Σάββατο 2 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΛΟΥΛΑ ΚΑΡΑΤΖΑ
Ορκωτοί λογιστές θα πρέπει να ελέγξουν τα πάντα

Η μεγάλη γιορτή άρχισε. Για 10 μέρες η Ελλάδα θα βρίσκεται στο επίκεντρο του αθλητικού κόσμου και οι Ελληνες μπροστά στην τηλεόραση. Η κορυφαία διοργάνωση δίχασε την κοινή γνώμη. Η αίσθηση ότι όλα έγιναν την τελευταία στιγμή με κάθε κόστος και σε βάρος του κοινωνικού συνόλου, θα συνοδεύει το "Αθήνα '97" και μετά την τελετή λήξης. Στη χώρα που γέννησε τον ολυμπισμό, η εμπορευματοποίηση βρήκε πρόσφορο έδαφος.

Αν και καλύτερος κριτής είναι πάντα η ιστορία, δεν είναι εύκολη η αναμονή. Προσπαθώντας να ψηλαφίσουμε κάποιες πτυχές του αδιαμφισβήτητα σημαντικού αυτού γεγονότος, απευθυνθήκαμε σ' έναν από τους ανθρώπους που το έμαθαν "απ' την καλή και την ανάποδη". Την υπεύθυνη της Επιτροπής Αθλητισμού του ΚΚΕ και εκπρόσωπο του Κόμματος στην Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή (ΚΟΕ), Λούλα Καρατζά. Αρχίσαμε την κουβέντα μας από τ' αρνητικά σχόλια για τις προϋποθέσεις με τις οποίες, κατά την άποψη ορισμένων, αναλάβαμε τη διοργάνωση:

"Δυστυχώς αυτές τις γνώριζε μόνο η τότε διοίκηση του ΣΕΓΑΣ. Ο κύριος Μολυβάς, δηλαδή, που έκανε τις διαπραγματεύσεις με την ΙΑΑΦ και υπέγραψε τα συμφωνητικά. Το ζήτημα βέβαια δεν είναι οι χειρισμοί, αλλά οι ίδιοι οι θεσμοί. Στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο που καλύπτει τον αθλητισμό δεν προβλέπονται οι προϋποθέσεις με τις οποίες μια ομοσπονδία δύναται ν' αναλάβει μια τέτοιου μεγέθους διοργάνωση. Απ' αυτό και μόνο φαίνεται η ανεπάρκειά του, που φυσικά αντανακλάται στην ανάληψη του ΑΘΗΝΑ '97. Ας μην ανατρέξουμε όμως τώρα στο τι συνέβη πριν από δύο χρόνια. Μην ασχοληθούμε με γεγονότα, όπως γιατί αναλάβαμε τη διοργάνωση ενώ κάποια άλλη χώρα την άφησε, ή πως την πήραμε στα μισά του προβλεπόμενου χρόνου. Από τη στιγμή που αναλάβαμε την υποχρέωση, έπρεπε η χώρα μας ν' ανταποκριθεί".

- Είναι γνωστό πως τα οικονομικά μεγέθη τέτοιων διοργανώσεων είναι τεράστια. Ηδη "αιωρούνται" εκτιμήσεις για κακοδιαχείριση.

- Κατ' αρχήν πρέπει να επισημάνω ότι σε κάθε γεγονός που τα οικονομικά είναι μεγάλα, ακούγονται πολλά. Δεν ξέρω αν έχουν βάση ή όχι. Αυτό που γνωρίζω είναι πως κάθε καταγγελία πρέπει να συνοδεύεται από τεκμήρια. Αναφορικά με το πρωτάθλημα, όπως ξέρετε στην ΚΟΕ, που κατά καιρούς έχει αλλάξει, συμμετέχουν κόμματα και άλλοι φορείς. Ως ΚΚΕ είχαμε προτείνει να λάβουν μέρος και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων, δεν έγινε όμως αποδεκτό. Στην επιτροπή λοιπόν χαράζουμε τη στρατηγική, παίρνουμε πολιτικές αποφάσεις και εποπτεύουμε την υλοποίησή τους. Φυσικά εκ των πραγμάτων η ΚΟΕ ασχολείται με διαγωνισμούς και οικονομικά. Πώς όμως. Προκηρύσσει μειοδοτικούς διαγωνισμούς. Για τις λεπτομέρειες υπάρχουν οι καθ' ύλην αρμόδιοι. Νομικοί σύμβουλοι, λογιστές κλπ. Για όλα υπάρχουν αποδεικτικά και πρακτικά. Μπορεί και πρέπει λοιπόν ορκωτοί λογιστές ή άλλοι αρμόδιοι να ελέγξουν τα πάντα. Να τονίσω επίσης ότι στην ΚΟΕ η ευθύνη, μέσω της ψήφου, είναι και ατομική. Γι' αυτό υπάρχει πλειοψηφία και μειοψηφία. Οι απόψεις κάποιου εκφράζονται και με την ψήφο του. Εγώ δε συμφώνησα με την πρόσληψη ιδιωτικής αστυνομίας ή την απευθείας ανάθεση για την αλλαγή του ταρτάν και σε άλλα θέματα. Πολλές φορές μάλιστα ήμουνα η μοναδική. Αυτό έχει καταγραφεί, όπως κάθε απόφαση, και όλοι θα κριθούμε.

- Ποια πιστεύετε πως θα είναι τα οφέλη του ΑΘΗΝΑ '97;

- Μια τόσο μεγάλη διοργάνωση μπορεί ν' αξιοποιηθεί ποικιλοτρόπως, αν υπάρχει η θέληση. Για την προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό, ν' αποτελέσει επιπλέον κίνητρο για ν' ασχοληθούν οι νέοι με τον αθλητισμό. Να προβληθούν αξίες όπως η φιλία των λαών και η ευγενής άμιλλα μεταξύ αθλητών με διαφορετική προέλευση, κουλτούρα, θρησκεία κλπ. Ν' αναδειχτεί η δυνατότητα της συμβίωσης και τα θετικά αποτελέσματα που προκύπτουν από το σεβασμό της διαφορετικότητας. Οι εγκαταστάσεις που δημιουργήθηκαν ή εκσυγχρονίστηκαν. Σαφέστατα τα οφέλη θα μπορούσαν να είναι μεγαλύτερα και ουσιαστικότερα αν είχαμε ολόκληρη την τετραετία. Είτε στην υποδομή, είτε σε μακροπρόθεσμο προγραμματισμό για καλύτερες ομάδες, ανάδειξη ταλέντων κλπ. Προσπαθήσαμε να μη ζημιωθεί ο ελληνικός λαός

- Ποιος ήταν ο ρόλος του ΚΚΕ στην Οργανωτική Επιτροπή;

- Πρόκειται για μια μεγάλη διοργάνωση και απ' όσους συμμετέχουν λίγοι είχαν ανάλογες εμπειρίες. Ως ΚΚΕ αντιμετωπίσαμε το θέμα με σοβαρότητα. Η συμμετοχή μας δεν περιορίστηκε σε τιμητικό ρόλο. Σκοπός της παρουσίας μας ήταν με δημιουργικές προτάσεις να συμβάλουμε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Επίσης να διασφαλίσουμε πως δε θα ζημιωθεί τελικά ο ελληνικός λαός.

- Κάποιοι υποστηρίζουν πως έπρεπε ν' αποστασιοποιηθείτε, λόγω της εξέλιξης στο αθλητικό γίγνεσθαι.

- Το ΚΚΕ ξέρει σε τι κατάσταση βρίσκεται ο παγκόσμιος άρα και ο ελληνικός αθλητισμός. Η αθλητική ιδέα έχει πληγεί σοβαρά απ' όλα αυτά τα κρούσματα εμπορευματοποίησης. Παρ' όλα αυτά δεν παραιτείται. Η κριτική και ο αγώνας για θετικές αλλαγές γίνεται από μέσα, όχι πίσω από τη σιγουριά κάποιου γραφείου. Με την παρουσία, την επιμονή και τις προτάσεις του το ΚΚΕ προσπαθεί να δώσει μια άλλη διάσταση. Ενα διαφορετικό νόημα και μήνυμα. Γι' αυτό, λ.χ., ζητήσαμε οι αγώνες να μην περιοριστούν στο ΟΑΚΑ. Μ' εκδηλώσεις να φτάσουν στον κόσμο και ταυτόχρονα να "δεθεί" ο αθλητισμός με τον πολιτισμό. Να γίνει συνείδηση πως στο επίκεντρο πρέπει να βρίσκονται οι αθλητές, αυτοί είναι οι πρωταγωνιστές και πρέπει να 'χουν τη θέση που τους αρμόζει. Να μην μεταβάλλεται ο αθλητισμός σε σόου μόνο. Δεν πρέπει να εξουσιάζεται από τη λογική του στείρου ανταγωνισμού και του κέρδους. Αλλες απ' αυτές έγιναν δεκτές, άλλες όχι. Πρότασή μας ήταν, και προς τιμήν της η ΚΟΕ τη δέχτηκε, να δουλέψουν παιδιά από θεραπευτικές κοινότητες που βρίσκονται στο στάδιο της επανένταξης.

Γ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ