΤΟ(1997-12-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ