Τετάρτη 5 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΟΗΕ ΓΙΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Αυξάνονται ραγδαία οι χρήστες σε όλο τον κόσμο

Ραγδαία έχει εξαπλωθεί τον τελευταίο χρόνο η καλλιέργεια και η χρήση της ινδικής κάνναβης - κυρίως στις χώρες της Δυτικής Αφρικής και της Ανατολικής Ευρώπης - ενώ τρομακτικές πλέον διαστάσεις παίρνει η διάδοση των αμφεταμινών- ειδικά του "έκσταση" - σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα, η εμφάνιση παράνομων διεγερτικών ουσιών, που χρησιμοποιούνται, είτε για δίαιτα είτε για τη θεραπεία ατόμων με προβλήματα συμπεριφοράς, αναδεικνύουν πως η διάδοση των ψυχοτρόπων ουσιών έχει διογκωθεί παγκοσμίως.

Οι παραπάνω διαπιστώσεις υπάρχουν στην ετήσια έκθεση της Επιτροπής του ΟΗΕ για τον Διεθνή Ελεγχο των Ναρκωτικών, που παρουσιάστηκε χτες ταυτόχρονα σε 30 χώρες σ' όλο τον κόσμο. Εκτός απ' τα δυσάρεστα, η Επιτροπή αναφέρεται σε μερικές σημαντικές επιτυχίες της, αφού το 1996 δυσχέρανε την προσπάθεια των παράνομων εργαστηρίων να προμηθευτούν τα χημικά που τους είναι απαραίτητα για την παρασκευή κοκαϊνης, ηρωϊνης, αμφεταμινών και χαπιών "έκσταση". Σύμφωνα με την έκθεση, τη χρονιά που πέρασε, οι διωκτικές αρχές κατάφεραν να εμποδίσουν την παροχέτευση τουλάχιστον 300 τόνων ανυδρίτη - ποσότητα αρκετή για να παρασκευαστούν στην πιάτσα ένα δισεκατομμύριο δόσεις ηρωϊνης (!) - και περίπου 1.800 τόνων χημικών που θα είχαν χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή περισσότερων από 100 τόνων κοκαϊνης...

Κάθε πέρσι και καλύτερα...

Η Μίρκα Γόντικα,υπεύθυνη του Κέντρου Πληροφοριών του ΟΗΕ στην Αθήνα, παρουσίασε τα πιο σημαντικά συμπεράσματα της έκθεσης, τονίζοντας πως "σκοπός της επιτροπής είναι να περιορίσει τη διακίνηση, την παραγωγή και την καλλιέργεια των ναρκωτικών ουσιών σε όλο τον κόσμο". Η έκθεση καταγράφει την κατάσταση ξεχωριστά σε κάθε ήπειρο και εκπέμπει ΣΟΣ για τις χώρες της Δυτικής Αφρικής και της Ανατολικής Ευρώπης. Συγκεκριμένα:

  • Στην Ευρώπη η Επιτροπή παρατηρεί ότι, ενώ εισάγονται παράνομα μεγάλες ποσότητες ηρωϊνης και κοκαϊνης από άλλες ηπείρους (το 75% αυτών των ποσοτήτων διακινούνται μέσω Βαλκανίων), η χρήση αυτών των ουσιών χάνει σταδιακά την υπεροχή της στις περισσότερες χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Δε συμβαίνει το ίδιο, όμως, στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Στην Κροατία, την Τσεχία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία αυξάνεται ραγδαία η χρήση ηρωϊνης, ενώ στην Ουκρανία τα κρούσματα Εϊτζ που έχουν διαγνωστεί αυξήθηκαν από 183 το 1994 σε 5.360 μέχρι τον Μάη του 1996! Το 70% των ατόμων που μολύνθηκαν έκαναν ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών...

Ταυτόχρονα, παρατηρείται πως στην Ευρώπη υπάρχει ανοδική τάση στη χρήση συνθετικών ναρκωτικών. Ενδεικτικό είναι πως στην Αυστρία κατασχέθηκε πέρσι 10 φορές περισσότερη ποσότητα "έκσταση" απ' ό,τι την προηγούμενη χρονιά.

  • Στην Αφρική τα νέα δεν είναι καθόλου ευχάριστα. Κάθε χρόνος που περνά εισάγονται όλο και μεγαλύτερες ποσότητες κοκαϊνης, το κρακ έχει δημιουργήσει ήδη σοβαρά προβλήματα, ενώ η χρήση και η εμπορία κάνναβης ανθεί σ' όλες τις περιοχές της αφρικανικής ηπείρου με το Μαρόκο να παραμένει ο κύριος προμηθευτής χασίς για όλες τις παράνομες αγορές της Ευρώπης. Οσο για την ηρωϊνη, κυριολεκτικά θερίζει στο Μαυρίκιο, τη Ναμίμπια και τη Νότια Αφρική.
  • Στην Αμερική,και ειδικά στο βόρειο τμήμα της, βρίσκεται "η μεγαλύτερη αγορά ναρκωτικών του κόσμου". Είναι ενδεικτικό πως γκάλοπ που έγινε σε 15.000 μαθητές στο Μπελίζ έδειξε πως ακόμα και μαθητές δημοτικού είναι χρήστες κάνναβης ή κρακ!
  • Στην Ασία το 1996 παρατηρήθηκε μείωση στο κάπνισμα οπίου, αλλά ραγδαία αύξηση της χρήση ηρωϊνης, με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί κατά πολύ και τα κρούσματα Εϊτζ. Να σημειωθεί ότι ως τα μέσα του περασμένου χρόνου το 75% της ηρωϊνης, που απ' τη Δυτική Ασία προορίζεται για την Ευρώπη, πέρασε από την Τουρκία.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ