Πέμπτη 6 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΡΕΝΟ
Πολυεθνική στάση εργασίας

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Καθώς οι εργαζόμενοι της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας "Ρενό" στο Βέλγιο, στη Γαλλία και την Ισπανία προετοιμάζονται για τη στάση εργασίας μιας ώρας για την Παρασκευή, το Βέλγιο αποφάσισε χτες να προσφύγει στον ΟΟΣΑ κατά της "Ρενό" για τη μη τήρηση του κώδικα σωστής διοίκησης των πολυεθνικών και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι το κλείσιμο του εργοστασίου στο Βιλβόρντε του Βελγίου αποτελεί σοβαρό πλήγμα για το πνεύμα της ευρωπαϊκής εμπιστοσύνης. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της "Ρενό", στο Κόβεντρι της Βρετανίας, ψήφισαν και αποφάσισαν να προχωρήσουν σε απεργία ή σε στάσεις εργασίας για να αντιδράσουν στα σχέδια της εργοδοσίας να δουλεύουν περισσότερες ώρες.

Οπως έγινε γνωστό από το γραφείο του αντιπροέδρου της βελγικής κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, Ελιο ντι Ρούπο, το Βέλγιο αποφάσισε να προσφύγει στον ΟΟΣΑ για το ζήτημα αυτό.

Σύμφωνα με αντιπρόσωπο του βελγικού υπουργείου Κοινωνικών Υποθέσεων, η "Ρενό" δε σεβάστηκε το άρθρο 6 του κώδικα του ΟΟΣΑ που προβλέπει κυρίως την πληροφόρηση των εργαζομένων και την έναρξη διαπραγματεύσεων πριν από τη λήψη μιας απόφασης για απολύσεις.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση του Βελγίου ακύρωσε μια παραγγελία 150 αστυνομικών αυτοκινήτων τύπου "Ρενό", αντιδρώντας έτσι για το κλείσιμο του εργοστασίου στο Βιλβόρντε.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συζητήθηκε το ζήτημα του κλεισίματος του εργοστασίου, αλλά οι αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι δεν μπορούσαν να εμποδίσουν αυτή την ενέργεια, ακόμα και αν η ξαφνική απόφαση της "Ρενό" παραβιάζει τους εργατικούς νόμους της ΕΕ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΕ, Ζακ Σαντέρ, τόνισε πως το προβλεπόμενο κλείσιμο του εργοστασίου της "Ρενό" στο Βιλβόρντε αποτελεί σοβαρό πλήγμα για το πνεύμα της ευρωπαϊκής εμπιστοσύνης.

"Αυτό το κοινωνικό δράμα δείχνει με ακρίβεια ότι η Ευρώπη έχει ανάγκη από ένα πειστικό κοινωνικό πρόγραμμα", υπογράμμισε ο Σαντέρ, τονίζοντας ότι η"Ρενό" χειρίστηκε ανεπαρκώς το θέμα.

Σε ερώτηση προς τον εκπρόσωπο του Σαντέρ, Βαν ντερ Πας, εάν αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως ενθάρρυνση για προσφυγή στη Δικαιοσύνη, η απάντηση ήταν θετική.

"Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει την πρόθεση να λάβει μέτρα. Εναπόκειται στους εργαζομένους ή στους εκπροσώπους τους να αναλάβουν τέτοιες πρωτοβουλίες", τόνισε ο Σαντέρ.

Στο μεταξύ η γαλλική κυβέρνηση, η οποία ως τώρα απέφευγε να επικρίνει την απόφαση της "Ρενό", παρενέβη εσπευσμένα χτες, με τον πρόεδρο της χώρας να δηλώνει στο υπουργικό συμβούλιο σοκαρισμένος με τις μεθόδους που χρησιμοποίησε η εταιρία και με τον πρωθυπουργό Αλέν Ζιπέ να καλεί για εξηγήσεις τον πρόεδρο της "Ρενό".

Η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να αντιδράσει, ανησυχώντας για τα συμφέροντα της Γαλλίας στο Βέλγιο, αλλά, το κυριότερο, φαίνεται πως φοβάται για το ενδεχόμενο επέκτασης της αντίδρασης και των κινητοποιήσεων και στην ίδια τη Γαλλία. Ηδη, το πρώτο βήμα ξεκινάει με τη στάση εργασίας μιας ώρας την Παρασκευή.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός είχε καλέσει για χτες το απόγευμα τον πρόεδρο της "Ρενό", Λουί Σβάιτσερ, για να του διατυπώσει τις θέσεις του σχετικά με το θέμα και για να του ζητήσει εξηγήσεις.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Αλέν Λαμασούρ, ο Ζιπέ τόνισε στο υπουργικό συμβούλιο ότι η απόφαση της "Ρενό" έχει προκαλέσει απογοήτευση στο Βέλγιο, αλλά και στη Γαλλία και απηύθυνε έκκληση για διαβουλεύσεις, ώστε να υπάρξουν εναλλακτικές λύσεις ευθυγραμμισμένες με τους ευρωπαϊκούς, γαλλικούς και βελγικούς νόμους.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι τα γαλλικά μέσα μαζικής ενημέρωσης διερωτώνται για την ξαφνική αγανάκτηση των γαλλικών αρχών, για τις οποίες πιστεύουν ότι γνώριζαν από πριν τα σχέδια της Ρενό.

Χαρακτηριστικό είναι πως, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του, ο Γάλλος υπουργός Βιομηχανίας δήλωσε ότι η "Ρενό" είχε ενημερώσει τις κυβερνήσεις της Γαλλίας και του Βελγίου για τα σχέδιά της μερικές μέρες πριν από την επίσημη ανακοίνωσή της.

Στη Βρετανία, οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της "Ρενό" στο Κόβεντρι, αποφάσισαν, μετά από ψηφοφορία, να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, αντιδρώντας στις νέες απαιτήσεις της εργοδοσίας να αυξηθούν οι ώρες εργασίας τους. Σήμερα αναμένεται να συναντηθούν οι ηγέτες των συνδικαλιστικών οργανώσεων, ώστε να αποφασίσουν αν θα καλέσουν τα μέλη τους σε απεργία ή άλλες ενέργειες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
1940: Η ναζιστική Γερμανία εισβάλλει σε Βέλγιο και Ολλανδία(2001-05-10 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1999-03-04 00:00:00.0)
Απέρριψαν το "συμφωνημένο" πακέτο προτάσεων(1997-07-05 00:00:00.0)
Απεργιακή κινητοποίηση στη "ΡΕΝΩ"(1997-05-13 00:00:00.0)
Αγωνιστική πορεία για τη ΡΕΝΟ(1997-04-05 00:00:00.0)
Μείωση των πωλήσεων της "Ρενό"(1997-04-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ