Τετάρτη 5 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Καταφτάνουν τα έντυπα της εφορίας

Προσοχή στο έντυπο Ε9, που φέτος πρέπει να το συμπληρώσουν όλοι οι φορολογούμενοι

Περίπου δυόμισι εκατομμύρια φορολογούμενοι έχουν ήδη παραλάβει τα έντυπα φορολογικών δηλώσεων από το Κέντρο Πληροφορικής του υπουργείου Οικονομικών, ενώ το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα, θα κληθούν συνολικά 4.150.000 φορολογούμενοι να συμπληρώσουν και να υποβάλουν τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.

Στο μεταξύ με αργούς ρυθμούς προωθούνται από το υπουργείο Οικονομικών οι διαδικασίες που απαιτούνται για τον προσδιορισμό των φορολογούμενων που υποχρεούνται στην καταβολή Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νέος φορολογικός νόμος. Σύμφωνα με πληροφορίες, το περιεχόμενο του ειδικού εντύπου για την καταβολή του φόρου, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, ενώ η αποστολή του σε όσους αποδειχτούν υπόχρεοι από την Εφορία, δεν είναι δυνατόν να ξεκινήσει πριν από το δεύτερο εξάμηνο του 1997. Ας σημειωθεί ότι η αποστολή του παραπάνω εντύπου στους υπόχρεους θα ξεκινήσει αφού πρώτα ολοκληρωθεί η επεξεργασία των στοιχείων που θα περιλαμβάνουν τα έντυπα Ε9, από τα οποία και θα προκύπτει ποιοι φορολογούμενοι ξεπερνούν τα αφορολόγητα όρια και πρέπει να καταβάλλουν πρόσθετο φόρο.

Να υπενθυμίσουμε ότι το έντυπο Ε9 το συμπληρώνουν φέτος όλοι ανεξαιρέτως οι φορολογούμενοι, είτε διαθέτουν είτε όχι ακίνητη περιουσία. Τα στοιχεία των εντύπων Ε9 θα υποστούν επεξεργασία και θα χρησιμοποιηθούν για την επιβολή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας σε όσους ξεπερνούν τα αφορολόγητα όρια που έχουν καθοριστεί με το φορολογικό νόμο και τα οποία αντιστοιχούν σε 60 εκατ. δρχ. για άγαμο, 120 εκατ. δρχ. για έγγαμο (συν 15 εκατ. δρχ. για κάθε ανήλικο παιδί). Στο συγκεκριμένο έντυπο πρέπει να αναγραφεί κάθε είδους ακίνητο που έχει στην κατοχή του ο φορολογούμενος, δηλαδή κατοικίες, διαμερίσματα, καταστήματα, γραφεία, αποθήκες, ξενοδοχεία, αγροτεμάχια, οικόπεδα, βοσκότοπους, θέσεις στάθμευσης κλπ. Σημειωτέον ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει αποφασίσει να αναθέσει την ηλεκτρονική καταχώριση και την αρχική επεξεργασία των στοιχείων των εντύπων Ε9 σε ιδιωτική εταιρία πληροφορικής - ανοίγοντας "παράθυρο" για την παραβίαση του φορολογικού απορρήτου - με το επιχείρημα ότι το ΚΕΠΥΟ δεν έχει την κατάλληλη υποδομή για να αναλάβει τέτοια διαδικασία.Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, για το παραπάνω ζήτημα θα προκηρυχτεί δημόσιος διαγωνισμός. Από το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να εισπράξει το 1997 περίπου 25 δισ. δρχ., όπως προβλέπεται στον φετινό κρατικό προϋπολογισμό.

Εξάλλου, όπως επισημαίνουν τα ίδια στελέχη, από το επόμενο έτος δε θα είναι υποχρεωτική η υποβολή από όλους τους φορολογούμενους των εντύπων Ε9, εκτός από τις περιπτώσεις εκείνες που υπάρξουν μεταβολές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ